Gyerekjóga - A jóga 7 jótékony hatása a babákra és gyerekekre - Hány éves korban érdemes elkezdeni?

Oreskó Renáta

Gyerek fejlődése

Oreskó Renáta


Gyerekjóga - A jóga 7 jótékony hatása a babákra és gyerekekre - Hány éves korban érdemes elkezdeni? Hány éves korban lehet elkezdeni a jógát? Milyen hatással van a jóga a gyerekekre? Mire érdemes odafigyelni a szülőknek, amikor csoportot, helyet választanak a gyermeküknek. Oreskó Renáta szakértőnket kérdeztük. Hány éves korban lehet elkezdeni a jógát? Milyen hatással van a jóga a gyerekekre? Mire érdemes odafigyelni a szülőknek, amikor csoportot, helyet választanak a gyermeküknek. Oresko Renáta jógaoktatót kérdeztük.

A jóga tudatosságot, erőt és állóképességet fejleszt
Mélységesen egyetértek azzal,  hogy a jóga nem valami nyakatekert pózokba csavart ideológia, amit az oktatók próbálnak ráerőltetni kicsikre, nagyokra. A jóga nemcsak a fizikai testtel foglalkozik, nemcsak matracon-teremben gyakorolható, sokkal több ennél; olyan ősidők óta létező rendszer, amely holisztikus módon közelíti meg a fizikai-mentális egészség és a jóllét kérdését. Tudatosságot, erőt és állóképességet fejleszt - bizony még gyerekeknél is.

A pocaklakó babák már az anyaméhben „jógáznak”
Honnan is kezdődik a jóga? Hol van a kezdete és a vége? Egyes hindu szent szövegek szerint a babák már az anyaméhben elkezdik a “jógázást”: felnőttkorban már biztosan nem emlékszünk rá, milyen jó és kényelmes is volt például a boldog baba pózban anyukánk hasában odabenn pihenni.

A kismamajóga elmélyíti a kapcsolatot a magzattal
Ha a kismama már a várandósság ideje alatt is rendszeresen jógázik, az természetesen a babára is hatással van, a befelé figyeléssel, a különböző légzéstechnikák elsajátításával nemcsak a szülésre való felkészülés válik tudatosabbá, de el is mélyül a kapcsolat a babával.
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kismamának a szülés után nem kell feltétlenül abbahagynia a jógázást, nagyon sok stúdióban van már lehetőség baba-mama jógára, akár már a baba hat hetes korától.  Ez a “kisbabás jóga” ugyan páros elfoglaltság, hiszen az édesanya mozgatja-masszírozza még a babát.

Baba-mama jóga
Eljön azonban az idő, hogy már kúszni-mászni kezdenek,  vagyis a “nagybabás” órákon elkezdik már utánozni a jógázó anyukát, vagy csak egyszerűen eljátszanak egymással, egyik szőnyegről a másikra közlekedve. Aztán 4-8 éves kor körül, amikor a gyerekek már elkezdik követni a szóbeli utasításokat, jöhet a gyerekjóga!



Milyen a jó gyerekjóga?
Bár itt fedik egymást az életkorok, nagyon fontos, hogy mindig játékos keretek között folyjon, és semmiképp ne a gyakorlatok, pózok mechanikus begyakorlásáról, megtanításáról szóljon! Általában egy mesébe ágyazva zajlik a jógafoglalkozás, és - miután a jógapózok gyakran állatok-növények-tárgyak neveit viselik - a kicsik is könnyebben “eljátsszák”, megszemélyesítik ezeket.

Sokan azt gondolják, hogy a jóga még gyerekek esetében is csupán annyi, hogy csak ülnek egy helyben, vagy egy pózba merevedve várják az óra végét. Dehogyis! A foglalkozás alatt folyamatosan mozognak, és ezután az óra végén megtanulják, hogyan lazítsák el magukat, de igazából mindig a felszabadult, örömteli mozgásról szól. Nem a jógapózok helyes kivitelezésén van a hangsúly, a versenyszellem helyett inkább az egymásra figyelés, felszabadult játék a jellemző.

Milyen hatással van a gyerekjóga a gyerekekre?
Ha itt sikerül a gyermeknek apát-anyát esetleg a tesót is bevonnia, és megosztani a pozitív élményeket, tapasztalatokat, akkor a jóga akár az egész család életébe beépülhet.  A szülők, ha látják, hogy gyermekükre jó hatással van a jóga, maguk is több bizalmat szavaznak ennek a mozgásformának.

A gyerekjóga 7 jótékony hatása:
  1. fejlődik a gyerek testtudata,
  2. fejlődik az egyensúlyérzéke,
  3. javul a testtartása,
  4. erősödik az immunrendszere-idegrendszere,
  5. szorongása enyhül,
  6. megtanul figyelni a kortársaira,
  7. erősödik a belső tartása.
Kolléganőm olyan vicces esetről is beszámolt, amikor a szülő lelkesen mesélte, hogy egyik este a gyermeke volt az, aki lefektette őt a szőnyegre, és elkezdte a gyerekjóga órán hallott relaxációt vezetni neki. Logopédusként dolgozó barátnőm pedig mai napig sikerrel alkalmazza a gyerekjóga oktatói tanfolyamon elsajátított ismereteket hivatása gyakorlása közben.

Sulijóga, tini jóga - nagyobb gyerekeknek
8 éves kor után, amikor a meséken kívül már több minden érdekli őket, érdemes keresni a sulijóga foglalkozásokat, serdülőkorba érve pedig majd a tinijógát.

Mikor ezeket a sorokat írom, egyik szemem sír, a másik nevet: én már felnőttkorban kezdtem a jógázást (már ami a fizikai gyakorlást illeti), mindezek a mókás dolgok nekem kimaradtak. Viszont nagyon örülök, hogy ma már számtalan lehetőség van minden életszakaszban a jógagyakorlásra.

Szerző: Oreskó Renáta jógaoktató
Eredeti cikk: Jóga Egyszerűen 
Fotó: Freepik/teksomolika

Oreskó Renáta

Gyerek fejlődése

Oreskó Renáta


2016.01.11