Nyelvtanulás babáknak, kisgyermekeknek - Miért jó a korai nyelvtanulás? Mire figyelj, ha otthon tanítod idegen nyelvre a gyermeked?

Fürész-Mayernik Melinda

Gyerek fejlődése

Fürész-Mayernik Melinda


Nyelvtanulás babáknak, kisgyermekeknek - Miért jó a korai nyelvtanulás? Mire figyelj, ha otthon tanítod idegen nyelvre a gyermeked? Melyek a korai nyelvtanulás előnyei? Miért érdemes a babákkal, kisgyermekekkel babaangolra járni? Bezavarhat-e egy második nyelv a kisgyerek későbbi nyelvi fejlődésébe? Mi kell a sikeres nyelvtanuláshoz? Hogyan foglalkozz te a kisgyerekkel otthon? „Pici korban már érdemes tanítgatni a gyermeket? Beszélhetek hozzá angolul?” – Fürész-Mayernik Melinda kisgyermekkori nyelvoktató számára elég gyakran teszik fel ezekt a kérdéseket a korai nyelvtanulás, illetve a babaangol kapcsán.

Szakértőnk elmondja, hogy miért tartja nagyszerű lehetőségnek, ha a babák nyelvtanulásával már ideje korán el tud kezdeni foglalkozni a szülő, illetve hasznos tippeket is ad a sikeres nyelvtanításhoz, illetve az otthoni játékos nyelvi fejlesztéshez.

Korai nyelvtanulás, babaangol


Tévhit, hogy a korai nyelvtanulás később ártalmas lehet
Sajnos manapság még mindig az a téves nézet él az emberek többségében, hogy a korai nyelvoktatás valami ártalmas, felesleges és a gyermek számára megterhelő dolog. Így azok a szülők, akik szeretnének bevezetni gyermekük életébe egy második nyelvet, sokszor elbizonytalanodnak, hogy vajon tényleg érdemes-e ilyen korán elkezdeni, és nem okoznak-e ezzel sérülést a gyermekük számára. Előre gondolkodva azzal is tisztában vannak, hogy a jövőbeli boldogulásukhoz nélkülözhetetlen lesz, hogy jól beszéljenek idegen nyelveket és az iskolában ne kínlódva kelljen azt elsajátítaniuk.

A szakemberek, pedagógusok, gyógypedagógusok, védőnők és nyelvtanárok között is akadnak olyanok, akik nem értenek egyet a korai kezdéssel, azonban ezek mögött az érvek mögött általában nem találunk bizonyított tényeket. Ahogyan a két- vagy többnyelvű családban felnövő gyermekek sem lesznek diszlexiások, magatartási zavarosak, pöszék, megkésett beszédfejlődésűek.

Minél korábban kezdődik a nyelvtanulás, annál kevésbé alakul ki akcentus
Bizonyított tény, hogy a minél korábbi kezdéssel elkerülhető az akcentus, hiszen az újszülött bármely nyelv hangkészletének elsajátítására képes, nem tesz különbséget a nyelvek között, azt a nyelvet fogja később használni, amelyiket hallja.  Maga a nyelv elsajátításának folyamata pedig nem tanulás, nem is szeretem ezt a szót használni, különösen amikor kicsikről van szó. Ahogyan az anyanyelvét sajátítja el a gyermek, ugyanúgy „szedi fel” egy második nyelv szavait és nyelvtani szerkezeteit, anélkül, hogy ezt valóban tanítanánk neki. Az anyanyelv elsajátításakor is a dajkanyelv szavait, a hangsúlyokat, hanglejtésünket használjuk, játszunk a hangunkkal, énekelünk, mondókázunk és minden beszédünk tartalmát kifejezzük mimikával, gesztusokkal, tehát szemléltetünk.

Amikor egy második nyelven beszélünk a kicsihez, ugyanezeket a módszereket használjuk. A szakemberek külön terminussal jelölik a 10 év alatti és 10 év feletti nyelvtanulást, az előbbit nyelvelsajátításnak, az utóbbit valóban tanulásnak hívják, hiszen máshogyan rögzülnek az információk.

A gyerek hozzáállása a nyelvhez sokszor a szülő hozzáállásán múlik
Az első és legfontosabb lépés, hogy a szülők egymás között megbeszéljék, hogy ők hogyan vélekednek a korai nyelvoktatásról. Más a helyzet, ha a két szülő nem azonos anyanyelvű, illetve olyan országban élnek, ahol nem az anyanyelvüket beszélik, hiszen itt eleve adottak a lehetőségek, és a gyermek azt a nyelvet/azokat a nyelveket fogja használni, amiket hall. Tehát például apával angolul, anyával csak magyarul beszél, a környezetében pedig lehetséges, hogy egy harmadik nyelven kommunikál.

Ám nem ez az egyetlen út, hiszen Magyarországon magyar anyanyelvű szülőként is átadhatunk akár egy tanult nyelvet gyermekünknek, akkor is, ha nem vagyunk nyelvtanárok. Nyilván a nyelvet azért érdemes olyan szinten beszélni, hogy azt hitelesen használhassuk a kicsivel, vagyis fontos, hogy magunkat is képezzük.

6 érv, amiért érdemes bevezetni az idegen nyelvet a babák, kisgyerekek életébe

  1. a gyerekek játék közben, észrevétlenül tanulnak, miközben a világot felfedezik, úgy szívják magukba az új információkat
  2. a kicsik ösztönösen tanulnak nyelveket, nincsenek gátlásaik, nem szoronganak, bátran mernek megszólalni, beszéln
  3. a kisgyerekek képesek bármely nyelv logikai és fonológiai elsajátítására
  4. megismernek egy új kultúrát, ezáltal empatikus képességeik is fejődnek
  5. a nyelvtanulás segíti az anyanyelvi készségek, a rugalmas gondolkodás és kreativitás fejlődését, illetve más nyelveket is könnyebben tanul majd a jövőben
  6. pozitív attitűd alakul ki a nyelvek iránt, szívesen fog nyelvet tanulni, nem egy kötelező tantárgy lesz az iskolában

Mit vár a szülő a gyerektől a nyelvtanulás kapcsán?
Miután a szülők eldöntötték, hogy bevezetnek egy második nyelvet is a gyermekük életébe, érdemes meghatározni a célokat: Mi a cél az idegen nyelv bevezetésével? Hova, milyen szintre szeretnél eljutni a gyermekeddel? Ez fogja meghatározni a további lépéseket, hogy mikor, hogyan és mennyit foglalkozzatok a nyelvvel, vagyis a stratégiát, illetve a saját magad képzését: Te mit teszel a siker érdekében, milyen a nyelvhez való hozzáállásod és hogyan tudod magad fejleszteni?

Nyelvtanulás babáknak, kisgyermekeknek - Miért jó a korai nyelvtanulás? Mire figyelj, ha otthon tanítod idegen nyelvre a gyermeked?
Sikeres nyelvátadás lépései (Fürész-Mayernik Melinda)

Így lesz sikeres a nyelvtanulás! 12 kulcsszó a szülőknek


Ha már megvan az elhatározás, akkor néhány kulcsszó a sikeres nyelvtanuláshoz:
  • Idő
  • Rendszeresség
  • Következetesség
  • Motiváció
  • Hit
  • Kitartás
  • Csinálni, csinálni, csinálni
  • Együttlét
  • Közös játék öröme
  • Türelem
  • Móka, kacagás
  • Szeretet
Angolozás otthon, a gyerekszobában - hogyan csináld?

Légy hiteles!
Az otthoni angolozásnak, az angol nyelvi foglalkozásnak az első és legfontosabb célja a közös játék és a nyelv megszerettetése, hogy a gyermek jó viszonyban legyen a nyelvvel és a nyelvtanulással, hogy megmutassuk egy másik nyelv szépségeit, a kultúrát és a dalokat, mondókákat. A gyermek a szülőtől a hozzáállást lesi el, neki az lesz természetes, amit tőled lát. Csináld szívesen, énekelj átéléssel, akkor lesz hiteles! Ha úgy érzed, hogy magad is meg kell erőszakolnod, amikor angolul beszélsz, akkor inkább próbáljatok egy játszócsoportot, nyelvi foglalkozást keresni, ahol a többiek segítségével te is bátrabb leszel. Ha pedig nem szeretnél beszélni, akkor még mindig ott van az éneklés, hallgassatok együtt angol dalokat, akár játék közben is!

Ne akarj nyelvtant tanítani!
Nem kell szavakat és nyelvtant tanítanod, sem számon kérned, csupán énekelj szívből, akár angolul is! Az otthoni nyelvi perceket meg lehet támogatni nyelvi foglalkozásokkal is, illetve hanganyaggal, videókkal, így a saját kiejtésed is fejlődni fog!

Hallgassatok együtt angol dalocskákat!
Hallgassatok sok-sok angol dalt együtt, ezekből mindketten profitálhattok! Ne tanítani akard, szeresd meg a nyelvet, amit szeretnél átadni, hiszen a nyelv szeretete fog átragadni a gyermekedre is!

Szerző: Fürész-Mayernik Melinda, Angol Kalauz Program alapító
Fotó: Pixabay

Fürész-Mayernik Melinda

Gyerek fejlődése

Fürész-Mayernik Melinda


2016.01.07