Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > "5 éve nem aludtam át egyetlen éjszakát sem" - Hogyan lehet megbirkózni az alváshiánnyal anyukaként? Egy kisgyer - Szülők Lapja

"5 éve nem aludtam át egyetlen éjszakát sem" - Hogyan lehet megbirkózni az alváshiánnyal anyukaként? Egy kisgyermekes édesanya beszámolója

Szülőklapja képMi minden okozhat alváshiányt egy édesanyánál? Mi az alváshiány egészségügyi következménye? Hogyan hat a testre és a lélekre az alváshiány? Plusz praktikák, hogy végre ki tudd magad aludni.

Szerző: Szülők lapja
2017-04-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Anyukaként sok problémával szembesül az ember, amire a gyermek születése előtt még csak nem is gondolt - ezek egyike az alváshiány. Mi minden okozhat alváshiányt egy édesanyánál? Erről szól Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, blogger, egy gyermekes édesanya legújabb beszámolója, amit kiegészítettünk még néhány hasznos információval.

Sokszor vágyakozva nézem a cicáinkat és arra gondolok, hogy a következő életemben macska szeretnék lenni. Ezek a lustaságok ugyanis napi 19-20 órát alszanak, ami nekem általában 4 napi alvás adagomnak felel meg. Egy kisgyerekes anyuka életében ugyanis a pihenés egy olyan luxuscikk, amiről bizony jó pár évre le kell mondani.
 

7 gyakori ok, hogy miért alszik keveset egy anyuka


Alváshiány a várandósság alatt
Az alvásmegvonás már a várandósság alatt elkezdődött. Először azért nem tudtam aludni, mert folyamatosan a mosdóba szaladgáltam. Később álmatlanságban szenvedtem, sokszor órákig ébren feküdtem az ágyban és képtelen voltam elaludni. Végezetül pedig az egyre terebélyesedő pocakom akadályozott meg abban, hogy reggelente kipihenten ébredjek.

Alváshiány a szülés után
A hab a tortán a szülészeten eltöltött négy éjszaka volt, amikor gyakorlatilag egy szemet sem aludtam. A szobatársaim többször döbbenten kérdezték, amikor éjszaka felébredtek, hogy te megint nem alszol? Valóban nem aludtam.  Egyfelől valami brutális hormonbomba szabadult fel bennem attól, hogy a lányom megszületett. Nem tudtam vele betelni, folyamatosan csak csodáltam és ölelgettem. Másfelől sajnos nagyon nehezen alszom idegen helyen, pláne egy hat ágyas szobában vadidegenek között. Miután a második éjszaka a mellettünk lévő szobából az éjszaka kellős közepén előállítottak egy nőt a rendőrök, fel sem merült, hogy elaludjak. Mégis mi a csudát követhetett el ahhoz, hogy éjjel, a szülészetről elvezessék?

Alváshiány a kezdeti babázós időszakban
Abban bíztam, hogy majd itthon kipihenem magam. Hatalmasat tévedtem. Fanni percre pontosan három óránként üvöltve követelte az etetést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mire megeteted, tisztába teszed, visszaaltatod a gyereket és te is elalszol, jó, ha egy-két órát tudsz egyhuzamban aludni a következő riadóig. Nekem szerencsém volt, Fanni 3 hónapos korában magától leszokott az éjjeli evésről. Volt pár hónapom regenerálódni, amikor négy-öt órát is tudtam egyhuzamban aludni.

Alváshiány fogzás miatt
Ezután jött a következő felvonás, mégpedig a fogzás. Iszonyú tud lenni, amikor a gyerek az éjszaka kellős közepén sikítva ébred és nem tudod megnyugtatni. A fogzás szépen elhúzódik úgy két éves korig - és az anyuka megint csak nem tudja kialudni magát.

Alváshiány a gyermek nyugtalan alvása miatt
Nekünk minden jóból „kijutott”, mivel Fanni egy igen különleges kis csaj. Úgy hároméves koráig kapcsolatban állt a szellemvilággal, ami éjjelente bizony gondot okozott. Sokszor kiabált és hánykolódott álmában, és az úgynevezett éjszakai rémületet is volt alkalmunk néhányszor megtapasztalni. Aki nem ismerné ezt, annak elmesélem, hogy a gyerek az éjszaka közepén üvöltve ébred. Nyitva van a szeme, ha ránézel, azt hiszed ébren van, de valójában nincs magánál, egy másik dimenzióban van. Egy alkalom különösen megrázó volt, sírva könyörgött, hogy „Anya, segíts!” Ölbe vettem, ringattam, csitítottam, miközben ő nyitott szemmel, a semmibe nézve nyújtotta a karját és kétségbeesetten kiabálta, hogy „Anya, kérlek segíts!” Nem kívánom senkinek, borzalmas érzés.

Alváshiány a gyermek betegsége miatt
Tavaly a megnagyobbodott mandulája okozott jó néhány álmatlan éjszakát. A mandulagyulladástól ugyanis akkorára dagadtak az amúgy is az átlagnál jóval nagyobb garatmandulái, hogy éjszaka nem kapott tőlük levegőt. Apnoénak hívják ezt a jelenséget, ami gyakorlatilag megakadályozza azt, hogy az ettől szenvedő kipihenje magát. Ugyanis alighogy elér a mély alvás fázisába és az izmok ellazulnak, a két mandula annyira összeér, hogy elzárja a levegő útját és az illető fuldokolva ébred. Mondanom sem kell, hogy én sem aludtam egy szemet sem, folyamatosan azt figyeltem, hogy lélegzik-e.

Alváshiány a gyermek növési fájdalmai miatt
Legutóbb pedig az úgynevezett növési fájdalom keserítette meg az éjszakáinkat. Különösen hirtelen betörő frontok előtt fájlalja erősen a sípcsontját éjszakánként Fanni. Elvittük orvoshoz, aki annyit javasolt, hogy masszírozzuk a lábát. Ez az éjszakai pihenésen nem segít, bár valóban enyhíti a fájdalmát. Az unokatesóm szerencsére javasolt egy készítményt, ami valóban csodát tett. Mióta azt adom Fanninak, megszűntek az éjszaka közepén feltörő sikítások.

Miért veszélyes, ha nem alszunk eleget?
5 éve (sőt ha a várandósságot is beleszámolom már inkább 6) nem aludtam át egyetlen éjszakát sem. Mostanra már a szervezetem annyira ráállt az éjszakázásra, hogy ha aludhatnék, sem tudok pihenni. Rendszerint alszom két órát, aztán felébredek, fent vagyok két-három órát, aztán megint alszom három, maximum négy órát. A barátnőim mindig csodálkoznak, hogy éjjel kettő-három körül válaszolok a leveleikre.

Pedig az emberi szervezetnek nagy szüksége van a pihenésre. Azt olvastam, hogy ha az ajánlott napi nyolc óra helyett csak hatot alszunk naponta az olyan, mintha az autónkat egy mély kátyúkkal teli úton vezetnénk. Előbb-utóbb csúnya károkat okoz a járművünkben. Bele sem merek gondolni, mit tett a szervezetemmel a durva alvásmegvonás az elmúlt években.
 
Alváshiány súlyos következményei
Kutatások bizonyítják, hogy a nem elegendő alvás hosszú távon egészségkárosodáshoz vezet. A következő betegségeket és problémákat mind összefüggésbe hozzák a tartós alváshiánnyal:
- diabétesz
- elhízás
- keringési betegségek
- depresszió, öngyilkos gondolatok
- Alzheimer-kór
- stroke
- felgyorsuló öregedés
- magas vérnyomás
- csontritkulás
- daganatos betegségek
- korai halálozás
(Forrás: Házipatika, sleepresolutions.com)
Kapcsolódó: Az alváshiány rossz hatásairól ebben a korábbi cikkünkben is olvashatsz »

Arra már nem is emlékszem, hogy nyolc órát mikor aludtam utoljára. Nekem már az is csodaszámba megy, ha arra ébredek, hogy 5 órát egyhuzamban aludtam. Még az a szerencse, hogy jól bírom a strapát. Azért néha esténként érdekes dolgok zajlanak meseolvasás közben.
A minap például Kangát simán Kingának olvastam a Micimackóban és fel sem tűnt. Fanni persze azonnal helyreigazította a hibát: „Anya, nem Kinga, hanem Kanga! Nyisd ki a szemed, ne aludj!” – bökdösött felháborodottan. Ja kérem, aki két-három órát vígan alszik délutánonként az könnyen virgonckodik este fél tízkor!
 

+Szülők Lapja tippek: ezt teheted alváshiány ellen - Hogyan aludd ki magad?


Bizonyára észrevetted, hogy ha keveset alszol, az nem csak az arcodon látszik meg, de türelmetlen, rosszkedvű, ideges is leszel tőle, sőt, ilyenkor az ember többet eszik, ami hosszú távon szintén nem egészséges. Hogy miként csíphetsz le egy kis időt az alvásra és hogyan teheted pihentetőbbé az alvást, erre gyűjtöttünk neked 7 tippet.

1. Aludj, amikor a babád is alszik - Bár elcsépeltnek tűnhet a tanács, mégis beválhat, főleg, ha ő az egyedüli gyermek a házban.

2. Ha megteheted, fogadj fel takarítót, aki elvégzi helyetted a házimunkát - A felszabaduló időben pedig aludj egy jót!

3. Ne nézd meg a kedvenc sorozatodat, amihez korábban úgy ragaszkodtál. Az alvás fontosabb.

4. Hétvégente vedd rá a párod, hogy foglalja le a gyermeket pár órára - a legjobb, ha elmennek autózni, babakocsival sétálnak egyet a közelben vagy meglátogatják a nagyit. A lényeg, hogy legyen néhány órád nyugodtan aludni. Ha még anyatejes a baba, akkor fejd le a tejet, és azt is vigyék magukkal, így még a táplálásán sem kell aggódnod.

5. Olykor hiába van egy kis időd, amit alvásra szakíthatnál, ha pont akkor nem jön álom a szemedre. Ezért hasznos néhány relaxációs technikát elsajátítanod, hogy könnyebben el tudj lazulni. Ebben a korábbi cikkünkben lazító jógatechnikákat mutatunk, kattints »

6. Ugyancsak jól jöhet, ha mozogsz egy kicsit, bár eleinte biztos azt hiszed, erre aztán nincs időd. Pedig ha rendszeresen sportolsz vagy átmozgatod magad, az álom is könnyebben jön.

7. Figyelj arra, mit eszel és iszol - a zsíros, kalóriadús ételek bágyasztóan hatnak délután, éjjel viszont nem hagynak aludni - akkor sem, ha a gyermeked éppen jól alszik.

Aludni jó, és aludni nagyon hasznos a gyermeked szempontjából is, hiszen egy pihentető alvás után egy kisimultabb, nyugodtabb anyukát kap vissza a gyermeked. Ráadásul az alvás még a szülés utáni fogyásban is segíthet - erről szól ez a cikkünk, nézd meg »

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea, Szülők Lapja
Fotó: uptokids.pt

Címkék: alváshiány, alvásmegvonás, kevés alvás, alváshiány okai, alváshiány következményei

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, ADHD: Mik a jelei? Hogyan lehet kezelni? Miért fontos a korai felismerés? Szakorvos válaszol
Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, ADHD: Mik a jelei? Hogyan lehet kezelni? Miért fontos a korai felismerés? Szakorvos válaszol

Mi az ADHD? A szakember a figyelemzavart, szétszórtságot, hiperaktivitást és az impulzivitást említi és hangsúlyozza, gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával jelentős javulás érhető el.

tovább a cikkre
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz

Az okostelefonok korában milliónyi képet csinálunk nap mint nap, egy részüket digitálisan őrizgetjük, néhányat posztolunk a Facebookra. A legtöbbről azonban elfeledkezünk, a sok adat között később pedig már lehetetlenség visszakeresni. Ezért a legemlékezetesebb pillanatokat érdemes kinyomtatni, és albumba rendezni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott babapiskóta

Rakott babapiskóta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g babapiskóta 10 g vaníliás pudingpor (főzés nélküli) 50 ml tej 100 g ananász konzerv

Recept:

A babapiskótát beáztatjuk az ananászkonzerv levébe. A pudingport felverjük a tejjel. Egy tálba teszünk egy réteg piskótát, rá a pudingot, végül az ananászdarabokat. Behűtve tálaljuk. Ananász helyett készíthetjük friss naranccsal, eperrel vagy bármilyen i(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kizuhant egy 4 éves kislány a második emeletről, életveszélyes az állapota - A nagymama egyedül hagyta a lakásban

vissza vissza