Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Fogápolás babáknál, gyerekeknél: hogyan tanítsd meg a fogmosást a gyereknek? Jobb-e az elektromos fogkefe? - Szülők Lapja

Fogápolás babáknál, gyerekeknél: hogyan tanítsd meg a fogmosást a gyereknek? Jobb-e az elektromos fogkefe?

Szülőklapja képMár a tejfogak megőrzése is fontos, hisz a tejfogak megalapozzák a maradó fogak jövőjét. Emellett a tejfogakon megtanulhatja a gyermek a helyes szájápolást is, hogy a végleges fogainak egészségét meg tudja őrizni. Mivel és hogyan tegye ezt? Használhat-e elektromos fogkefét?

Szerző: Dr. Makausz Gyula
2017-10-30
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Makausz Gyula
fogszakorvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogak ápolása nem fontos, hiszen azok úgyis lecserélődnek majd. Ez nem így van! A tejfogak megőrzése nagyon is fontos, hisz a tejfogak megalapozzák a maradó fogak jövőjét. Emellett a tejfogak jó lehetőséget kínálnak arra is, hogy rajtuk megtanulja a gyermek a helyes szájápolást is, hogy a végleges fogainak egészségét akár egy életen át meg tudja őrizni. 

Ennek alappillére a helyes fogmosás. A gyermek fogai tisztításának három fokozata van, hisz először a szülőknek kell mosni, majd később a szülőkkel együtt kell fogat mosni, és végül már a gyermek önállóan mossa a fogát. A helyes fogmosás megtanulása tehát legfőképpen a szülő felelőssége, melyhez azonban a szájápolással foglalkozó szakemberek hatékony segítséget tudnak adni. 

 

Mire figyeljünk a babák, gyermekek fogápolásánál?
 

Ezért fontos már a gyermekkorban a megfelelő szájápolást megtanulni!
Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a helyes szájápolást sem az óvodákban, sem az iskolában nem sajátítják el, és mivel ez a hiányosság a szülők oktatásában is fennállt, így sokszor otthonról sem kapnak helyes útmutatást a gyermekek. A gyermekkorban kialakított hatékony fogmosás képezi az egész életre szóló helyes szájápolási szokások alapját.

Olvasd el ezt is: 10 tévhit a gyermek- és felnőtt fogápolással kapcsolatban »

Már babakorban is fontos
A kisbabáknak már az első fogacskák megjelenése után el kell kezdeni a szülőknek a fogápolást, először kisujjra húzható kesztyűvel, majd kis fogkefével kell tisztítani a fogakat. Ekkor a hangsúly még a folyamat megszokásán van, hogy a baba megtanulja, hogy ez a mindennapi tisztálkodás része. Később ahogy a gyermek, és a fogak száma egyre nő, a fogmosásnak is egyre alaposabbnak kell lennie. A napi rendszeres fogmosás szigorú betartása azonban nem mindig egyszerű.

A gyerekek másolnak
Fontos, hogy lássák, hogy mások (szülők, testvérek, nagyszülők) is naponta többször ápolják fogaikat. Alapvető probléma az, hogy a kicsik nem látják szüleiket fogat mosni, mert vagy még alszanak vagy már alszanak olyankor, amikor ezt a tevékenységet a szülők végzik. Tehát törekedjünk arra, hogy lássanak minket is fogat mosni.


 

Nincs hasonlítási alapjuk. Milyen a tiszta, és milyen a még tisztább?
Fontos, hogy a szülő rendszeresen visszaellenőrizze gyermeke alaposságát. Hogy mit nézzen meg ilyenkor, nem is olyan egyszerű. Felnőtt emberek szállnak ki úgy a fogorvosi székből fogkő-eltávolítás után, hogy „jé, ilyen tiszta még sosem volt a fogam!” Ők vajon mikor és mi alapján érzik úgy fogmosás közben, hogy alapos és elegendő volt e a fogmosás?
Egyszerű, és látványos megoldás a plakk-festés. Drogériákban kapható plakk-festő folyadékkal vagy tablettával jól láthatóvá tehető a fogakon megmaradt lepedék, így pontosan ellenőrizhető, mennyire volt hatékony a fogmosás.

Mikor vigyük fogorvoshoz a gyermeket?
Azt is javaslom a szülőknek, hogy beszéljék meg a saját fogorvosukkal, akihez rendszeresen járnak, hogy esetleg a kisgyermeküket is magukkal vihessék, a rendszeres kontrollvizsgálatukra. Ilyenkor elég ha a gyermek látja, hogy a szülő félelem nélkül, természetesen ül be a székbe, és mutatja meg orvosának a fogait.

Ez akkor szerencsés, ha mindez normál vizit esetén történik, nem komplikáltabb beavatkozás alkalmával. Néhány ilyen alkalom után már fel lehet ajánlani a gyermeknek, hogy ő is mutassa meg a fogát, ha van kedve. Később érdemes megragadni minden lehetőséget, amikor gyerekekkel foglalkozó fogorvos megvizsgálja gyereküket, mert a mai világban a vizsgálat nem jelent azonnali beavatkozást, de fontos, hogy a gyermek szokja a légkört, a helyzetet, az iskolai közösségben könnyebben oldhatók a szorongások. Emellett természetesen az is nagyon fontos, hogy hírt kapjanak az esetleges teendőkről.

Fogszuvasodás megelőzése gyerekeknél »

Idő kell a tökéletes fogmosás elsajátításához
A fő probléma az, hogy gyermekek nem tudják olyan alaposan megtisztítani a fogaikat, ahogy az szükséges lenne. Egyrészt nem töltenek kellő időt a fogmosással, másrészt motorikus képességük sem annyira fejlett, hogy az apró mozdulatokat ne erővel helyettesítsék. Ez nem feltétlen az ő hibájuk, tanulniuk kell a mozdulatsort, valamint a fogmosási időt is fokozatosan kell emelni, ahogy a fogak száma nő.  Ahogy nőnek, fejlődnek úgy lehetnek egyre ügyesebbek ebben az aprólékos mozdulatsorban és töltethetnek egyre több időt a fogmosással.

Mikortól ajánljuk az elektromos fogkefét? 
A gyártók általában három éves kortól ajánlják az elektromos fogkefét. Ebben a korban már érdemes kipróbálni, hiszen nem csak jó móka a gyerekeknek, de nagyon hasznos segítség az alapos fogtisztításban.

A szülőknek azt szoktuk mondani, hogy amíg a gyermek nem tud írni, addig nem alakulhat ki a fogmosáshoz szükséges finommotorika sem, tehát 6-7 éves korig érdemes a szülőknek (is) megmosni a gyermek fogát. Ha ebben segítséget szeretnének, jó választás lehet egy elektromos fogkefe. Arra azonban vigyázni kell, hogy az elektromos fogkefe használata más fogmosási technikát igényel, mint a kézi fogkeféé. Ezt sokszor a szülők maguk sem ismerik, érdemes ilyenkor szájhigiénikus segítségét kérni, aki megtanítja a gyermeknek a helyes technikát.Milyen elektromos fogkefét válasszunk a gyermeknek?
Alapvetően két fajtája van az elektromos fogkeféknek: az egyik a fogkefefej körkörös mozgatásával tisztít, a másik típusú, szónikus fogkefe sörtéi pedig söprögető mozgást végeznek, így távolítják el hatékonyan a lepedéket a fogak felületéről és a fogközökből is. Nagyobb gyártóknak általában van kifejezetten gyerekeknek kifejlesztett változata is, gyerekbarát designnal, sőt olyan is van már, melynek applikációja segít elmagyarázni a helyes fogmosási technikát és emellett szórakoztatóvá is teszi a fogmosást.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek hosszabban, alaposabban, rendszeresebben és szívesebben mosnak fogat elektromos fogkefével, és így könnyebb életre szóló egészséges szokásokat kialakítaniuk, ezért általában szívesen ajánljuk őket.

Szerző és fotók: Dr. Makausz Gyula

Címkék: fogápolás, gyermekfogászat, kisgyermek szájápolás, helyes szájápolás, fogkefe, elektromos fogkefe

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Fogszuvasodás megelőzése gyerekeknél: egy egyszerű módszer, amiről talán nem is hallottál - Mit kell tudni a barázdazárásról?
Fogszuvasodás megelőzése gyerekeknél: egy egyszerű módszer, amiről talán nem is hallottál - Mit kell tudni a barázdazárásról?

6-7 éves gyermeked van? Akkor lehet, hogy már kinőtt úgy a maradó foga, hogy észre sem vetted. Az is lehet, hogy a fog mély barázdáit le kellene zárni, amiről esetleg nem tudsz. De mi is az a barázdazárás? Fogorvos válaszol.

tovább a cikkre
Babavárás alatti fogápolás: miért fontos a magzat szempontjából?

Mikor kell a kismamának legelőször fogorvoshoz mennie? Miről tájékoztat a szájhigiénikus az első, és miről a harmadik trimeszter alatt? Miről szól a dentálhigiénés kismama-tanácsadás, és miért van rá szükség?

tovább a cikkre
10 tévhit a gyermek- és felnőtt fogápolással kapcsolatban - fogorvos cáfol

Árt-e a gyerektea a kisgyermek fogainak? Rossz lesz-e az új fogacska, ha tejfog is már lyukas volt? Gyümölcsevés után mennyi idővel szabad fogat mosni? Öröklik-e szüleik rossz fogait a gyerekek? 10 fontos tény a szájápolásról, amiről mindenképpen tudni kell.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Makausz Gyula - fogszakorvos

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös kukoricapehely

Gyümölcsös kukoricapehely

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ízlés szerinti gyümölcs (turmixolva 1,5 dl) 2-3 evőkanál kukoricapehely

Recept:

A lereszelt, vagy turmixolt, esetleg centrifugált gyümölcsbe (kb. 1,5 dl) beáztatunk 2-3 evőkanál kukoricapelyhet. Amikor felpuhult, akkor az egészet turmixoljuk.

Tipp!
Amennyiben az áztatás előtt a kukoricapelyhet szalvéta között sodrófával összetörjü(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Termékvisszahívás: Szaloncukrokat hívtak vissza, nehogy egyenek belőle a gyerekek!

vissza vissza