Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Kötelező lett a logopédiai szűrés 3 éves korban! - Tényleg szükség van erre? Mit vizsgálnak vele? Mit szólnak - Szülők Lapja

Kötelező lett a logopédiai szűrés 3 éves korban! - Tényleg szükség van erre? Mit vizsgálnak vele? Mit szólnak a szakemberek?

Szülőklapja képA 2017/18 tanévtől a köznevelési törvény szerint, minden 3 évét betöltött gyermeknek kötelező logopédiai szűrésen kell részt vennie. Eddig ilyen nem volt, csak az 5 éves korosztálynál.

Szerző: Fodor Tímea logopédus
2017-07-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fodor Tímea
Logopédus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A 2017/18 tanévtől a köznevelési törvény szerint, minden 3 évét betöltött gyermeknek kötelező logopédiai szűrésen kell részt vennie. Eddig ilyen nem volt, csak az 5 éves korosztálynál. Logopédus szakértőnk, Fodor Tímea összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a változásokról.
 

Cél: beszédfejlődési zavarok korai felismerése


Törvényi szabályozás - Az emberi erőforrások minisztere 53/2016. (XII. 29.) EMMI rendelete értelmében:
38. § "(3) A  logopédiai ellátás keretében el kell végezni a  harmadik életévüket betöltött gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének szűrését. A logopédiai szűrés a nyelvi fejlettségre (receptív és expresszív terület) irányul. A szűrés eredménye alapján szükség szerint el kell végezni a gyermek további logopédiai vizsgálatát, illetve kezdeményezni kell további gyógypedagógiai, pszichológiai, orvosi vizsgálatokat. (4) A részletes logopédiai vizsgálat és logopédiai vizsgálati vélemény alapján kell a gyermek további logopédiai ellátását megszervezni, ha a szűrés és a logopédiai vizsgálat eredményei alapján erre szükség van."

Mit jelent ez a gyakorlatban?
A rendelet értelmében tárgyév szeptemberében (illetve az óvodába lépéskor) el kell végezni a hároméves gyermekek nyelvi fejlettségének szűrését. A szűrés első lépése egy szülői kérdőív kitöltése. Ebben a gyermek nyelvi fejlődésére vonatkozó adatok találhatók (milyen a gyermek szókincse, milyen típusú szavakat használ, milyen mondatszerkezetekben beszél, ragok használata stb.).

Mit vizsgál ez a szűrés?
A korai szűrés során időben felismert probléma és a ráépülő preventív terápia csökkenti az iskolákban jelentkezhető olvasási-írási nehézségeket, figyelemzavarokat. Nagyon fontos elmondani, hogy ebben az életkorban nem foglalkozunk az artikulációs hibákkal (helytelenül ejtett hangokkal pl. r hang helyett j vagy l hang, sz,z,c, torzítás, stb). Ha a szakember ez alapján úgy ítéli meg, hogy elmarad a gyermek nyelvi fejlettsége (AMI NEM ARTIKULÁCIÓ-régen pöszeségnek, raccsolásnak hívták ezeket a hanghibákat-tehát nem hanghibákra figyelünk) a korosztályától, akkor a szülővel fogadóóra keretében anamnézist vesz fel a beszédfejlődés menetéről. 

Milyen terápia alkalmazható?
Logopédus és szülő végig szoros együttműködésben van jelen a gyermek fejlődése érdekében. A terápia többféle formában valósulhat meg. Vannak helyzetek mikor a logopédus szülőcsoportot is szervez, vagyis a szülők is jelen vannak a foglalkozások során. Előfordulhat azonban a "home training" formája is, mikor a logopédus a szülőnek házi feladatot ad, és csak időnként jelennek meg tanácsadáson.

Vonatkozó cikkünk: Hogyan segíthetjük a gyermek beszédfejlődését? Útmutató 0-7 éves korig, kattints ide »


Mit szólnak a szakemberek, pedagógusok a szűrés bevezetéséhez?


A Kossuth Rádió 2017. 06. 26-i Vendég a háznál című adásában hallható részletes, szakemberekkel készített interjú az újonnan bevezetésre kerülő szűrésről, ebből közlünk részleteket:

Sinkovicsné Király Angéla, a Budapest, XXII. kerületi Egyesített Óvoda óvodapedagógusa:
"Nagyon örülünk a kezdeményezésnek. Úgy érezzük, hogy ezzel foglalkozni kell, hiszen egyre több beszédfejlődési zavarral küzdő kisgyermek érkezik az óvodába. Ennek oka  lehet öröklés vagy a születés közben történt sérülés, például ha oxigénhiánnyal születik a gyermek, akkor sérülhet a beszédközpont. Nagyon befolyásolja ezt még a felgyorsult világ, a szülők nem érnek rá úgy kommunikálni a gyermekükkel, ahogy kellene, sokszor esti mese helyett leültetik a tv elé és beraknak egy dvd-t, de ez nem beszélgetés. A gyermek hallja ugyan a beszédet, de ő nem kommunikál. A nap minden percében beszélni kell a gyermekhez. Nagyon fontos a szülői minta."

Kapcsolódó cikkünk: Rajzfilmek helyett több mese kell a gyermekeknek »


Fotó: headandheartparent.com

Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója:
"Régi vágya a szakmának, hogy korábbra tegyük a szűrés időpontját, illetve kétszer is megtörténjen, 3 éves és 5 éves korban is. Ez azért volt fontos, mert ha 5 éves korban látjuk először a gyermeket és kiderül, hogy nyelvfejlődési nehézsége, zavara van, akkor bizony az az 1, esetenként 1,5 év az iskolába lépésig nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy ezt a késést kompenzálni tudjuk fejlesztéssel. Ezért fontos, hogy már az első jelek alapján el tudjuk kezdeni a terápiát."

Kapcsolódó cikkünk: Ez az, ami többet a ér a gyereknek bármilyen fejlesztő foglalkozásnál »

Ezt a problémát a logopédus egyedül nem tudja megoldani, szükség van a szülők együttműködésére
"Budapest kilenc kerülete részt vett egy felmérésben, hogy kiderüljön, hány beszédkéséssel, esetlegesen nyelvi zavarral küzdő gyermek van, az eredmény szerint átlagosan minden tizedik gyermek érintett. Ezt a problémát a logopédus egyedül nem tudja megoldani, szükség van a szülők együttműködésére. 3 éves korban megtörténik a szűrés és elindul a fejlesztés. Az óvodapedagógusokkal és a szülőkkel szoros együttműködésben a fejlesztők heti két alkalommal találkoznak a gyermekkel, a nyelvi fejlesztés szükség esetén mozgásterápiával is kiegészíthető. Az a célunk, hogy az óvodai évek alatt felkészítsük annyira a gyermeket az iskoláskorra, hogy ott az írás, olvasás, számolás elsajátítása ugyan lehet, hogy megsegítést fog még igényelni, de az a normál, tipikus úton megtörténhessen."

A gyermek egész életére rányomhatja a bélyegét a foglalkozások elmulasztása
Dr. Kas Bence logopédus nyelvész hozzátette, a későn felismert vagy rejtve maradt nyelvi zavaroknak később komoly következményei lehetnek:
- kommunikációs korlát
- beilleszkedési zavarok már az óvodában
- tanulási nehézségek, emiatt folyamatos kudarcok
- viselkedési problémák a frusztráció miatt
- fiatalkori bűnözés

Ahhoz, hogy időben kiszűrhessék a problémát, nagy előrelépést jelent az új szabályozás, de még fontosabb, hogy a szülő időben felismerje az előjeleket. Készült egy mindenki számára elérhető videóanyag, ami segítséget nyújt ehhez:


Forrás: youtube

Szerző: Fodor Tímea logopédus
Fotó: pixabay, headandheartparents

Címkék: logopédiai szűrés, köznevelési törvény, fiugyelemzavar, olvasási-írási nehézség, fejlesztés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kézügyesség, finommotorika fejlesztése óvodásnál, kisiskolásnál: 14 egyszerű játék, hogy jobban menjen az írás
Kézügyesség, finommotorika fejlesztése óvodásnál, kisiskolásnál: 14 egyszerű játék, hogy jobban menjen az írás

Hogyan segíthetjük hatékonyan a kisgyerekek finommotorikus fejlődését, azaz a kézügyességét? Mit rontanak el általában a szülők? Logopédus szakértőnk nem csak válaszokat ad ezekre a kérdésekre, hanem konkrét javaslatokat tesz, hogyan lehet otthon fejleszteni az 5-6 és a 7-8 éves korosztály kézügyességét, illetve szépírását.

tovább a cikkre
Így tud majd helyesen írni, jól olvasni a gyerek - 5 dolog, amire figyelj oda szülőként! Ezeket javasolja a logopédus szakértő
Így tud majd helyesen írni, jól olvasni a gyerek - 5 dolog, amire figyelj oda szülőként! Ezeket javasolja a logopédus szakértő

A babák előbb a saját testükön tanulnak meg tájékozódni, és aztán fokozatosan jutnak el odáig, hogy az iskolában képesek legyenek arra, hogy a papíron megkülönböztessék a p ás a b betűket, amik nagyban hasonlítanak egymásra. De hogy milyen út vezet idáig, és mi mindent tehet a szülő, hogy az írás-olvasás később ne jelentsen gondot - logopédus szakértőnk mondja el.

tovább a cikkre
Nyelvtanulás babáknál, kisgyermekeknél: hasznos vagy ártalmas a korai idegennyelv-tanulás? Milyen nyelvet tanuljon, aki diszlexiás? Logopédus válaszol
Nyelvtanulás babáknál, kisgyermekeknél: hasznos vagy ártalmas a korai idegennyelv-tanulás? Milyen nyelvet tanuljon, aki diszlexiás? Logopédus válaszol

Hasznos vagy ártalmas a nyelvtanulás babáknak a logopédus szerint? Megzavarja-e a későbbi írás-olvasás elsajátítását a korai nyelvtanulás? Miért nem szerencsés a kéttannyelvű iskola annak, akinek akadályozott beszédfejlődése volt? Milyen idegen nyelv ajánlott diszlexiás gyerekeknek?

tovább a cikkre
Szókincs és beszédfejlődés: hány szót tud átlagban egy 2 éves gyerek? Mit tehetsz, ha elmarad a gyerek beszédfejlődése?
Szókincs és beszédfejlődés: hány szót tud átlagban egy 2 éves gyerek? Mit tehetsz, ha elmarad a gyerek beszédfejlődése?

Mekkora szókincse van általában a 2 éves kisgyerekeknek? Mikor beszélhetünk megkésett beszédfejlődésről? Milyen szakemberhez forduljunk, ha a gyerek "még nem akar beszélni"? Logopédus válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fodor Tímea - Logopédus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza