Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Ha szomorú a papa, sírós lesz a baba - Szülők Lapja

Ha szomorú a papa, sírós lesz a baba


Nem lehet automatikusan az anyát hibáztatni: ha sírós vagy hasfájós a baba, az legalább annyira lehet az apa lelkiállapotának a következménye, mint az anyáé.

Szerző: Szülők lapja
2009-08-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Korábbi kutatásokból ismert volt, hogy az anyai depresszió következtében különösen sírós vagy hasfájós lehet a baba, de keveset tudtunk az apák szerepéről. Most azonban egy kutatás rávilágított arra, hogy az apák lelkiállapota is nagyban befolyásolja a kisbabáik hangulatát.

- Mindezidáig szinte minden figyelem az anyai depresszió hatásaira irányult - mondta dr. Mijke P. van den Berg, a rotterdami Erasmus Medical Centre pszichiátere, a kutatás vezetője. Ez a kutatás arra mutatott rá, hogy apai faktorokat is figyelembe kell venni.

Újszülöttek szüleit kérdezték
4426 újszülött szüleit kérdezték ki depressziós tünetek tekintetében, a babáknál pedig a különösen sok sírást egyetlen hét legalább három napján tapasztalt napi több mint három óra sírásban határozták meg. Összesen a babák mindössze 2,5%-a felelt meg a különösen sok sírás kritériumainak, ám ők mind olyan kisbabák voltak, akik szüleinél a kutatók 30%-kal nagyobb rizikót találtak depresszióra vonatkozóan.

Depressziós apa, sírós baba
Ráadásul, ha az apa depressziós tüneteket mutatott - sokszor volt levert, kedvtelen -, a baba kétszer akkora valószínűséggel tartozott a különösen sokat síró csoportba, mint a nem depressziós apák gyermekei.

- Az apák nagyon is számítanak, így arra a következtetésre jutottunk, hogy a terhesség alatt az ő lelki egészségükre is fokozottan kell figyelni - mondta van den Berg.

Dr. Jon Shaw, a Miami Egyetem gyermek- és serdülőpszichiáter professzora hozzáteszi:

- A jelenség talán azzal függ össze, hogy az apa alaphangulata hat a család hangulatára, a szülők kapcsolatára és egyúttal a gyermeknevelésre is, de amint a szerzők is felvetik, genetikai faktorokra is utalhat. Azaz ha az apa depresszióra hajlamos, akkor azt örökölheti a gyermeke is - csakúgy, mint az anya depresszióját.

Mi okozza az apák depresszióját?
Egy másik kutatásban még behatóbban vizsgálták az apák depresszióját - az eredmények szerint a következő tényezők független módon összefüggésbe hozhatók vele: szegénység (másfélszeres arány a jobb módban élőkhöz képest), beteg gyermek (1,4-szeres), depressziós anya (5,75-szoros), az apa testi betegsége (3,31-szoros), illetve az apa munkanélkülisége (6,5-szeres). Teljesen újonnan derült fény arra, hogy ha az apa állás nélkül marad, az a depresszió egyik legerősebb előrejelző tényezője.

Még többet erről korábbi cikkünkben olvashatsz: Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére »

Forrás: Medipress

Címkék: baba, papa, sírós, szomorú, lelkiállapot

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Apuka is születik a 9 hónap alatt!

Hogyan vonjuk be az apukát a babavárás folyamatába? Miért nem olyan az ő reakciója, ahogy mi szeretnénk? Bent legyen a kicsi születésekor, vagy inkább kint izgulja végig? Megannyi kérdés, mely komoly fejtörést okoz a legtöbb kismama számára.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza