Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Meztelenség és együtt fürdés: Hogyan hat a gyerekre? - Ezt mondja a pszichológus - Szülők Lapja

Meztelenség és együtt fürdés: Hogyan hat a gyerekre? - Ezt mondja a pszichológus

Szülőklapja képBaj-e, ha a gyerek előtt meztelenül járkálunk a lakásban? Mikortól kerüljük a gyerekek előtti meztelenkedést? Meddig fürödhet együtt apa és lánya?

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
2015-06-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Sokan úgy vélik, természetes, hogy a gyermek meztelenül is láthatja szüleit, pl. fürdés vagy öltözködés közben. Mások teljesen elzárkóznak ettől, mert zavarja őket a kis lurkó bámuló tekintete, érdeklődése, olykor kínos kérdései. Melyik a helyes hozzáállás? Meddig mutatkozhatunk meztelenül a gyermekünk előtt? Hogyan viselkedjünk előtte? - tesszük fel szülőként a kérdéseket.

Ebben a témában, mint oly sok gyermeknevelési kérdésben, sem könnyű egyértelmű választ adni, de azért van néhány szakmai szempont, amit érdemes szem előtt tartani - mondja dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus.


A gyerekek utánzás és azonosulás révén tanulják a nemi szerepeket
Dr. Szilágyi Vilmos szexuálpszichológus szerint a gyermekek pszichoszexuális fejlődésének alapja a saját biológiai nemmel való azonosság felismerése és elfogadása (ld.: Szexuálpszichológia, Medicina, 2006). A gyermekünk tehát azonosulás és utánzás révén sajátítja el a nemi szerepeket is, éppen ezért nem mindegy, hogyan viselkedünk előtte, mint nő és férfi.

A szülők tudattalanul alakítják ki gyermekükben, hogyan kell kisfiúként, illetve kislányként viselkedni. Ennek köszönhetően a gyerekek 3 éves korukra tisztában vannak azzal, melyik nemhez tartoznak, főként a külsőségek alapján.

A 4-10 éves gyerekek szexuális kíváncsisága fokozódik
"A 4-10. életév során megszilárdul a pszichoszexuális identitás, és fokozatosan kiépül a nemi szerep. Ekkor fokozódik a gyermekekben a szexuális kíváncsiság, fantázia, és játék. A gyermek kezdi felfedezni a saját testét."

 Az óvodás-, vagy kisiskolás korú gyermekeknél éppen ezért olyan szexuális megnyilvánulások is jelentkezhetnek, melyek aggodalmat kelthetnek a szülőkben, pedagógusokban egyaránt. Ilyenkor fontos, hogy ne szégyenítsük meg a gyermeket, és ne tiltsuk örömszerző tevékenységét, ugyanakkor beszélgessünk vele sokat, hiszen az ekkor szerzett benyomások kihatnak az egész pszichoszexuális fejlődésre!Szégyenlős szülőnek szégyenlős lesz a gyermeke?
Szilágyi Vilmos szerint kétféle magatartásra érdemes odafigyelni:
1) Magamutogatás (exhibicionizmus) vágya és öröme,
2) Szégyenlősség (rejtőzködés)

Mindkettőt tanulja a gyermek. Az utóbbit különösen könnyen, ha a szülők maguk is szégyenlősek, és otthon tilos a meztelenség.

A gyermekben természetesen él a világ megismerésére, így a test felfedezésére irányuló kíváncsiság is. Ezt úgy tudja kielégíteni, hogy megfigyel másokat (szüleit, testvéreit), vagy pedig kérdéseket tesz fel.

Ha a szülő nem ad számára kielégítő magyarázatot, akkor ez jelentős mértékű szorongást eredményezhet nála. Ugyanakkor hamar el is veszíti kérdezőkedvét, ha a szülő zavarba jön, esetleg megharagszik a kérdések hallatán, kitér a válaszadás elől, netán hamis magyarázatot ad.

Láthatja-e a gyerek a szüleit meztelenül?
Szilágyi Vilmos szerint "a szülői ház elsődleges feladata a gyermek biológiai nemével megegyező szexuális identitásának kialakítása, és nemi szerepének megalapozása. Vagyis azonosulni tudjon a vele egyező nemű szülővel, sajátítsa el az empátia és szeretet készségét, az "ősbizalmat", és kapjon őszinte választ az őt érdeklő, szexuális vonatkozású kérdésekre."

Fontos tehát, hogy a gyermek láthassa a szüleit meztelenül. Ám arról nem esett még szó, meddig ajánlott ez, és mire figyeljen közben a szülő.

Mi a helyes szülői magatartás a meztelenség kapcsán?
- Legyen természetes, hogy bizonyos helyzetekben (pl. fürdés, öltözködés) látjuk egymást meztelenül
- Ne csináljunk a meztelenségből nagy ügyet
- Az a jó, ha jóban vagyunk a testünkkel, önmagunkkal. Fontos, hogy elfogadjuk, szeressük magunkat úgy, ahogy vagyunk. Ez az alapja a hiteles magatartásnak
- Kommunikáljunk őszintén
- Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, nem kell erőltetni, csak azért, mert a szakemberek szerint így kellene
- Válaszoljunk a gyermek életkorának megfelelően az őt érdeklő kérdésekre! Legyenek rövidek, könnyen érthetőek a válaszok
- Ne legyen tabu a meztelenség! Lehessen róla beszélni, lehessen természetesen megnyilvánulni
- Fogadjuk el, hogy ez is a fejlődés része, ezzel is foglalkozni kell


Mikortól ne mutatkozzunk meztelenül a gyerek előtt?
E kérdésnek a megválaszolásában fontos támpont az, hogy az érintettek hogyan érzik magukat az adott helyzetben. Ugyanis lehet, hogy nem zavar, ha óvodás gyermekünk látja, amint átöltözünk, de egy kamasz esetében már érezhetjük kényelmetlenül magunkat. Ilyenkor előfordulhat, hogy ők jeleznek hamarabb: most már ne segítsünk nekik öltözni, fürdeni, vagy jelzésképpen magukra zárják a fürdőszoba ajtót.

Meddig fürödhet együtt apa és lánya, mikortól ne zuhanyozzon anya a fia előtt?
Ellenkező nemű szülő esetén hamarabb jelentkezhet a zavaró érzés. Egy jól működő családban, ösztönösen érezzük, jelezzük egymás felé a határokat.

Könnyen és rugalmasan lehet változtatni a szokásokon. Azt gondolom, hogy a szülők ösztönös megérzésére lehet hagyatkozni ezekben a kérdésekben.  A hangsúly a természetességen van.

Fontos, hogy a családtagok figyeljenek egymásra, legyenek rugalmasak, őszinték, és hitelesek, akkor a gyermekük (pszichoszexuális) fejlődése is harmonikus lesz.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus
Fotó: Freepik/user18526052

Címkék: apa, anya, gyerek, szlő, meztelenkedés, pszichoszexuális fejlődés gyermekkorban

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap?

"A testi sértésekről készíthető látlelet, és megmondható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor a gyerek?” Pszichológus szakértőnk a gyermekbántalmazásról, szülői agresszióról, és az „ellopott gyermekkor”-ról világosít fel bennünket.

tovább a cikkre
Bántalmazott gyermekek megrázó családrajzai

Futótűzként terjednek a világhálón a bántalmazott gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás sokkoló képei. A döbbenetes gyermekrajzok rávilágítanak a családon belüli erőszak felismerésének fontosságára és annak visszavonhatatlan következményeire. Mutatjuk a rajzokat.

tovább a cikkre
A pedofilok köztünk vannak! Hogyan óvjuk meg gyermekeinket a szexuális erőszaktól? - Pszichológus szakértő válaszol

Milyen gyerekeket szemel ki magának a pedofil elkövető? Milyen gyerekekből lesznek a legvédtelenebb áldozatok? Milyen módszerrel keríti be áldozatait a pedofil? Hogyan készítsük fel gyermekeinket a szexuális zaklatásra? Gyakorlati tanácsok klinikai szakpszichológus szakértőnktől, amiről minden szülőnek tudnia kell.

tovább a cikkre
"5 éves voltam, amikor a bácsi a bugyimba nyúlt" - Minden 10. gyereket szexuálisan bántalmaznak Magyarországon

„Ha az ember szülőként kerül szembe a szexuális bántalmazás problémájával, az első kérdése az, hogy miként kerülhetné el, hogy az ő gyerekével ilyen megtörténjen, a második pedig, hogy milyen jelekből veheti észre, ha valaki bántotta a gyerekét…„ (Víg Sára gyermekpszichológus).
Riport gyermekkori szexuális bántalmazásról, amelyben felnőttek számolnak be az egykori gyermekkori traumákról.

tovább a cikkre
Titkos csoport indult a Facebook-on a bántalmazott nőknek

Elképesztő adat, hogy Magyarországon hetente egy nő és havonta egy gyermek belehal a családon belüli bántalmazásba. És hányan vannak még, akik egyelőre még ezt megúszták, de folyamatosan bántalmazzák, terrorizálják őket a családtagjaik… A Facebook-on most egy civilekből álló titkos csoport jött létre az ő megsegítésükre…

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza