Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Szülői kérdőív babák fejlődéséhez - Mikor mit tud a baba? Így ellenőrizheted gyermeked fejlődését te magad - Szülők Lapja

Szülői kérdőív babák fejlődéséhez - Mikor mit tud a baba? Így ellenőrizheted gyermeked fejlődését te magad!

Szülőklapja képEzekből a szülői kérdőívekből megtudhatod, hogy a magyar gyermekek fejlődési átlagával megegyező-e, annál lassúbb vagy gyorsabb a babád, kisgyermeked fejlődése. Ha eltérő fejlődésmenetre gyanakszol, mindenképpen konzultálj szakemberrel, védőnővel, gyermekorvossal, aki a szükséges teendőket megbeszéli veled!

Szerző: Szülők lapja
2016-09-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A 2012 tavaszán elindult TÁMOP 6.1.4. néven futó, közismertebb nevén "Koragyermekkori program" kapcsán a szakértők olyan módszert dolgoztak ki, amely a korábbiaknál jóval hatékonyabban segíti kiszűrni a csecsemők fejlődésében való megtorpanását. A szűrésbe a gyermeküket legjobban ismerő szülőket is bevonták, a korábbiaknál még intenzívebben.

- A szakemberek célja ezzel egyértelműen az volt, hogy a csecsemő eltérő fejlődését a család mihamarabb észrevegye, és ezáltal minél korábbi életszakaszban elkezdődhessen a baba fejlesztése - mondta el megkeresésünkre Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) elnöke.

A szülő a gyermek legjobb ismerője, ezért is fejlesztették ki a szülői kérdőíveket
- A több éven át előkészített, és 2012-ben elindult uniós program céljaként azt határozták meg, hogy a koragyermekkori szűrővizsgálatokkal minél korábban, minél több babánál, kisgyermeknél észre lehessen venni, ha a baba fejlődése nem átlagos ütemben zajlik. A program egyik fontos része lett, hogy a szűrővizsgálatba a szülőket is bevonják. Fontos, hogy az apuka és az anyuka tisztában legyen azzal, hogy mire mikor kell figyelnie, melyek azok a fejlődési mozzanatok, amelyeket az egyes életkorokban a gyermeknek már produkálni kell és az esetleges eltérés esetén javasolt a konzultáció szakemberrel- tette hozzá az elnök.

A módszertani fejlesztés 2015-ben zárult, a közel másfél év után elmondható, hogy egyelőre országosan még nem lett kötelezően bevezetve a program a gyermekalapellátásban, de a szülők már így is használhatják ezeket a kérdőíveket, amelyek eredményéről konzultálhatnak a körzetileg illetékes védőnővel, a gyermeket ellátó orvossal - mondta el Csordás Ágnes gyermekek megújult szűrési módszertana kapcsán.


MIKOR MIT TUD A BABA? BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL-HÓNAPRA - KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT »»


Szűrőteszt babák fejlődéséhez - szülői kérdőív


Teszteld a babádat, kisgyermekedet most! Ha szeretnéd megtudni, hogy a babád egészségesen, a rendes ütemben fejlődik-e, töltsd le a gyermeked életkorának megfelelő kérdőívet az alábbiak közül!

Figyelem! A kérdőív csupán tájékoztatást ad arról, hogy gyermeked a hasonló korú gyerekekkel együtemben fejlődik-e vagy sem, de diagnózist nem állít fel. Amennyiben ez alapján eltérő fejlődésmenetre gyanakszol, fordulj szakemberhez (védőnő, gyermekorvos)!

Szülői kérdőív 1 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 2 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 4 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 6 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 9 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 12 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 15 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 18 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 24 hónapos kisdedekhez »»

Szülői kérdőív 2,5 éves kisgyermekekhez »»

Szülői kérdőív 3 éves kisgyermekekhez »»

Szülői kérdőív 4 éves kisgyermekekhez  »»

Szülői kérdőív 5 éves kisgyermekekhez  »»

Szülői kérdőív 6 éves kisgyermekekhez »»

Szülői kérdőív 7 éves kisgyermekekhez  »»

Világviszonylatban is új: az összes magyar csecsemőt és kisgyermeket próbálják lekövetni
A Szülői kérdőív Magyarországon, de világviszonylatban is egyedülálló. Sok országban használnak szülői megfigyelésen alapuló kérdőíveket a gyermek fejlődésének nyomon követésére, de arra még nem volt példa, hogy egy ország összes csecsemője és kisgyermeke fejlődését követni próbálták volna. A szülői megfigyelésen alapuló kérdőívet hazai szakemberekből (gyermekneurológusok, gyermekgyógyászok, pszichológusok, védőnők, gyógypedagógusok, gyógytornászok) álló csoport fejlesztette ki és a 0-7 éves gyermekek pszichomotoros fejlődésének nyomon követéséhez ad segítséget a szülők és a szakemberek számára.

Cél, hogy hamarabb ki lehessen szűrni a veszélyeztetett gyermekeket
- A gyermek legjobb ismerője a szülő, ezért az ő megfigyelése, tapasztalata nagyon fontos a fejlődés menetének, illetve megakadásának a meghatározásához - hangsúlyozta a MAVE elnöke. A TÁMOP 6.1.4. „Koragyermekkori program” célja az volt, hogy a szülők és az alapellátók minél hamarabb és pontosabban észleljék a fejlődésükben veszélyeztetett gyermekeket, hogy hosszú távon is nőjön a beiskolázásra alkalmas gyermekek aránya.

Egyre több az SNI-s gyerek az iskolákban
A programra annál is inkább égető szükség volt, mert egyre több az úgynevezett SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyermek kerül az általános iskolák padsoraiba, és nekik durván csak a fele jutott megfelelő időben valamely korai fejlesztést biztosító intézménybe. A megdöbbentő statisztikai adatokat tovább elemezve egyértelműen kiderül, hogy jelenleg körülbelül 5000 csecsemő születik úgy, hogy korai fejlesztésre szorulna, ám mégsem kapja meg azt - közülük még mindig csak pár százat kezdenek időben fejleszteni. Ezért is vált rendkívül szükségessé a 2015 tavaszán záródott nemzetközi színvonalú új gyermekszűrési program, amiről  2016-ban, 1 évvel a projekt zárását követően még mindig csak kevés szülő tud, és vélhetőleg a szakmában is csak lassan fog jól működő gyakorlatként megvalósulni.

MIKOR MIT TUD A BABA? BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL-HÓNAPRA - KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT »»

Címkék: szülői kérdőív, babafejlődése, eltérő fejlődés, fejlődési zavar, baba, csecsemő, korai fejlesztés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás?
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás?

Miért hasznos a mászókázás, függeszkedés? Mit fejleszt a hinta vagy a libikóka? Mire utal, ha egy kisgyerek fél a hintázástól? Melyik játékeszköz javítja a stratégiai gondolkodást és melyik alkalmas inkább a szétszórt, magatartászavaros gyerekeknek?

tovább a cikkre
Egy különleges iskola Down-szindrómás, autista és más tanulásban-értelmileg akadályozott gyermek számára - Ingyenes oktatás, gyerekre szabott fejlesztés a SOFI-ban
Egy különleges iskola Down-szindrómás, autista és más tanulásban-értelmileg akadályozott gyermek számára - Ingyenes oktatás, gyerekre szabott fejlesztés a SOFI-ban

Egy speciális iskola, a SOFI igazgatónőjével beszélgettünk az iskoláról, az Életjel Alapítvány közreműködő munkájáról, sikereikről, örömeikről - miközben hasznos tanácsot igyekszünk nyújtani azoknak a szülőknek, akiknek éppen aktuális a speciális iskolaválasztás kérdése.

tovább a cikkre
Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?
Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?

A Neurofeedback terápiát gyerekeknek a német egészségügyi kassza gond nélkül finanszírozza, a finn orvosok gyógyszeres kezelés helyett ezt írják fel az ADHD-s gyereknek. A módszerrel akár 5-10 pontot is fel lehet tornászni az IQ-szinten - mégis, a magyar szülők többsége az iskolai nehézségek kapcsán hall róla először.

tovább a cikkre
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással

Miért fontos felkészülni az iskolára? Milyen a jó és milyen a gyereket leginkább frusztráló készülődés? Milyen játékokkal hangolhatod rá a gyermekedet arra, hogy hamarosan iskolába fog járni? Sárosdi Virág gyógypedagógust és hatgyermekes édesanyát kérdeztük.

tovább a cikkre
A koraszülött, a csecsemő és a kisgyermek tanulási képességének fejlesztése
A koraszülött, a csecsemő és a kisgyermek tanulási képességének fejlesztése

A koraszülött, de sérülést nem szenvedett csecsemők és kisgyermekek fejlesztésére sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, mint érett újszülött társaikéra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Túrógombóc

Túrógombóc

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 g tehéntúró 30 g búzadara 1 db tojás 20 g zsemlemorzsa 10 g margarin 30 ml tejföl 15 g porcukor citromhéj só

Recept:

A túrót összedolgozzuk a búzadarával, a tojássárgájával, a margarin felével, kevés sóval és az alaposan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét, és fél órát hűtőszekrényben &aac(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza