Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Ha szomorú a papa, sírós lesz a baba - Szülők Lapja

Ha szomorú a papa, sírós lesz a baba


Nem lehet automatikusan az anyát hibáztatni: ha sírós vagy hasfájós a baba, az legalább annyira lehet az apa lelkiállapotának a következménye, mint az anyáé.

Szerző: Szülők lapja
2009-08-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Korábbi kutatásokból ismert volt, hogy az anyai depresszió következtében különösen sírós vagy hasfájós lehet a baba, de keveset tudtunk az apák szerepéről. Most azonban egy kutatás rávilágított arra, hogy az apák lelkiállapota is nagyban befolyásolja a kisbabáik hangulatát.

- Mindezidáig szinte minden figyelem az anyai depresszió hatásaira irányult - mondta dr. Mijke P. van den Berg, a rotterdami Erasmus Medical Centre pszichiátere, a kutatás vezetője. Ez a kutatás arra mutatott rá, hogy apai faktorokat is figyelembe kell venni.

Újszülöttek szüleit kérdezték
4426 újszülött szüleit kérdezték ki depressziós tünetek tekintetében, a babáknál pedig a különösen sok sírást egyetlen hét legalább három napján tapasztalt napi több mint három óra sírásban határozták meg. Összesen a babák mindössze 2,5%-a felelt meg a különösen sok sírás kritériumainak, ám ők mind olyan kisbabák voltak, akik szüleinél a kutatók 30%-kal nagyobb rizikót találtak depresszióra vonatkozóan.

Depressziós apa, sírós baba
Ráadásul, ha az apa depressziós tüneteket mutatott - sokszor volt levert, kedvtelen -, a baba kétszer akkora valószínűséggel tartozott a különösen sokat síró csoportba, mint a nem depressziós apák gyermekei.

- Az apák nagyon is számítanak, így arra a következtetésre jutottunk, hogy a terhesség alatt az ő lelki egészségükre is fokozottan kell figyelni - mondta van den Berg.

Dr. Jon Shaw, a Miami Egyetem gyermek- és serdülőpszichiáter professzora hozzáteszi:

- A jelenség talán azzal függ össze, hogy az apa alaphangulata hat a család hangulatára, a szülők kapcsolatára és egyúttal a gyermeknevelésre is, de amint a szerzők is felvetik, genetikai faktorokra is utalhat. Azaz ha az apa depresszióra hajlamos, akkor azt örökölheti a gyermeke is - csakúgy, mint az anya depresszióját.

Mi okozza az apák depresszióját?
Egy másik kutatásban még behatóbban vizsgálták az apák depresszióját - az eredmények szerint a következő tényezők független módon összefüggésbe hozhatók vele: szegénység (másfélszeres arány a jobb módban élőkhöz képest), beteg gyermek (1,4-szeres), depressziós anya (5,75-szoros), az apa testi betegsége (3,31-szoros), illetve az apa munkanélkülisége (6,5-szeres). Teljesen újonnan derült fény arra, hogy ha az apa állás nélkül marad, az a depresszió egyik legerősebb előrejelző tényezője.

Még többet erről korábbi cikkünkben olvashatsz: Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére »

Forrás: Medipress

Címkék: baba, papa, sírós, szomorú, lelkiállapot

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Apuka is születik a 9 hónap alatt!

Hogyan vonjuk be az apukát a babavárás folyamatába? Miért nem olyan az ő reakciója, ahogy mi szeretnénk? Bent legyen a kicsi születésekor, vagy inkább kint izgulja végig? Megannyi kérdés, mely komoly fejtörést okoz a legtöbb kismama számára.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza