Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Milyen a gyermeked lelkiállapota? Ezekre a jelekre figyelj a rajzán a grafológus szerint - Szülők Lapja

Milyen a gyermeked lelkiállapota? Ezekre a jelekre figyelj a rajzán a grafológus szerint


Egy kisgyerek lelkiállapotát leghatékonyabban az alkotásai, rajzai tükrözik. A 3 éves gyerekek már rajzolnak. Rajzolnak és rajzolnak egészen 6-7 éves korukig. Pont addig, amíg az iskoláztatás szabálykövetelő elvárásai mélyen be nem hatolnak személyiségükbe.

Szerző: Bari Ilona
2015-04-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bevallom nekem egy ideig nem mondott sok mindent egy gyermek rajza főleg a 4-6 éveseké nem. Még is valami megfogott, elgondolkodtatott, amikor egy- egy kiemelkedő figurát láttam a papíron. Annyira nem odaillő volt, és annyira más művészi látásmóddal készült, hogy kezdtem érdeklődni a „tudomány” és a kutatások, felmérések iránt - valójában hogyan is értékeljem ezeket az ábrákat mint grafológus.

„Édes gyerekrajzok” – amikor semmi „feltűnő” nincs a rajzokon
Nincs is semmi nagy látnivaló egy „normális”, kiegyensúlyozott gyermek rajzaiban, ha csak az nem, hogy érzékelhető, hogy a felnőttek, szülők foglalkoznak vele, fejlesztik értelmét, de nem kívánnak többet mint azt, hogy  gyerekük élje meg a gyermekkort. Ilyenkor a rajzok, az ábrák a színezések, nem kiugróan figyelemfelkeltőek, de nem is hangsúlytalanok. Amolyan édesek.

Amikor a satír megjelenik a gyerekrajzokon...
Akkor kezdődik az érdekesség, jobban mondva a személyiség kibontakozása avagy a grafológus szakmabelisége, amikor megjelenik egy satír, sötétszínű, kusza vagy nagy hangsúlyt kapó. Netalán még emberi alakkal kombinált, a csúcshatás, ha meg is személyisíthető. Na, ekkor jön a bumm. A környezetnek a feketeleves, a figyelmeztetés vagy a felismerés. Már ha megtörténik. Bizony van, hogy nem.
Akad mentegetőzés, ráfogás és kifogásos nyafogás. A grafológus meg hallgat és állítja igen, igen, de ez akkor is ott van és oka van. Na persze, reménykedik a szakember, idővel csak leesik, mit is akart mondani az elemzése. Rengeteget tudnék mesélni az ilyen személyes tapasztalatokból. Egy biztos túl sok joga egy grafológusnak nincs fejre koppintani, akár gyerekrajz akár kézírás elemzést végzünk.

De van olyan rajzos elemzés is, amikor a pozitív dolgok emelkednek ki. Például egy 3 éves kisgyermek rajzai annyira komponáltak és rendezettek, szabályosak voltak, hogy az ötött eszembe, jó lenne évek múlva is látni a rajzait ennek a gyermeknek. Biztosan valamiféle művész lesz, de akár még vezető, irányító egyéniség is válhat majd belőle. A grafológus álma ilyenkor, hogy évekkel később kimondhassa, „na én már akkor megmondtam…”

Mit mond a tudomány a gyerekrajzokról?
A gyermekrajzoknak szintén van tudományos előéletük, mindig is kutattuk, és kutatni fogjuk gyermekeinket. Hogyan nevelhetjük okosabban, fejleszthetjük hatékonyabban kicsinyke elméjüket.
3 évesen már rajzolnak. Rajzolnak és rajzolnak 6-7 éves korukig. Pont addig, amíg az iskoláztatás szabálykövetelő elvárásai mélyen be nem hatolnak személyiségükbe. Ettől a kortól kezdve már a kézírásukat is kérheti a grafológus egy elemzéshez.  12 éves kortól a rajzok átváltoznak tudatossá, és tart a tudatosság jó hosszan, amíg az elme megint el nem kezd lázadni a szabályok és elvárások ellen, és akkor megint megjelenik a művésziesség, a szabadelvűség a rajzokban. Már aki addigra megkedveli a rajzolgatást. Sokan megunják és más kifejező eszközhöz nyúlnak.

A gyerekek lelkiállapotát leghatékonyabban az alkotásaik mutatják meg. Ami nem más, mint a rajzaik.Nagyon, de nagyon sok gyermek elhelyezési perben kértek tőlem szakvéleményt a gyermek rajzai, esetenként ez több rajz elemzésében. Ami nem jelent mást, hogy az igazságszolgáltatás ilyen eszközök alkalmazása révén is jól akar dönteni. Jelzem itt nem a szülő anyagi és presztízskérdéses állapota a fő. Mert magát a gyermeket nem elég szeretni, nevelni is kell!

Szerző: Bari Ilona
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: gyerek, gyerekrajz, grafológia

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Gyermekrajzok - Mit tudhatunk meg a gyermekünk rajzaiból?

Mire következtethetünk a gyermekek rajzaiból? Mit jelent, ha a rajz főmotívuma kitölti az egész lapot, vagy ellenkezőleg, ha a gyermek mindent csak kicsiben ábrázol? Miről árulkodnak a színek? Mire utal, ha a gyermek rajzai túlságosan is megváltoznak?

tovább a cikkre
Bántalmazott gyermekek megrázó családrajzai

Futótűzként terjednek a világhálón a bántalmazott gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás sokkoló képei. A döbbenetes gyermekrajzok rávilágítanak a családon belüli erőszak felismerésének fontosságára és annak visszavonhatatlan következményeire. Mutatjuk a rajzokat.

tovább a cikkre
A gyermekrajzok alapján így nézne ki a világ - tündéri fotók

Telmo Pieper holland művész leporolta a gyerekkori rajzait, és a Photoshop segítségével életre keltette azokat. Az egykori gyerekrajzok megelevenítik azt a világot, amiről 4-5 évesen fantáziáltunk. Villáminterjú a művésszel az újjászületett gyerekkori rajzairól és gyermeki kreativitásról.

tovább a cikkre
Rajzolás kisgyerekeknél - Mikor alakul ki? Miért fontos? Hogyan értelmezd a rajzokat?

A rajzolás a kisgyermek impulzív, spontán, játékos tevékenysége. Mozgásos cselekvésekből indul ki. A gyerekek kezének csontosodása, a finom mozgásainak összerendezettsége - amely az írás valódi elsajátításához szükséges -, csak a 7. életév körül alakul ki. Fontos, hogy addig biztosítsunk számukra minél több lehetőséget a gyakorláshoz!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza