Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Így tanul meg beszélni a gyerek! - Mire figyelj, ha közösségbe kerül? Mit tegyél, ha pösze, raccsol, halandzsáz - Szülők Lapja

Így tanul meg beszélni a gyerek! - Mire figyelj, ha közösségbe kerül? Mit tegyél, ha pösze, raccsol, halandzsázik?

Szülőklapja képBeszédtanulás, beszédfejlődés: milyen új hatások érik a gyereket, ha közösségbe kerül? Mit kezdjen a szülő a gyerek beszédhibáival? Baj, ha pöszít, raccsol, halandzsázik? Mikor kell szakemberhez fordulni a beszédhiba miatt? Logopédus válaszol.

Szerző: Fodor Tímea
2018-03-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fodor Tímea
Logopédus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A kisgyermek beszédfejlődésére, nyelvfejlődésére nagy hatással van a környezet, amiben él. Legfontosabb az anya és a többi családtag beszédmintája. Ne gügyögve, pöszítve beszéljenek a babához, kisgyerekhez! Ha így beszélnek hozzá, így tanulja meg a beszédhangokat, ezt hiszi helyesnek.

Logopédus szakértőnk, Fodor Tímea elmagyarázza, mire kell odafigyelnünk, amikor a gyermekünk új közösségbe kerül, hogyan hat az új közösség a gyermek beszédfejlődésére.
 

Környezet és  beszédfejlődés

 
A beszédfejlődés, nyelvfejlődés egy hosszú folyamat, több intenzív szakasszal
Ezekben az intenzív szakaszokban a nyelv egy egy területén nagy fejlődés tapasztalható, hallható pl. egyre több mindent ért, megjelennek az első szavak, majd egyre több szót használ. A szókincsfejlődésre is jellemző, hogy azok a szavak épülnek be, azt kezdi használni, amit a közvetlen környezetében hall.

Az utánzáson alapul
Nem is biztos, hogy a kezdeti ismétlések során érti a gyerek a szavak értelmét (pl. gondoljunk a csúnya szavakra). Nem érdemes viccből csúnya szavakra tanítani, mert hosszútávon neki lesz kellemetlensége, ha a közösségben elkezdi használni ezeket a trágárságokat.

A közösségbe kerülés 2-3 éves kor körül történik
Ebben az életkorban a szókincs növekedése mellett már a ragozások, mondatalkotások is jellemzőek.


Fotó: Freepik/freepik

Az óvodákban már kötelező a KOFA-szűrés (Kommunikatív Fejlődési Adattár - a korai nyelvi fejlődés vizsgálatára)
A KOFA-szűrés a  harmadik életévüket betöltött gyermekeknél kötelező. A logopédiai szűrés a nyelvi fejlettségre (mekkora a szókincse, milyen mondatokat használ, milyen a beszédértése) irányul.
A kötelező logopédiai szűrésről itt olvashatsz részletesebben »
 

Ha a gyermek érthetetlenül, nem tisztán beszél


A köznyelvben a gyermek érthetetlen beszédével kapcsolatban több kifejezés is él, ezek hátterében más-más probléma állhat.

1. A gyerek "pösze", "raccsol"
Itt a szülők, nagyszülők többnyire arra utalnak, hogy a kisgyermek nem tisztán ejti a sz,z,c és/vagy s,zs,cs ,r beszédhangokat. Ez a kiejtés és/vagy a beszédészlelés problémája. Szakmailag a logopédusok egyébként a pösze, raccsol kifejezéseket már elavultnak, pejoratívnak tartják, ezért kerülik a használatukat - helyettük ezt a típusú beszédhibát a szakemberek artikulációs zavarként említik, kezelésére pedig artikulációs terápiát javasolnak.

Olvasd el ezt is: Pöszeség, beszéljünk a leggyakoribb beszédhibáról! »

Beszélgettem már rémült szülővel, aki azt állította, hogy az eddig jól beszélő gyermeke az óvodában kezdett „pöszén” beszélni, mert az ovis csoportban sok a beszédhibás gyerek és eltanulta tőlük a rosszat. Ennek hátterében többnyire fogváltási probléma állt. Mivel kiestek a fogacskák, kissé torzabbá váltak a hangok. Ez természetes folyamat. Ha nincs fogváltás, érdemes a hallás, beszédészlelés irányába haladnunk ilyen esetben.


Fotó: Pixabay

Egészében azonban elmondható, az addig szépen beszélő gyermek utánozhatja játékból a beszédhibás társa beszédét, de nem ragályos a beszédhiba, nem eltanulható! Ha ilyenre gondol, keresse fel a logopédust és beszéljék át, mi állhat a háttérben!

2. Halandzsa beszéd
Legújabb elnevezése, amivel már szülő keresett meg „bikicsunájt” beszéd. Mindenkinek van aranyos története arról, hogy hogyan nevezett el gyerekkorában bizonyos dolgokat pl. palacsinta-palahé, stb. Itt nem ezekre gondolok.

A halandzsa beszéd érthetetlen, kommunikációra alig alkalmas, csak a beszéd dallama megtartott. Hátterében állhat halláscsökkenés vagy beszédészlelési probléma. Forduljon szakemberhez, ha 4 éves kor felett sok gyermeke beszédében a halandzsa szó!

Nagyon fontos, hogy a szülő soha ne reagáljon büntetéssel a beszédhibára!
 
Egyre több kezdeményezés történik a logopédia-szakma részéről, hogy kisgyermeknevelőkkel, óvónőkkel, tanítókkal karöltve végezzenek team munkát
Nem csak szakmai tanácsokkal látják el a pedagógusokat, hanem aktív részesei a közös munkának. Mivel a fővárosban élek és dolgozom, főleg ezekről a kezdeményezésekről tudok.
A 22. kerületben például a logopédusok egy bölcsődében csoportos nyelvfejlődés serkentő terápiát tartanak úgy, hogy a kisgyermeknevelők aktívan részt vesznek benne.
A 2. kerületben egy óvoda nagycsoportjába (iskolába készülőknek) fonológiai tudatosság-alapú játékokat vezet a logopédus az óvónők segítségével.

Szerző: Fodor Tímea - logopédus
Fotók: Freepik/freepik, Pixabay

Címkék: beszédfejlődés, közösség, óvoda, korai nyelvi fejlődés, pöszeség, halandzsa, beszédhiba, logopédia, család

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Fülzsír: mi a szerepe? Mire utal a fülzsír színe? Hogyan távolítsd el a fülzsírt kíméletesen a baba, kisgyermek füléből?
Fülzsír: mi a szerepe? Mire utal a fülzsír színe? Hogyan távolítsd el a fülzsírt kíméletesen a baba, kisgyermek füléből?

Cerumen, fülzsír, amit a legtöbben csak bosszantó piszoknak tartanak, melytől meg kell szabadulni. Pedig nélkülözhetetlen a fül számára, védőfunkciója van és akár lappangó betegségről is árulkodhat. Hogyan tisztíthatod akkor gyermeked fülét?

tovább a cikkre
Tejfogak - Miért fontos a tejfogakat ápolni, ha úgyis kiesnek? 5 ok, amire talán nem is gondolsz! - Fogszakorvos tanácsai
Tejfogak - Miért fontos a tejfogakat ápolni, ha úgyis kiesnek? 5 ok, amire talán nem is gondolsz! - Fogszakorvos tanácsai

Súlyos tévhit, hogy a tejfogakat nem kell olyan figyelemmel ápolni, nem olyan fontosak, hisz úgyis kiesnek majd. Ez nem így van. A tejfogaknak 5 fontos funkciója is van, ami miatt igenis nagy figyelmet érdemelnek.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fodor Tímea - Logopédus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt sajt főzelékkel

Reszelt sajt főzelékkel

Feltétek a főzelékhez >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sajt (ha nincs allergiás a családban) Főzelék

Recept:

Trappista, óvári és ementáli sajt a legalkalmasabb. A sajtot lereszeljük, majd a kész forró főzelékhez adjuk.

A fehérje tartalma nagyobb, mint a sovány húsoké!

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Tanévkezdés 2020: Erre kell készülni az iskoláknak szeptember 1-től - Miért lenne jó megoldás a hibrid oktatás?

vissza vissza