Görbe hát, rossz tartás gyermekkorban - Játékos feladatok a gyógytornásztól

Kovács Andrea

Gyerek fejlődése

Kovács Andrea


Görbe hát, rossz tartás gyermekkorban - Játékos feladatok a gyógytornásztól Mikor alakul ki a végleges testtartás? Miért tartjuk görbén magunkat? Hogyan kezelhető a görbe testtartás gyermekkorban? Meddig lehet tenni a rossz testtartás ellen? Gyógytornász válaszol. Nyáron, jó időben  felkerülnek ránk lenge ruháink, és emiatt egyre feltűnőbbé válik rossz testtartásunk, illetve jobban látszik görbeségünk.
„A középiskolások több mint felének rossz a testtartása, vagy már kialakult valamilyen gerincbetegsége. Az okok leginkább abban keresendők, hogy nagyon sokat ülünk, és ez nem csak a gyerekekre, hanem miránk, felnőttekre is vonatkozik - így még inkább ki vagyunk téve a hanyagtartás kialakulásának” - kezdi Kovács Andrea vezető gyógytornász legújabb kiadványuk bemutatásakor.


6-7 éves korra válik véglegessé a sajátos testtartás
Hanyagtartásnak nevezzük azt, amikor a csigolyákban nincs semmilyen deformitás, hanem elsősorban a hát, has, medence izomzat gyengeségével függ össze. A gerinc görbületei fokozatosan alakulnak ki a hasalás, négykézláb mászás, ülés, állás, járás megtanulásával, gyakorlásával, és eredményezik az egyén testtartását, ami 6-7 éves korban válik véglegessé. Ettől az életkortól a növekedés befejezéséig érdemes figyelemmel követni a gyerekek testtartását.

Mitől alakul ki a helytelen testtartás?
- mozgásszegény életmódtól
- a hát, has, medence izomzat csökkent teherbíró képességétől
- pszichés tényezőktől
- hirtelen növekedéstől
- helytelen üléstől
- egyéb tényezőktől

Hogyan kezelhető a hanyagtartás?
Aktív segítség: gyógytornával (izomerősítés + a helyes tartás megéreztetése)
Fél aktív segítség: kinesio tapint-gel (színes ragasztó szalagok a tartás javítására)
Passzív segítség: a tartást segítő hevederek (a helyes tartás megéreztetésére)

„Húzd ki magad!” - hiába mondjuk?
„Húzd ki magad!” mondjuk sokszor a kis és nagy gyerekeknek, de hiába, mert ha nincs kellő izomerő, testtudat, hajlékonyság akkor mindezt elég nehéz megvalósítani.  A megoldás erre az érdekes, hatásos, játékos, aktív izommunka az egész testnek.

NYEREMÉNYJÁTÉK - GYÓGYTORNAKÖNYV »

Gyermekkorban még sokat lehet tenni a rossz testtartás ellen
A hanyagtartás egy „lusta” testtartás, amely elváltozásokat okozhat a gerincoszlopban és a törzsizmokban eltorzítva ezzel testtartásunkat, és amely mozgásszervi betegségeket is okozhat. Ez az állapot visszafordítható folyamat; megfelelő odafigyeléssel kialakítható a helyes testtartás. Fontos tudni, hogy hanyagtartásnál nemcsak a hát területére kell gondolni, hanem az egész test felépítésére, hiszen minden összefügg mindennel. A hanyagtartás nem esztétikus és nem egészséges semmilyen életkorban, de gyermekeknél különösen fontos odafigyelni rá. Gyermekkorban a hanyagtartás sokat romolhat, de sokat is segíthetünk is rajta, tehát gyógytornára fel!

Gyógytornával a helytelen testtartás ellen
Gyógytornászként mindig azt vallottam, hogy gyakorlatokat nem lehet általánosítani, mert mindenki más és más, a gyógytorna ereje pedig éppen az egyediségében rejlik. De hogy máris magamnak ellentmondjak egy kicsit, eleget teszek sok-sok szülői kérésnek, és közreadom hasznos, kevésbé elrontható és a gyerekek számára is érdekesnek bizonyuló hanyagtartás elleni gyógytorna-gyakorlatsoromat, melyet a  „Mackógyógytorna hanyagtartás” ellen című könyvemben ismerhettek meg közelebről. A kiadvány főleg 5–15 éves kor közötti gyermekeknek ajánlott, akiknél hanyagtartást diagnosztizáltak, akik hajlamosak a hanyagtartásra, illetve  akik szeretnék megelőzni a hanyagtartás kialakulását.


Görbe hát, rossz tartás gyermekkorban - Játékos feladatok a gyógytornásztól  Görbe hát, rossz tartás gyermekkorban - Játékos feladatok a gyógytornásztól

Egyensúlyozz úgy, mint egy felszolgáló            Gombolyítsd a fonalat - gyakorlatok a könyvből


100 játékos gyakorlat speciális eszközök nélkülGörbe hát, rossz tartás gyermekkorban - Játékos feladatok a gyógytornásztól
A „Mackógyógytorna hanyagtartás ellen” című könyvben, gyógytornászok által összeállított, 120 oldalon közel 100 gyakorlat található, amelyek érdekesek, játékosak és nem igényelnek speciális gyógytorna eszközöket. A könyvben 4x14 gyakorlatos edzés programot találunk, illusztrálással és részletes magyarázattal. E mellett két kiegészítő gyakorlatsort, játékokat, vetélkedőket, nyári vizes gyakorlatokat, téli esték „árnyékos” gyakorlatait, kinesio taping ragasztást és még számos hasznos tanácsot találhat az olvasó. A könyvben lévő gyakorlatokhoz olyan „torna eszközök” szükségesek amelyek megtalálhatók minden háztartásban (zokni, törölköző, palack, szívószál, dió, könyv, lego kocka, papír zsebkendő, fonalgombolyag,  műanyag tányér, plüssmaci).

JÁTSSZ VELÜNK ÉS NYERD MEG A KÖNYVET! »

Szerző: Kovács Andrea, a mackorendelo.hu vezető gyógytornásza
Fotó: Mackórendelő



Kovács Andrea

Gyerek fejlődése

Kovács Andrea


2015.06.16