Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Világszép nádszálkisasszony - zenés mesejáték - Szülők Lapja

Világszép nádszálkisasszony - zenés mesejáték


A világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világszépe folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy kiszabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt...

Szerző: Szülők lapja
2015-01-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Litvai Nelli:
VILÁGSZÉP NÁDSZÁLKISASSZONY
- zenés mesejáték –


5 éves kor felett ajánljuk

Királyfi – Vass György
Világszépe – Fodor Annamária
Nővér, Macska, Hajnal, Haramia – Cseh Judit
Dadus, Öregasszony, Sárkány, Haramia, Farkas – Molnár Erika
Fakó Lovacska, majd Villám, a csődör, Idősebb királyfi – Kövesdi László
Király, Tudós, Farkas, Mocsárpribék, Talján – Ficzere Béla
Szolgálólány, Csillag – Placskó Emese, Gáspár Anna
Zenészek – Wittek Béla, Bartus János

Dramaturg, dalszövegek: Duró Gábor
Zene: Wittek Béla
Díszlet: Huszár Andrea
Jelmez: Kovács Andrea
Koreográfia: Horgas Ádám
Rendezőasszisztens: Baksa Mercédesz
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező: Baksa Imre


A világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén akkora a sötétség, hogy kardot lehet akasztani rá… Itt raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világszépének napközben a sötét mocsárban kell dolgoznia a rettenetes Mocsárpribék felügyelete alatt, aki éjszakára nádszálbörtönbe zárja. Világszépe folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja, ám a vigasztalan, sötét napok egyre csak telnek. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy kiszabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt. A királyfi előtt hosszú út áll – a föld kapujába és a nap pitvarába is el kell majd mennie –, ám ez az utazás rengeteg veszélyt tartogat. Vajon le tudja majd küzdeni az elébe kerülő akadályokat? Vajon a sárkány, a farkasok vagy a Mocsárpribék nem lesznek-e erősebbek nála? Vajon sikerül majd Világszépét kiszabadítania a nádbörtönből?

Az Assitej-életműdíjas Litvai Nelli a Neptun Brigád társulatának vezetője felkérésére az ismert népmese alapján készítette el szerzői adaptációját – vagyis 2009-ben egy új mese született. A Világszép nádszálkisasszonyt a legtöbben talán Benedek Elek feldolgozásából ismerik, s bár több gyűjteményben szerepel és számos kiadásban is olvasható, úgy tűnik, mintha a színpad – a bábszínház kivételével – még nem fedezte volna fel. A Neptun Brigád vezetője a színpadi adaptáció elkészítésére azért Litvai Nellit kérte fel, mert írói-adaptátori, dramaturgiai s nem utolsósorban gyermekszínházi tapasztalata a rendező és alkotótársai számára garanciát jelent.
Litvai Nelli nevéhez olyan, több színházban is sikerrel bemutatott adaptációk fűződnek, mint a Pinokkió vagy a Szélkötő Kalamona, de ezek mellett saját mesedarabot is írt A lovaggá ütött vándor címmel.

 A Világszép nádszálkisasszony bemutatója 2009-ben volt a Márta István vezette Új Színházban, aki egy pályázat keretében adott lehetőséget a Neptun Brigádnak az élő zenés előadás bemutatására a Stúdiószínpadon. Eredetileg mindössze három alkalommal játszotta volna az előadást a társulat, ám a gyermekek körében aratott sikere miatt a következő három évben műsorán tartotta a színház. A bemutató óta eltelt években a legjobb gyerekelőadásokat összegyűjtő Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle programjában szerepelt, vendégeskedett a győri Györkőc Fesztiválon, és a kortárs műveket bemutató debreceni Deszka Fesztiválon is.

A Manna támogatásával a Thália Színházban, 2013 áprilisában ünnepelték a Világszép Nádszálkisasszony 100. előadását, ami egy független társulat életében rendhagyó esemény. Az alkalomra pályázatot hirdettek, és gyerekek százai küldtek alkotásokat, melyek a Nádszálkisasszonyt ábrázolták – rajzoltak, bábokat készítettek, sőt egész mesekönyvet is küldtek. A gyerekek alkotásaiból a Thália Színházban kiállítást is láthattak a nézők.

Címkék: világszép nádszálkiasasszony, zenés mesejáték, színház gyerekeknek, gyermekprogram

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Mesével a beteg gyermekek boldogabb Karácsonyáért

Karácsonykor nem minden gyerek ünnepelhet otthon, hanem sokan kényszerülnek kórházban tölteni az év legszebb ünnepét. Mesével, meséléssel most Te is csatlakozhatsz az önkéntes „mesedoktorokhoz”. Ha nem tudsz személyesen, akkor online formában is elküldheted mesédet.

tovább a cikkre
Hogyan hatnak a mesék a gyermekek fejlődésére és lelkivilágára?

Mikor kezdjünk el mesélni gyermekünknek? Hogyan fejleszti a gyermekeket a mese? Mesélhetünk-e a kicsiknek ijesztő és félelmetes meséket? Tudtad, hogy a gyermekek a mesékkel könnyebben feldolgozzák a lelki gondjaikat?

tovább a cikkre
A klasszikus mesék túl rémisztőek a mai gyerekeknek?

A klasszikus mesék túlságosan rémisztőek a mai gyerekeknek - véli a brit szülők ötöde olyan erős meggyőződéssel, hogy inkább nem is terheli velük gyermekét.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza