Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Mire fog emlékezni a gyermeked az első 3 évéből? - ezt mondja a szakértő - Szülők Lapja

Mire fog emlékezni a gyermeked az első 3 évéből? - ezt mondja a szakértő


Többségünknek nincsenek emlékei életünk első három évéről, de vajon mi lehet ennek az oka? Miért olyan nehéz a visszaemlékezés? A válasz valahol a megszületésünknél keresendő...

Szerző: Potyondi László
2015-06-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Többségünknek nincsenek emlékei életünk első három évéről. Vajon miért, mi miatt nem emlékezünk erre az időre? A kérdést Potyondi László pszichopedagógus fejtegeti.

Az Ayres hintából a kisgyerekek a születésükkel azonos módon másznak ki
Gyerekekkel végzett fejlesztő foglalkozások alkalmával gyakran tapasztalom, hogy a játék során szerzett szenzoros ingerek hatására a gyerekeknél ebből a korai időből emlékek jönnek elő. Az Ayres-hintából minden gyerek, akivel több, mint másfél évtizedes munkám során dolgoztam, a születésének megegyező módon bújik ki.
A farfekvéssel születettek mindig lábbal előre másznak ki belőle, akire a köldökzsinór rátekeredett, az belegabalyodik a hintába, annak kötelébe, és a császármeséssel születetteket mindig ki kell segíteni belőle. Mindig megkérem a szülőket, hogy az első pár alkalommal maradjanak a váróban, mert gyakran előfordul, hogy a játék hevében előtóduló emlékektől láthatóan megijednek a gyerekek, ilyenkor kirohannak a szüleikhez egy ölelésre, puszira, majd megnyugodva visszatérnek az örömteli játékhoz.

Vajon mik lehetnek ezek az emlékek? Miért olyan nehéz rájuk visszaemlékezni? Gondoljunk csak bele, hogyan is születünk erre a világra?

A babák idegrendszere az első három évben rohamosan fejlődik
Idegrendszerünknek még csak a fele van meg. Egy csecsemő agyának a súlya 600-700 gramm a felnőtté 1500 gramm körüli. Ebben a kezdetleges idegrendszerben minden genetikusan kódolva van, ami szükséges a járáshoz, futáshoz, játékhoz, beszédhez. Amit nagyszüleink gondoltak, hogy a gyereket tanítani kell a járásra, ma már tudjuk, hogy nem igaz, minden gyerekben genetikusan kódolva van a járás képessége, csak az idegrendszernek meg kell hozzá érni a szenzoros ingerek hatására.
Hozzáértő szakemberek már az újszülött csecsemőnél ki tudják váltani a járást, mászást, kúszást, az elemi mozgásmintákat a megfelelő intenzitású ingerek adásával. Ennek a viszonylag éretlen idegrendszernek, az élet első három évében rohamos fejlődésen kell átesnie, hogy mindent meg tudjon tanulni, amire később szüksége lesz.

Az emlékeink megvannak, csak nem hívhatók elő
Minden nap körülbelül 100.000 idegsejt képződik, melynek a feladata ellátásához a megfelelő helyre kell vándorolnia. A hippokampusz feladata, hogy az emlékeket a megfelelő címkékkel ellátva a hosszútávú emlékezetbe iktassa. Az új idegsejtek létrehozása és rendszerbe kapcsolása azonban olyan sok energiát emészt fel, hogy a fiatal agyban a címkézés elmarad, enélkül pedig elveszik a hozzáférési útvonal, vagyis az emlék megvan ugyan, de nem hívható elő./Frankland/.

Intenzív ingerek mozgósít(hat)ják a babák éretlen idegrendszerét
Ahhoz, hogy ebben az értetlen idegrendszerben egy ingerület elérjen a megfelelő helyre, ahol a megfelelő válasz születhet, szükség van az inger nagy intenzitására. Ekkor beszélünk magas ingerküszöbről, mikor láthatóan a gyermek nem érzékeli az őt ért fájdalomingert. Egy baráti összejövetelen az akkor tizenegy hónapos fiam elejtette az üvegpoharat, melyből ivott, ami hangos csattanással szilánkokra tört a padlón. Fiam ijedten felnézett, és tisztán érthetően azt mondta „Eltört!”. Döbbenten összenéztünk. Jól hallottuk? Tud beszélni? Persze, ezt követően még két hónapig nem szólalt meg, de az őt érő inger olyan intenzív volt, hogy elég energiát tudott mozgósítani az idegrendszerben, hogy ki tudta mondani, amire hirtelen gondolt.

Az újszülött csecsemőkben az ismeretlen ingerek riadalmat keltenek
Azok az események melyek riadalmat keltenek bennünk, hatásukra stressz hormon keletkezik a szervezetben, és menekülésre késztetnek minket, nagy intenzitású ingert keltenek, melyek könnyebben aktivizálják idegrendszerünket. Ilyen eseményből számtalan van csecsemőkorunkban.
Először is kipréselnek minket egy szűk csatornán melyben nem fér el a koponyánk, koponya csontjainknak egymásra kell csúsznia. Megérkezünk egy hideg ismeretlen világba, ahol az anya pocakjában lévő 37 fokhoz képest legalább 8-10 fokkal hidegebb van kint. Addig az anya hasa megszűrte a külvilág hangjait, csillapította a tapintási ingereket és megvédett minket a szagoktól, és most hirtelen minden irtózatos intenzitással dől ránk.

Mivel nem rendelkezik az újszülött elég információval az őt körülvevő környezetről, ezért az őt érő ingerek riadalmat kelthetnek bennük. Azokat az emlékeket, melyek olyan mértékű feszültséget, félelmet jelentenek számára, amit nem tud elviselni, elfojtódnak, a tudatunk számára elérhetetlenné válnak.

Miért nem emlékszünk életünk első 3 évére?
Freud azzal magyarázza a gyerekkori amnéziát (életünk első három évére nem emlékszünk), hogy olyan traumatikus volt számunkra, hogy azt teljes egészében elfojtottuk. Ezek az elfojtott emlékek melyek negatív érzelmeket hordoznak magukban aztán egész életünkön át elkísérnek minket megkeserítve életünket, nem is értve, miért félünk bizonyos dolgoktól, miért viselkedünk érthetetlenül bizonyos helyzetekben. Ezek az emlékek törnek elő a terápia során, melyeket újra átélve megoldást találhatunk rájuk, illetve elveszíthetik fenyegető mivoltukat, átértékelődnek bennünk.

Szerző: Potyondi László pszichopedagógus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: szülés, születés, újszülött, szülőcsatorna, agyfejlődés, babafejlődés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan befolyásolja az idegen nyelv tanulása az agyi folyamatokat?

Az idegen nyelv tanulásának fontossága vitathatatlan - számos előnye származik annak, aki nyelveket beszél. De vajon hogyan hat az idegennyelv elsajátítása az agyunkra? Svéd kutatók megállapításai az idegennyelv-tanulásról és nyelvérzékről.

tovább a cikkre
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít

Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére.

tovább a cikkre
Szoptatás - Miért fontos a babának, milyen pozitív hatásai vannak?

Tudtad, hogy a szoptatással egyúttal fejleszted kisbabád beszédértését, logikáját, de akár későbbi olvasási képességét? De nem csak ezeket, hanem még sok minden mást is! Gyógypedagógus szakértőnk a szoptatást merőben új megvilágításba helyezi, és elárulja nekünk, hogy az milyen fontos agyi-idegrendszeri fejlődési folyamatokra hat jótékonyan.

tovább a cikkre
Miért fontos a mozgás a babának és a mamának?

Gyermeked felfedezési, tanulási és szórakozási vágya még automatikusan összekapcsolódik a mozgással. A mozgáson keresztül fejlődik az izomereje és érzékelése, a mozgáskoordinációja, egyensúlyérzéke, finommanipulációja, ritmusérzéke, koncentrációs, és természetesen a térbeli tájékozódó képessége.

tovább a cikkre
Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága

A baba mozgásának fejlődése nemcsak a felülés, az átfordulás és járás minőségét és időbeli megjelenését befolyásolja, ennél sokkal nagyobb szerepe van a gyermek fejlődésében. Az elmaradás akár az egész életminőségét befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, aki eltérést tapasztal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű rétestészta lap 1 nagyobb vöröshagyma 150 g gomba 50 g félzsíros túró 3 nagyobb sárgarépa 2 közepes cukkini 2 ek. napraforgó étolaj 50 ml 1,5 %-os tej 25 g teljes kiőrlésű liszt 100 g zsírszegény sajt 1 pohár natúr, zsírszegény joghurt őrölt fehérbors, szerecsendió, bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma

Recept: A vöröshagymát először félbe, majd karikákra vágjuk. A gombát és a cukkinit felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk, majd ezeket egy teflonserpenyőben az olaj felén átfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejet és a fűszereket, és amikor a tej felforr, vékonyan megs(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Szobatisztaság télen? - 4 hasznos praktika, amivel könnyebben leszokik a gyerek a pelenkáról

vissza vissza