Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Tejfogak - Miért fontos a tejfogakat ápolni, ha úgyis kiesnek? 5 ok, amire talán nem is gondolsz! - Fogszakorvos tan - Szülők Lapja

Tejfogak - Miért fontos a tejfogakat ápolni, ha úgyis kiesnek? 5 ok, amire talán nem is gondolsz! - Fogszakorvos tanácsai

Szülőklapja képSúlyos tévhit, hogy a tejfogakat nem kell olyan figyelemmel ápolni, nem olyan fontosak, hisz úgyis kiesnek majd. Ez nem így van. A tejfogaknak 5 fontos funkciója is van, ami miatt igenis nagy figyelmet érdemelnek.

Szerző: Dr. Makausz Gyula
2018-02-12
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Makausz Gyula
fogszakorvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

Súlyos tévhit, hogy a tejfogakat nem kell olyan figyelemmel ápolni, nem olyan fontosak, hisz úgyis kiesnek majd. Ez nem így van.

Szeretném bemutatni a tejfogak 5 fontos funkcióját, ami miatt igenis nagy figyelmet érdemelnek. Remélem ezzel sikerül elmagyarázni, miért fontos gondoskodni az első fogazatról, és segítek a szülőknek motiválni magukat és gyerekeiket, hogy rendszeresen ápolják és figyeljenek oda a tejfogakra - Dr. Makausz Gyula fogszakorvos tanácsai.


5 ok, amiért különösen vigyázzon gyermeke tejfogaira


1. A maradó fogak kitörési útja
A tejfogak elengedhetetlenül fontosak az állkapocs csontjának és izomzatának kialakulásában, ők készítik elő a helyet a maradó fogak későbbi kitöréséhez. A gyermekek természetes módon elveszítik tejfogaikat, ami lehetővé teszi a maradó fogak számára a kibújást. Ha a gyermek fogai ideje korán vesznek el, akkor ez a rend felborul, és nem biztos, hogy elég hely áll majd rendelkezésre a maradó fogak kitöréséhez.2. A tejfogak szuvasodása fertőzéseket okozhat
A szuvasodás a fogzománc és dentin bakteriális fertőzése. Ha nem kezelik, a baktériumok eljuthatnak a gyermek fogának belsejébe, és további fertőzést okozhatnak, ami elérheti a fog körüli szöveteket vagy akár a szuvas fog alatt fejlődő maradó fogat is. A problémás fog duzzanatot, fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat a gyermek számára. A fertőzés szélsőséges esetben a véráramba jut, és elérheti a test többi részét.A gyermekek rendszeres fogászati szűrése, lehetőleg 6 havonta, megelőzi az ilyen komoly anomáliák kialakulását. Segíti a kis páciensek félelmeinek elhagyását, hisz az esetleges korai elváltozások kezelése nem jár fájdalommal. Előre jelezhető a rossz irányba kibújó fogak miatti fogszabályozás igénye is.

3. A jó szájhigiénés szokások kifejlesztése fiatalon könnyebb
Mindig könnyebb a jó szokásokat megtartani, ha a szokásainkat fiatalon tanuljuk meg. Ezért a helyes szájhigiénia alapjait már fiatal korban érdemes elsajátítani, így jobb esélye lesz a gyermeknek, hogy egész életen át megőrizze fogai egészségét.A baba fogai  általában 6 hónapos kortól jönnek ki. Ilyenkor a szülők tisztítják a gyermek fogait. A gyermeknek 2-3 éves korában meg kell kezdenie a fogmosást egy felnőtt segítségével. 6-7 éves korban azonban a gyermek már képes lesz egyedül is fogat mosni. A fogselymezést akkor kell megkezdeni, amikor két fog már szorosan egymás mellé nő. Időbe telik, hogy a gyermek képes legyen mindezzel egyedül megbirkózni, ezért a szülői segítség még a 7-10 éves korosztályban is elkel. A szakszemélyzet és a gondos szülő felelőssége mindvégig a motiválás és az ellenőrzés.

4. Rágás és táplálkozás
Minden fog rágó funkciót is betölt a szájban. A metszők kisebb rágható darabokra vágják az ételeket. A szemfogak eltépik az ételeket. Az őrlők rágják és összetörik a darabokat.

Azok a gyermekek, akiknek sok szuvas foguk van, vagy akik túl korán elvesztették a tejfogaikat, nem képesek normálisan megrágni az ételeket. Gyermekgyógyászok arra hívják fel a figyelmet, hogy a fogproblémával élő gyermekek sokszor alultápláltak, hiánybetegek, mert fájdalmat vagy nehézséget éreznek étkezés közben. Rágható, egészséges ételek helyett, könnyen elfogyasztható egészségtelen táplálékot esznek.  A táplálkozási hiányosságok a gyermekek kognitív fejlődését is negatívan érinti.

5. A gyermek beszéde és a gyermek mosolyának fejlődése
A rágáson kívül a fogak fontos szerepet játszanak egyes betűk kiejtésében is. Az összes fog, akár tejfog, akár maradandó fog, segít abban, hogy minden szót képes legyen kimondani a gyermek és képes legyen kommunikálni másokkal. A tejfog elvesztése sokáig befolyásolja a beszédet. A fogak a személy mosolyának is részét képezik. Gyermekeknél gyakran előfordul az első fogak szuvasodása (korai gyermekkori fogszuvasodás). Különösen iskolás korban, közösségi életben, ha a gyermeknek barna foltok vannak az első fogain, akkor ez csökkentheti önbizalmát is.

Összefoglalás
A tejfogak tehát nem csak gyakorlásra vannak a gyermek szájában. Ezek a fogak fontosak a gyermek fejlődésében, és gondoskodni kell róluk mindaddig, amíg természetes módon nem esnek ki, helyet biztosítva a maradó fogak számára. Ismer olyan embert, aki szerint a tejfogak nem fontosak? Ajánlja neki, hogy olvassa el ezt a cikket, vagy beszéljen fogorvosával!

Szerző: Dr. Makausz Gyula fogszakorvos
Fotók: Pixabay

Címkék: fogápolás, tejfog, gyermek fogápolása, fogszuvasodás, maradó fogak, mosoly

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mekkora már ez a baba! - Ilyen az, amikor egy vicces apuka dokumentálja kisfia fejlődését: nézd, milyen fotókat készített róla!
Mekkora már ez a baba! - Ilyen az, amikor egy vicces apuka dokumentálja kisfia fejlődését: nézd, milyen fotókat készített róla!

Amikor egy baba megszületik, a legtöbben rögtön azzal kezdik, na és mekkora baba? Hány centi, hány kiló? Egy újdonsült apuka úgy gondolta, tréfás módon dokumentálja,hogy cseperedik a gyermeke, hónapról, hónapra. Egy óriási szendvicshez mérte.

tovább a cikkre
Gőgicsél, gügyög, gagyog a kisbabád? Örülj neki! - Miért fontos a gügyögés a babáknak? Baj, ha keveset gügyög a baba!
Gőgicsél, gügyög, gagyog a kisbabád? Örülj neki! - Miért fontos a gügyögés a babáknak? Baj, ha keveset gügyög a baba!

A babák beszéd- és nyelvi fejlődésében döntő fontosságú saját, beszédet utánzó gügyögésük hallása. Ezt állapította meg a Missouri Egyetem egyik korábbi tanulmánya. A babákat érdeklik a beszédszerű hangok, és a hallásuk révén erősen motiváltak, hogy utánozzák ezeket a hangokat.

tovább a cikkre
Boldogtalanná teszi a gyerekeket, ha sokat használják az okostelefonokat, tableteket, digitális eszközöket
Boldogtalanná teszi a gyerekeket, ha sokat használják az okostelefonokat, tableteket, digitális eszközöket

Minél több időt tölt egy gyerek az okostelefon, a tablet, vagy a számítógép képernyője előtt, annál boldogtalanabb lesz. A tanulmány készítésekor több, mint egymillió tizenéves adatait elemezték, és úgy találták, hogy napi 1 óránál hosszabb idő a képernyő előtt, már boldogtalanabbá teszi a gyermeket.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Makausz Gyula - fogszakorvos

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tonhalkrém

Tonhalkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 80 g tonhalfilé 20 g paradicsompüré só borsikafű

Recept:

A tonhalfilét nagyon kevés vízben megfőzzük. Mikor teljesen puha, a vízből kivéve villával pépesre törjük, ízesítjük a paradicsompürével, borsikafűvel, kevés jódozott sóval. Kenyérre kenve kínáljuk.DIETETIKUS VÉ(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Tanévkezdés 2020: Erre kell készülni az iskoláknak szeptember 1-től - Miért lenne jó megoldás a hibrid oktatás?

vissza vissza