Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Nyelvtanulás kisgyermekkorban - Szülők Lapja

Nyelvtanulás kisgyermekkorban


Az idegen nyelvnek a játékhoz hasonló örömforrássá kell válnia. A legjobb út tehát a természetesség, a spontán élethelyzetek, a mókás, játékos szituációk kihasználása, a sok-sok dal, versike, mondóka, mozgásos játék gyakorlása, amit ez a korosztály imád és mindennél jobban élvez.

Szerző: Szülők lapja
2008-12-01
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Beépíthetjük a mindennapi rutinba a zenehallgatást, rajzfilmek közös megtekintését (több nyelvű DVD-k, internetről letölthető anyagok), felolvashatunk rövid, egyszerű meséket szépen illusztrált gyerekkönyvekből. Bármit is játszunk, csinálunk, helyezzük előtérbe a szemléltetést! (képek, rajzok, bábok, kártyák… stb.) Rendkívül hasznos lehet még idegen anyanyelvű beszélővel tartott szorosabb kapcsolat, rendszeresített közös játék, persze ha erre lehetősége nyílik a családnak.

Akár a legelső napoktól énekelhetünk, mondókázhatunk más nyelven is gyermekünknek vagy bekapcsolhatunk kedves, lágy dallamú „babazenét”, gyermekdalokat tartalmazó CD-t. Ha érzünk magunkban annyi bátorságot, hogy idegen nyelven beszéljünk hozzá, hát tegyük meg, méghozzá a legelején. Nem muszáj egész nap, köthetjük a második nyelvet bizonyos napszakhoz vagy tevékenységhez. A következetesség szabályát azonban ajánlatos betartani.
Nem kell túl sokat várnunk az idegen nyelven tartott baba- illetve kisgyermek foglalkozásokkal sem. A számunkra megfelelő foglalkozás kiválasztásánál tartsuk szem előtt a következőket:
• A légkör mindig vidám, oldott és barátságos legyen (ahol a tanulás valóban gyerekjáték!)
• Tartalmazzon eredeti énekeket, gyerekverseket, mondókákat és sok-sok mozgásos játékot, hogy minél több érzékszervük legyen bevonva és egész testükkel reagálhassanak az őket ért ingerekre
• Ez esetben is, mint az óvodában és az iskolában inkább pedagógust illetve foglalkozásvezetőt válasszunk, aki, ha nem is anyanyelvi, de nagyon szép kiejtéssel beszéli a nyelvet, megfelelő szakmai háttérrel bír, kedves, nyitott, mosolygós személyiség, aki „ért a gyermekek nyelvén”, türelmes és nagy empátiás készséggel rendelkezik
• Olyan programot keressünk, ahol mi is aktív részesei lehetünk az eseményeknek. Így közös élményekben gazdagodunk, nem szalasztjuk el a varázslatos pillanatokat, erősítjük az anya-gyermek kapcsolatot és rengeteg ötletet meríthetünk az otthoni, gyermekünkkel való foglalkozáshoz.
• Végül de nem utolsó sorban: nem biztos, hogy a legdrágább foglalkozás a legjobb…

A korai nyelvelsajátítás mellett szól tehát több lényeges tényező is: a nyelvek közvetítésével nem az a cél, hogy a gyerek egy-két év alatt tökéletesen beszéljen egy másik nyelvet, hanem elsősorban azzal a nagy ajándékkal gazdagítjuk, mely a későbbiekben lehetővé teszi számára a nyelvtanulással kapcsolatos pozitív attitűd, a nyelvek iránti fogékonyság kialakulását és a görcsök, szorongások nélküli, természetes nyelvhasználatot.


Orosz Mónika
A Spotty Frog nyelvtanulás megálmodója

 

Címkék: kisgyermek, nyelvtanulás, idegen nyelv, játék, korai nyelvelsajátítás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Korai nyelvtanulás vagy nyelvelsajátítás

Életünkben egyre fontosabb szerepet töltenek be az idegen nyelvek. Nyelvtudás hiányában csökkennek esélyeink a felsőoktatásba való bejutáshoz, korlátozódnak munkahelyi lehetőségeink, de nehezebben boldogulunk akár egy külföldi nyaralás váratlan élethelyzetében is.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza