Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Világszép nádszálkisasszony - zenés mesejáték - Szülők Lapja

Világszép nádszálkisasszony - zenés mesejáték


A világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világszépe folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy kiszabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt...

Szerző: Szülők lapja
2015-01-14
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Litvai Nelli:
VILÁGSZÉP NÁDSZÁLKISASSZONY
- zenés mesejáték –


5 éves kor felett ajánljuk

Királyfi – Vass György
Világszépe – Fodor Annamária
Nővér, Macska, Hajnal, Haramia – Cseh Judit
Dadus, Öregasszony, Sárkány, Haramia, Farkas – Molnár Erika
Fakó Lovacska, majd Villám, a csődör, Idősebb királyfi – Kövesdi László
Király, Tudós, Farkas, Mocsárpribék, Talján – Ficzere Béla
Szolgálólány, Csillag – Placskó Emese, Gáspár Anna
Zenészek – Wittek Béla, Bartus János

Dramaturg, dalszövegek: Duró Gábor
Zene: Wittek Béla
Díszlet: Huszár Andrea
Jelmez: Kovács Andrea
Koreográfia: Horgas Ádám
Rendezőasszisztens: Baksa Mercédesz
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező: Baksa Imre


A világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén akkora a sötétség, hogy kardot lehet akasztani rá… Itt raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világszépének napközben a sötét mocsárban kell dolgoznia a rettenetes Mocsárpribék felügyelete alatt, aki éjszakára nádszálbörtönbe zárja. Világszépe folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja, ám a vigasztalan, sötét napok egyre csak telnek. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy kiszabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt. A királyfi előtt hosszú út áll – a föld kapujába és a nap pitvarába is el kell majd mennie –, ám ez az utazás rengeteg veszélyt tartogat. Vajon le tudja majd küzdeni az elébe kerülő akadályokat? Vajon a sárkány, a farkasok vagy a Mocsárpribék nem lesznek-e erősebbek nála? Vajon sikerül majd Világszépét kiszabadítania a nádbörtönből?

Az Assitej-életműdíjas Litvai Nelli a Neptun Brigád társulatának vezetője felkérésére az ismert népmese alapján készítette el szerzői adaptációját – vagyis 2009-ben egy új mese született. A Világszép nádszálkisasszonyt a legtöbben talán Benedek Elek feldolgozásából ismerik, s bár több gyűjteményben szerepel és számos kiadásban is olvasható, úgy tűnik, mintha a színpad – a bábszínház kivételével – még nem fedezte volna fel. A Neptun Brigád vezetője a színpadi adaptáció elkészítésére azért Litvai Nellit kérte fel, mert írói-adaptátori, dramaturgiai s nem utolsósorban gyermekszínházi tapasztalata a rendező és alkotótársai számára garanciát jelent.
Litvai Nelli nevéhez olyan, több színházban is sikerrel bemutatott adaptációk fűződnek, mint a Pinokkió vagy a Szélkötő Kalamona, de ezek mellett saját mesedarabot is írt A lovaggá ütött vándor címmel.

 A Világszép nádszálkisasszony bemutatója 2009-ben volt a Márta István vezette Új Színházban, aki egy pályázat keretében adott lehetőséget a Neptun Brigádnak az élő zenés előadás bemutatására a Stúdiószínpadon. Eredetileg mindössze három alkalommal játszotta volna az előadást a társulat, ám a gyermekek körében aratott sikere miatt a következő három évben műsorán tartotta a színház. A bemutató óta eltelt években a legjobb gyerekelőadásokat összegyűjtő Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle programjában szerepelt, vendégeskedett a győri Györkőc Fesztiválon, és a kortárs műveket bemutató debreceni Deszka Fesztiválon is.

A Manna támogatásával a Thália Színházban, 2013 áprilisában ünnepelték a Világszép Nádszálkisasszony 100. előadását, ami egy független társulat életében rendhagyó esemény. Az alkalomra pályázatot hirdettek, és gyerekek százai küldtek alkotásokat, melyek a Nádszálkisasszonyt ábrázolták – rajzoltak, bábokat készítettek, sőt egész mesekönyvet is küldtek. A gyerekek alkotásaiból a Thália Színházban kiállítást is láthattak a nézők.

Címkék: világszép nádszálkiasasszony, zenés mesejáték, színház gyerekeknek, gyermekprogram

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mesével a beteg gyermekek boldogabb Karácsonyáért

Karácsonykor nem minden gyerek ünnepelhet otthon, hanem sokan kényszerülnek kórházban tölteni az év legszebb ünnepét. Mesével, meséléssel most Te is csatlakozhatsz az önkéntes „mesedoktorokhoz”. Ha nem tudsz személyesen, akkor online formában is elküldheted mesédet.

tovább a cikkre
Hogyan hatnak a mesék a gyermekek fejlődésére és lelkivilágára?

Mikor kezdjünk el mesélni gyermekünknek? Hogyan fejleszti a gyermekeket a mese? Mesélhetünk-e a kicsiknek ijesztő és félelmetes meséket? Tudtad, hogy a gyermekek a mesékkel könnyebben feldolgozzák a lelki gondjaikat?

tovább a cikkre
A klasszikus mesék túl rémisztőek a mai gyerekeknek?

A klasszikus mesék túlságosan rémisztőek a mai gyerekeknek - véli a brit szülők ötöde olyan erős meggyőződéssel, hogy inkább nem is terheli velük gyermekét.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Burgonyaszem

Burgonyaszem

Egytálételek >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 gr. burgonya 20 gr. margarin 1 dl kefír 1 tojás sárgája

Recept:

A burgonyát megfőzzük, krumplinyomón áttörjük, majd hozzáadjuk a margarint és a kefírt. Jól kikeverjük és hőálló edénybe töltjük. A közepébe lyukat fúrunk és beletöltjük a tojás sárgáját.

Figyelmeztet&eac(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Rajzold le az Év madarát: Erdei fülesbagoly rajzpályázat gyerekeknek, felnőtteknek - A Magyar Madártani Egyesület kiírása

vissza vissza