Cumi vagy ujjszopás gyermekkorban? - Gyermekorvos válaszol

Dr. Somló Pál

Kisgyerek fejlődése

Dr. Somló Pál


Cumi vagy ujjszopás gyermekkorban? - Gyermekorvos válaszol

Le szabad-e nyalni a cumit, ha az leesik a földre? Baj-e ha a baba egyfolytában cumizik? Cumit adjunk vagy ujjacskára szoktassuk a kisbabát? Mikor vegyük el a cumit a gyerektől? Gyermekgyógyász szakértőnk tanácsai cumiról, cumizási szokásokról.

A cumizás igen vitatott kérdése a gyermekgyógyászatnak. Ismereteim szerint egyértelmű és biztos válasz a cumiról, pontosabban a cumizási szokásokról, a cumi higiéniájáról nincs. Ezért csak a saját véleményemet és állásfoglalásomat tudom közzé tenni, amely a több évtizedes gyermekgyógyászati és családi tapasztalataimon alapul – mondja megkeresésünkre dr. Somló Pál gyermekgyógyász.

Cumi vagy ujjacska? - mit ajánl a szakértő?
A cumizásnak, mint ismert, két alapvető formája van: az ujjak cumizása, illetve a tényleges cumi. Amennyiben mód van rá, én inkább a mesterséges cumit helyezem előtérbe. Fejben egy kicsit előre kell készülniük az anyukáknak: mi lesz a gyermek cumizási szokásával, ha már a baba nem pici többé. Erre az időszakra gondolni kell: a cumit el lehet venni a gyerektől, míg az ujj mindig "kéznél" van. Az ujjacskák ellen szól még, hogy fáradt gyermek akkor is a szájába dugja az ujjait, amikor azok nem tiszták. A cumit ezzel szemben könnyebb tisztán tartani.

Le szabad-e nyalni a cumit, ha leesett a földre?
Ha földre esik a cumi, akkor természetesen első teendő a meleg vizes lemosás. Ha erre nincs lehetőség, akkor tiszta zsebkendővel érdemes letörölni. Az anyukák általi lenyalást nem pártolnám, bár nagyjából hasonló a baktériumflórájuk a gyermekkel, de az anyukának sem kell fertőződnie. (A régi mondás: "Egy anya mindent és mindenkit pótolni tud, de az anya pótolhatatlan!")
Végeredményben a legjobb megoldás: a tartalék cumi - ez mindig legyen nálunk.

Miért nem jó, ha állandóan cumizik a baba?
Én azt gondolom, hogy nem kell állandóan a gyermek szájába tenni a cumit. Csak akkor, amikor indokolt. Ilyen esetek: sírás, elalvás. Egyébként felesleges rászoktatni a kicsit. Az állandó cumizás olyasmi, mint a dohányzás, megszokást okoz – ezt orvosilag oralizációnak hívjuk.
Az állandó cumihasználat később a fogak deformitásához is vezethet.

Cumizás csecsemőkorban – 4 megfontolandó tanács a szakértőtől

1. amennyiben szükséges, akkor inkább a cumi, mint a kéz
2. csak akkor adjunk cumit, amikor a baba valóban igényli
3. legkésőbb 2-3 éves korban próbáljuk meg leszoktatni a gyerekeket a cumiról
4. tartalék cumi és nem lenyalás a megoldás a földre került cumira.


Szakértő: dr. Somló Pál
Fotó: Freepik


Dr. Somló Pál

Kisgyerek fejlődése

Dr. Somló Pál


2015.05.13