Mire ügyelj, ha gyerekcipőt vásárolsz? Milyen az ideális gyerekcipő? Ortopéd szakorvos válasza

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Mire ügyelj, ha gyerekcipőt vásárolsz? Milyen az ideális gyerekcipő? Ortopéd szakorvos válasza Milyen a jó gyerekcipő? Mire kell figyelni csizma vásárláskor? Hol és milyen gyakran érdemes a ma oly népszerű szupinált cipőt a gyerek lábára adni? Adhatunk-e a gyerek lábára más gyerek által korábban viselt cipőcskét? Ortopéd orvos válaszol. Zárt sarok, vastag és rugalmas talp - ezek a legfőbb tulajdonságai az ideális gyerekcipőnek dr. Terebessy Tamás szerint. A Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa azt javasolja a szülőknek, hogy zárt cipők, csizmák vásárlásakor is elsősorban ezeket a szempontokat vegyék figyelembe. Ami az anyagot illeti, a bőr a legjobb választás, az azonban ortopédiai szempontból lényegtelen, hogy milyen magas a szár, illetve, hogy tépőzáras vagy fűzős-e a lábbeli – hangsúlyozza.

Magas sarkú cipőt ne adjunk gyerekre
Az üzletekben kapható cipők, csizmák túlnyomó többsége teljesen megfelelő, bármelyikre is esik a választásunk, nem ártunk vele gyermekünk lábának - emeli ki dr. Terebessy Tamás. Az ortopéd szakorvos szerint a magas sarkú gyerekcipők hordása egyáltalán nem ajánlott, legalább addig mindenképpen kerülni kell őket, amíg be nem fejeződik a láb növekedése.

Szupinált gyerekcipő - mikor érdemes a gyereknek hordania?
Az úgynevezett szupinált cipők segítenek a helyes lábtartás kialakításában, ezek sarokrésze kifelé döntött, ezzel biztosítják, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni - mondja dr. Terebessy Tamás. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ezek csak akkor fejtik ki jótékony hatásukat, amikor éppen viseli őket a gyermek. Mivel a legtöbb időt otthon vagy az óvodában töltik a kicsik, célszerű ilyen típust választani váltócipőnek, míg utcai cipőnek vagy csizmának választhatunk hagyományos változatot is - tanácsolja a szakorvos.



Balerina cipő, topánka, vékony talpú papucs - káros a lábnak vagy sem?
A papucsok, balerina cipők és topánkák tartós viselését nem javasolja dr. Terebessy Tamás. Hozzáteszi: ugyan nem teszik tönkre a lábat, de nem biztosítanak megfelelő tartást a saroknak, ezért lehetőleg ne, vagy csak rövid ideig viselje őket a gyermek.

Szabad-e a gyerekre más által hordott, kitaposott cipőt adni?
Dr. Terebessy Tamás alaptalannak nevezte azt a közhiedelmet, amely szerint a használt cipő árthat a lábnak. Szerinte semmilyen ortopédia problémához nem vezet, ha a rokonoktól, ismerősöktől kapott lábbelit felveszi a gyermek. Mint mondja, hasonló a helyzet a „belenövős” cipőkkel is, persze arra figyelni kell, hogy ne legyen túl nagy a méretbeli különbség.

Otropéd cipő gyerekeknek - mikor van rá szükség?
Más a helyzet, ha a gyermek fájlalja a lábát, vagy ha az orvosi vizsgálaton rendellenességre derül fény. Ebben az esetben mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki további tanácsokkal látja el a kis pácienst és a családot. Dr. Terebessy Tamás hangsúlyozza: kifejezetten ortopéd cipőt azonban csak nagyon ritkán írnak fel gyerekeknek.

Szakértő: Dr. Terebessy Tamás
Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2016.08.30