Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Így utazhatnak a babák és kisgyermekek az autóban a KRESZ szerint - Mire figyelj babaülés, gyerekülés vásárlá... - Szülők Lapja

Így utazhatnak a babák és kisgyermekek az autóban a KRESZ szerint - Mire figyelj babaülés, gyerekülés vásárlásakor? Fogyasztóvédelmi szakértő ajánlása

Szülőklapja képHa egy kisgyermek biztonsági védelem nélkül utazik az autóban, és 50 km/h-nál ütközik, akkor a teste huszonötszörös erővel csapódik tehetetlenül ide-oda, ami maradandó egészségügyi károkat is okozhat. Ezt hivatott a biztonsági gyermekülés kivédeni!

Szerző: Dr. Farkas Nóra
2016-02-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Farkas Nóra
Fogyasztóvédelmi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Az autózás veszélyes üzem. Már csak abból adódóan is, hogy hiába tartjuk be mi magunk a szabályokat, tele vannak a közutak sebességhatárt túllépő, felelőtlenül előzgető és meggondolatlan manőverekbe kezdő sofőrökkel. Mégis mit tehetünk, hogy a lehető legnagyobb védelmet biztosítsuk a csecsemők, kisgyermekek számára, ha autóval utazunk?

Biztonsági gyermekülés - ma már szerencsére kötelező a használata
A kocsik biztonsági övét nem kisgyermekekre tervezték, így bizony alkalmatlanok arra, hogy egy koccanás vagy akár egy hirtelen fékezés során kellő védelmet nyújtsanak. Sőt, ütközés esetén a picik komoly sérüléseket szenvedhetnek, akár meg is fulladhatnak, ha esetükben a felnőttekre méretezett övet használjuk. A védelem nélkül utazó gyermekek pedig már viszonylag kis, 50 km/h-s sebesség mellett történő karambolnál is testsúlyuk huszonötszörösének megfelelő erővel csapódhatnak az előttük lévő ülésnek vagy repülhetnek ki a szélvédőn. Belegondolni is rettenetes!

A megoldás: a gyermek súlyához és életkorához igazodó gyermekbiztonsági rendszer használata. E speciális eszköz használatát nem csak a józan ész, és a kicsik élete, épsége miatti felelősségérzet indokolja, hanem a KRESZ szabályai is kötelezővé teszik. Ha pedig nem tartjuk be az előírásokat, bizony komoly büntetésre számíthatunk! A rendőrség információi szerint a helyszínen 15 ezer forintos fix bírságra számíthat az, aki a gyermekét nem megfelelően szállítja, ha pedig a szabálysértést rendőri feljelentés követi, akkor 30 ezer forintra rúg a büntetés mértéke.

Melyek a biztonsági gyermekülésre vonatkozó legfontosabb tudnivalók?
Először is kiemelném, hogy 150 centiméter alatti gyermekünket - főszabály szerint - csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállíthatjuk. Az egyik legfontosabb kivétel, hogy a harmadik életévét betöltött, 135 centiméternél magasabb gyermek a személygépkocsi hátsó ülésén biztonsági övvel rögzítve is szállítható, amennyiben az a testméretéhez igazítható.

Ugyanakkor nincs szükség gyermekbiztonsági rendszer alkalmazására a menetrend szerint közlekedő autóbuszokban, a taxi hátsó ülésén vagy a mentő betegellátó terében sem.

Hogyan utazhatnak babák, kisgyerekek az autóban a KRESZ szabályai szerint? Olvasd el ebben a cikkünkben!

Mire ügyeljünk a babaülés, gyermekülés megvásárlásakor?
A babák, kisgyerekek biztonsága érdekében olyan ülést válasszunk, amely illeszkedik alkatukhoz, magasságukhoz! A megfelelő termék kiválasztásához némi támpontot ad, hogy a biztonsági gyermekülések súlycsoportonként vannak kategorizálva. A legkisebbeknek úgynevezett bébikagylót, a nagyobb gyerkőcöknek, akik még nem elég magasak a gyárilag beépített biztonsági övek megfelelő használatához, pedig lehetőleg háttámlás biztonsági ülést válasszunk!

Így utazhatnak a babák és kisgyermekek az autóban a KRESZ szerint - Mire figyelj babaülés, gyerekülés vásárlásakor? Fogyasztóvédelmi szakértő ajánlásaCélszerű, ha az ülés megvásárlása során velünk van a gyermek is, így kipróbálhatja, mennyire kényelmes, megfelelő-e a szélessége, a hosszúsága. A háttámla, illetve a fejtámasz magassága egyébként akkor jó, ha a gyermek füle fölé ér. Ennek egy esetleges ütközésnél a fej védelme szempontjából van jelentősége.

Ezen felül van még egy fontos feladatunk: csak olyan ülést vegyünk meg, amelyen rajta van a biztonságot igazoló jóváhagyási jel. Ez igazolja, hogy az előírásoknak megfelelően kialakított, kellő védelmet nyújtó termékkel van dolgunk.
 
De nem érnek ám véget az aggódó szülő teendői a gyerkőc testi adottságaihoz igazodó, biztonságossági előírásoknak megfelelő gyermekülés beszerzésével!

Először alaposan át kell olvasni a használati-kezelési útmutatót: Hogyan kell rögzíteni a gyerekülést? Menetiránnyal háttal vagy előre? Rögzíthető az első ülésre vagy inkább a hátsóra? Mi a teendő a légzsákkal?
Megannyi kérdés, amelyre a vásárlói tájékoztatónak - magyar nyelven - lépésről-lépésre, rajzokkal és ábrákkal illusztrálva választ kell adnia.

Néhány fontos óvintézkedésre ugyanakkor én magam is felhívnám a figyelmet:

1. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy minden egyes indulás előtt - sőt, hosszabb út esetén akár többször is - leellenőrizzük, a rögzítés kellően feszes-e!
2. A kellő védelem érdekében elengedhetetlen, hogy a gyermekülés saját övrendszerét a ruházat vastagságától függően állítsuk be. Sőt, célszerű a kabátot levennünk a lurkóról, mielőtt beültetjük az autóba, mert a vastag kabátról, anorákról könnyen lecsúszhat az öv. Miután feszesre húztuk az övet, természetesen be is takargathatjuk a gyermeket, nehogy fázzon.
3. A legtöbb gyerkőcöt hamar elnyomja az álom, ha autóban utazik. Ugyanakkor, ha csemeténk felettébb örökmozgó, bizony nehezen viselheti az órákon át tartó kötöttséget. Ilyenkor sokat segíthet, ha útközben játszunk vele.
4. Ügyeljünk azonban arra, hogy csak könnyű, puha játékok kerüljenek a kezébe, hiszen a kemény tárgyak komoly sérüléseket okozhatnak egy esetleges ütközés során.
5. A kalaptartóra se helyezzünk nehéz dolgokat, mert fékezéskor azok előrerepülhetnek, és súlyos sebeket ejthetnek a velünk utazó gyermeken.

Csupán némi elővigyázatosságra, odafigyelésre van szükség, de a számunkra legfontosabb ember élete, testi épsége múlhat rajta. Vigyázzunk hát rájuk, a közutakon is!

Szerző: Dr. Farkas Nóra fogyasztóvédelmi szakértő
Fotó: carchanel.com

Címkék: biztonsági gyermekülés, babaülés, autós ülés gyerekeknek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Gyermeküléssel kapcsolatban is van változás a szeptembertől érvényes Kresz-módosításban

Az iskolakezdéshez időzítve egyértelművé válnak és a változó nemzetközi rendelkezésekhez igazodnak a gyermekek közlekedésének biztonságát szolgáló előírások.

tovább a cikkre
Hogyan utazhatnak a babák és a gyerekek az autóban a KRESZ szabályai szerint?

Hogyan szabad szállítani az autóban a babákat és a gyerekeket a KRESZ előírása szerint? Mikortól ülhetnek az első ülésre a gyerekek? Miért nem utazhat az anyukára kötve kenguruban a kisbaba? Ha bizonytalan vagy a válaszokban, akkor cikkünkből tájékozódhatsz, hogy biztosan elkerüld a rendőri bírságot.

tovább a cikkre
A gyermekek védelme miatt módosul a KRESZ

A jövőben egy álló gyermekszállító busz mellett legfeljebb 30 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnának el a járművek, és ez a sebesség lenne kötelező ott is, ahol gyermekek léphetnek az úttestre - ezt is tartalmazza a közúti közlekedés szabályait (KRESZ) módosító kormányrendelet tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Farkas Nóra - Fogyasztóvédelmi szakértő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza