Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél - Lépésről lépésre útmutató képekkel, videóval - Szülők Lapja

Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél - Lépésről lépésre útmutató képekkel, videóval

Szülőklapja képEzt kell tenned, ha riaszt a baba légzésfigyelője! A csecsemő újraélesztését 10 lépésben magyarázzák el a Babamentő Program szakemberei - képekkel, közérthetően. A cikk végén egy hasznos oktatóvideót is találsz. Nézd meg, életet menthetsz!

Szerző: Babamentő Program
2016-08-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ezt kell tenned, ha megszólal a baba légzésfigyelője! A csecsemő újraélesztését 10 lépésben magyarázzák el a Babamentő Program szakemberei - képekkel, közérthetően. A cikk végén egy hasznos oktatóvideót is találsz. Nézd meg, életet menthetsz!

Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél - Lépésről lépésre útmutató képekkel, videóval

 
Újraélesztést tanulhatnak a diákok az iskolában

Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek, ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, és ott a képzést hivatalosan is beépítik a tanrendbe.

Az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a szakszerűen végzett újraélesztés sokszorosára növelheti a túlélés esélyét, ezért kulcskérdés, hogy minél több fiatal elsajátítsa a megfelelő technikát, tudást.

Hirtelen szívhalál esetén az első 5 perc kritikusnak számít, a túlélési esélyt minimum a négyszeresére, de akár a tízszeresére is növelheti, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést - idézték a közleményben Gál János klinikaigazgatót, aki hozzátette, ugyan egy 2012-es kormányrendelet szerint a 9-12. évfolyamos diákokat jelenleg is meg kell tanítani az újraélesztésre, a gyakorlatban egyelőre csak az iskolák elenyésző része tudja ezt megvalósítani.

Azért, hogy a tendencia megváltozhasson, a klinikaigazgató felajánlotta, hogy az Apáczai-program keretében az egyetem szimulációs központjában minden olyan középiskola projektfelelősének megtanítják a professzionális újraélesztés-oktatást, ahol vállalják, hogy a tanrend részeként átadják ezt a tudást a fiataloknak.

Forrás: MTI, 2017. április 5.


1. lépés: Ellenőrizzük a baba légzését, ébrenlétét


A jól beállított légzésfigyelő monitor nagy segítséget nyújt a légzésleállás azonnali észleléséhez, ezért a veszélyeztetett csecsemők esetén használata egyértelműen javasolt, de egészséges babáknál is indokolt lehet az alkalmazása. A baba alá tett érzékelővel összekötött monitor a baba mozgását (tehát a légzését is) figyeli, 20 másodperces mozdulatlanság esetén riaszt. Ha a riasztás valós, és nem technikai probléma áll fenn (például a kiságyban a baba csak legurult az érzékelő területéről), a szülőnek az akut életveszély elhárítását azonnal el kell kezdeni.

Első lépésként mindenképpen ellenőrizzük, hogy ébren van-e, illetve lélegzik-e a baba, mozog, reagál-e a nógatásunkra.
 

2. lépés: Ingerlés (dörzsölés, csipkedés)


Ha a csecsemő mozdulatlan, mellkasa nem emelkedik és süllyed, először próbálkozzunk erősebb bőringerek alkalmazásával. A test vagy a talpak simítása, dörzsölése önmagában elegendő ingere lehet a légzőközpont „észhez térésének”, tehát a légzés újbóli beindulásának.

Fontos: a baba rázása, ütögetése, fejjel lefelé lógatása tilos!


3. lépés: Segítségért kiáltás és mentők 104


Amennyiben az ingerlés nem vezetett eredményre, kiáltsunk segítségért! Ha rajtunk kívül más is van a helyszínen, ő azonnal hívja a mentőszolgálatot: 104-es hívószám minden vezetékes és mobil telefonról, hogy a szakszerű segítség minél hamarabb megérkezzen.

Ha viszont egyedül vagyunk a babával, először azonnal kezdjük meg az újraélesztést (hogy a telefonálással kezdetben ne veszítsünk értékes időt) és csak később, egy percig végzett újraélesztés után szakíthatjuk meg a folyamatot egy gyors segélyhívás idejére.

Azonnali teendőink:
  • babaágyból kivenni,
  • kemény alapra fektetni,
  • mellkasát szabaddá tenni.

Az újraélesztéshez a csecsemőt vegyük ki a kiságyból és fektessük kemény alapra (ez lehet a pelenkázó asztal vagy a szőnyeg is), és gyors levetkőztetéssel tegyük szabaddá a mellkasát.
 

4. lépés: A légutak szabaddá tétele - száj kitisztítása, fej egyenes, áll megemelése


Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél - Lépésről lépésre útmutató képekkel, videóvalHa továbbra sem lélegzik, nézzünk bele a szájába, hogy nem látunk-e benne hányadékot (anyatejet vagy tápszert), vagy a szájba került idegen testet, ami a légzést akadályozná. Ha esetleg látunk ilyent, azt ruhával töröljük ki vagy óvatosan távolítsuk el.

A légutak megnyitásához, átjárhatóvá tételéhez fordítsuk a baba fejét középre, egyenes állásba, az állát pedig emeljük fel. Arra ügyelni kell, hogy a baba fejét ne hajtsuk hátra, mivel ez a légcső megtöretését okozza, és ezáltal lehetetlenné teszi a hatékony lélegeztetést.
 

5. Légzésvizsgálat (10 másodperc)


Ha már szabad a légút, hajoljunk a baba arca fölé és röviden vizsgáljuk meg, hogy továbbra sincs-e légzés (nem emelkedik-süllyed a mellkas, nem hallatszik vagy érződik levegőáramlás a baba orránál és szájánál). A vizsgálatra legfeljebb 10 másodpercet szánhatunk!


6. Lélegeztetés: 5 befújás szájból szájba-és-orrba


Amennyiben a baba saját légzése még mindig hiányzik, mesterséges lélegeztetéssel kell levegőt (és a benne lévő oxigént) a csecsemő tüdejébe juttatni. Ez otthoni környezetben, segédeszközök hiányában csak saját szánkkal tudjuk kivitelezni, a magunk által beszívott levegőt „adjuk át” a babának.

Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél - Lépésről lépésre útmutató képekkel, videóval


Csecsemők lélegeztetése „szájból szájba-és-orrba” módszerrel
Vegyünk egy nagy levegőt, majd az átjárható légút fenntartása mellett (a csecsemő feje középállásban, álla felfelé emelve) szánkkal egyszerre fogjuk körbe a baba orrát és száját, és fújjuk be a levegőt a tüdőbe. A befújás 1 másodperc alatt történjen, és ne legyen túl erős. A befújás után fejünket-arcunkat kissé emeljük el a baba arcától, és mellkasára pillantva ellenőrizzük, hogy a lélegeztetésünk hatékony volt-e (ha a levegő valóban a baba tüdejébe került, akkor a kicsi mellkasa a befújás alatt megemelkedik, a befújások közötti szünetben pedig visszasüllyed).
Kezdetben végezzünk 5 mesterséges lélegeztetést a fentiek szerint, mindegyik után ellenőrizve annak hatékonyságát.

 

7. Életjelek keresése (10 másodperc)


Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél - Lépésről lépésre útmutató képekkel, videóvalAz 5 befújásos lélegeztetés elégséges a csecsemő oxigénhiányának átmenetileg enyhítésére, ezért most elérkezett az idő a szívműködés és a vérkeringés gyors értékelésére. Ha ugyanis a légzésleállást hamar észleltük és a lélegeztetést is hatékonyan végeztük, a baba oxigénhiányos állapotát talán még szívműködésének leállása előtt meg tudtuk szüntetni.

Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél - Lépésről lépésre útmutató képekkel, videóvalA szívműködés és a vérkeringés vizsgálatánál a légzésvizsgálathoz hasonlóan ugyancsak 10 másodperc áll rendelkezésünkre. Ezalatt a feladatunk az, hogy az esetleg meglévő vérkeringést bizonyító bármilyen életjelet keressünk. Életjel lehet a köhögés, csuklás, sírás, szemnyitás, a törzs vagy a végtagok megmozdulása, vagy a légzőmozgások megindulása. A szívhangok vagy a pulzus keresése laikusok számára nehézkes, időigényes és bizonytalan eredményt ad, ezért ezeket a keringés vizsgálatánál ne alkalmazzuk!


8. Mellkaskompresszió: 30 mellkasnyomás (másodpercenként 2-őt nyomj a mellkason)


Ha nem tapasztalunk semmilyen életjelenséget, vagyis a baba továbbra is mozdulatlanul fekszik, a hiányzó szívműködés pótlására azonnal kezdjünk mellkaskompressziót (ismertebb nevén „szívmasszázst”). A mellkaskompresszió lényege, hogy a mellkasban, a szegycsont alsó része és a gerinccsigolyák között lévő szív gyors, ritmusos összenyomásával a szívműködés és ezáltal a vérkeringés bizonyos fokig pótolható.

Fontos: a megfelelő mellkaskompresszióhoz kemény alap (pelenkázó asztal vagy szőnyeg) szükséges, ágyban, matracon újraélesztés hatékonyan nem végezhető!

Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél - Lépésről lépésre útmutató képekkel, videóvalA mellkaskompresszió helye:
A felül levetkőztetett, szabaddá tett mellkasú csecsemőn megkeressük a szegycsont alját, ahol az alsó bordaívek középen, a szegycsontnál összefutnak. E felett 2 harántujjal (3-4 cm), a szegycsont alsó harmadában kell a mellkaskompressziót végezni.
A szívmasszázs ideális helye más módon is meghatározható: a baba mellkasán, az emlőbimbókat összekötő képzeletbeli vonal alatt egy harántujjal ujjaink ugyancsak a szegycsont alsó harmadára kerülnek.


A mellkaskompresszió technikája
Az említett helyen egyik kezünk két ujjával (mutató- és középső ujjunkkal) végezzünk 30 kompressziót egymás után, gyorsan és ritmusosan (kb. 100-120/ perc ütemben, tehát másodpercenként 2 mellkasi nyomással).


Hatékony kompressziók eléréséhez a mellkas benyomásának mélysége a mellkas teljes átmérőjének kb. 1/3-ad része kell, hogy legyen, ez csecsemők esetén 3-4 centimétert jelent.


9. lépés: 2 befújás + 30 mellkasnyomás folyamatosan


30 mellkaskompresszió után ismét lélegeztetnünk kell a babát a fent megbeszéltek szerint (tehát a légutak szabaddá tételét követően befújás szájból szájba és orrba), ezúttal azonban már csak két alkalommal. A lélegeztetéseink eredményességét, vagyis a baba mellkasának emelkedését-süllyedését most is minden befújásnál ellenőrizzük!

A két lélegeztetést ismét 30 mellkaskompresszió követ, majd megint két lélegeztetés, 30 mellkaskompresszió, két lélegeztetés és így tovább. Nagyon fontos, hogy a mellkaskompressziók (30) és a lélegeztetések (2) folyamatosan, gyors váltásokkal történjenek, a köztük lévő szünet minél rövidebb legyen! Ha az újraélesztésnél több személy van jelen, a feladatok megosztása könnyebbé és hatékonyabbá is teszi a folyamatot: a 30:2 arány betartásával egyikük végezheti a mellkaskompressziókat, a másik pedig a befújásos lélegeztetéseket, majd egy idő után cserélnek.
 

10. Segélyhívás 1 perc után - OMSZ 104


A mentőszolgálat szakembereinek a nagyobb rutin mellett számos eszköz áll rendelkezésre, amivel az újraélesztés hatékonyságát, végkimenetelét nagy eséllyel javítani tudják. Minél előbb megérkezik a szaksegítség, annál nagyobb az esély arra, hogy a szülők, laikusok által megkezdett újraélesztés sikeres legyen.

Ezért amennyiben az újraélesztés megkezdésekor több személy van a helyszínen, egyikük azonnal hívja a mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, a másik személy pedig közben haladéktalanul kezdje meg a csecsemő újraélesztését. Ha viszont a csecsemőhalál észlelésekor egyedül vagyunk a helyszínen, az újraélesztés megkezdésével nem szabad késlekednünk, még egy telefonhívás idejéig sem. Ilyen esetben a mentőszolgálat riasztásának ideje egy perc szakszerűen végzett újraélesztés (lélegeztetés és mellkasi kompresszió) után jöhet el. A hívásnál a mentőszolgálat diszpécsere a kihangosított, magunk mellé tett telefonon keresztül adott utasításokkal folyamatosan segíti az újraélesztést a mentőszolgálat szakembereinek helyszínre érkezéséig.
 

Ha életjelet látsz a babánál


Ha a baba az újraélesztés során életjeleket mutat, az akut életveszélyes állapotot sikerült elhárítani. A csecsemőt természetesen ez esetben is azonnal kórházba kell juttatni további kivizsgálás és kezelés végett.


Babaújraélesztés - Videó


A babújraélesztés lépéseit videón is megnézheted, hogy még felkészültebb legyél.A cikk a Babamentő Program külön engedélyével jelent meg.
Babamentő Programról többet itt olvashatsz - babamento.hu »»

Címkék: csecsemő újraélesztés, baba, 104, mentő, vészhelyzet, légzésfigyelő, csecsemőhalál

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Újraélesztés babáknál, kisgyermekeknél: ezt kell tenned, ha leáll a gyermek légzése! Lépésről lépésre útmutató
Újraélesztés babáknál, kisgyermekeknél: ezt kell tenned, ha leáll a gyermek légzése! Lépésről lépésre útmutató

Minden szülő legnagyobb rémálma, hogy kisgyermekét olyan baleset vagy váratlanul jelentkező betegség éri, amely miatt leáll a légzése és szívmozgása. Ám ha mégis megtörténik a baj, tudnunk kell cselekedni. A gyakorlati tudás mindennél többet jelent, az időben megkezdett újraélesztéssel ugyanis megsokszorozható a túlélés esélye.

tovább a cikkre
Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél: ezt kell tenned lépésről lépésre! - A mentőtiszt tanácsai
Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél: ezt kell tenned lépésről lépésre! - A mentőtiszt tanácsai

Csecsemőknél a klinikai halál állapota akár másfél órára is kitolható, ami alatt jó eséllyel lehet újraéleszteni. Hogyan kell szakszerűen újraéleszteni babát, kisgyereket? Hogyan zajlik az újraélesztés kimondottan gyerekeknél? Mutatjuk lépésről-lépésre!

tovább a cikkre
Újraélesztette egy anyuka a 3 hónapos kisbabáját egy budapesti téren! Telefonon segítették a mentősök
Újraélesztette egy anyuka a 3 hónapos kisbabáját egy budapesti téren! Telefonon segítették a mentősök

Nincs is annál nagyobb ijedelem egy kisgyermekes családban, mint hogy a pici baba egyszer csak nem lélegzik és sürgősen tenni kell valamit. Ez történt egy budapesti anyukával is, aki sírva hívta fel a mentőket, hogy segítsenek rajta - hogy mi történt ezt követően, az az Országos Mentőszolgálat Facebook-posztjából derült ki.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Első szülinapi torta - joghurttorta

Első szülinapi torta - joghurttorta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: T é s z t á h o z 4 tojás 120 g cukor 1 csomag vaníliás cukor 80 g liszt citrom reszelt héja 1 csomag sütőpor margarin a forma kikenéséhez K r é m h e z 300 ml joghurt 200 ml habtejszín 150 g porcukor 1 csomag vaníliás porcukor 1 evőkanál zselatin 1 citrom leve T e t e j é r e 500 g piros gyümölcs (eper, málna, cseresznye) 2 csomag tortazselé 200 ml piros gyümölcsszörp

Recept:

Habosra keverjük a cukrot a tojások sárgájával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és apránként a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a masszához. A tortaformát kikenjük m(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Egy óvónő kapta az Év pedagógusa díjat

vissza vissza