Ezért nem mindegy, hogy szoptatós kismamaként mit és mennyit eszel! A babád egészségét is veszélyeztetheted

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Ezért nem mindegy, hogy szoptatós kismamaként mit és mennyit eszel! A babád egészségét is veszélyeztetheted Korai pubertáshoz vezethet, ha valaki a kelleténél sokkal több zsíros ételt fogyaszt, miközben csecsemőjét szoptatja. Komoly következményekkel járhat, ha egy kismama folyamatosan túleszi magát, ráadásul az elfogyasztott ételek zsírtartalma nagyon magas. Korai pubertáshoz vezethet, ha valaki a kelleténél sokkal több zsíros ételt fogyaszt, miközben csecsemőjét szoptatja - erre az eredményre jutottak amerikai és kínai kutatók.

Komoly következményekkel járhat, ha egy kismama étrendje nem kiegyensúlyozott. Pontosabban az, ha folyamatosan túleszi magát, ráadásul az elfogyasztott ételek zsírtartalma nagyon magas - írja a csalad.hu.
 

Az anya elhízása a babának is árt


A tudósok azt kutatták az amerikai Ohio állam Toledo településének orvosi egyetemén, vajon milyen okok állhatnak a gyermekek pubertás korba lépésének egyre korábbra tolódása mögött.

Hogyan zajlott a kísérlet?
Egérkísérleteket hajtottak végre, méghozzá úgy, hogy jelentősen megváltoztatták az emlősök addigi étkezési szokásait. "Magas zsírtatalmú ételeket kaptak az egerek attól a pillanattól kezdve, hogy világra hozták utódaikat és elkezdték a szoptatást, egészen addig, amíg teljesen elszakadtak utódaiktól. Ez nagyjából a 21. napon következik be. Az egerek egy másik csoportját az addig megszokott, kiegyensúlyozott étrend alapján etettük" - idézte Wang Mengjie vezető kutatót a China Daily című kínai lap kutatásról megjelent cikke.



Elhízás, korai pubertás és csökkenő szaporodási képesség
Az eredmények drámaiak voltak: az egerek túletetése miatt utódaik is kifejezetten elhízottak lettek, ráadásul sokkal korábban léptek a pubertás korba, mint a kontrollcsoport egerei. "Az eredmények azt bizonyítják, hogy az emlőből táplálás időszaka különösen jelentős hatással van az utódok későbbi életének alakulására, így a nemi hormontermelés beindulásának időpontjára, és a reprodukciós képességre is" - magyarázta Wang.

A korai pubertás azonban nem jelentett sokkal nagyobb termékenységet is. Sőt, a megállapítások éppen ennek ellenkezőjére jutottak. A beszámoló szerint a nagy zsírtartalmú ételekkel etetett anyaegerek utódai sokkal kisebb almot hoztak létre felnőttként, a kontrollcsoport állataihoz képest hosszabb idő telt el a párosodás és az ellés között, illetve csökkent a teherbeesések száma is.

Az utód anyagcseréjét is befolyásolja az anya egészségtelen táplálkozása
Az anya étkezési szokásai nem csupán az utódok létrehozásának képességére voltak hatással, hanem az érintett egér anyagcseréjére is. A megvizsgált emlősök jelentős része szenvedett glükóz intoleranciában és volt inzulin-érzékeny, és korán jelentkeztek a cukorbetegség első tünetei is.

Ezt olvastad már? Hízás terhesség alatt: mi számít normálisnak várandósság idején? »

„Világszerte ismert tény, hogy a tápszeres táplálás növeli az elhízás esélyét, a kutatásból azonban az is kiderül, hogy akik nem figyelnek oda saját étkezésükre, azok akaratuk ellenére már a születés utáni első napoktól kezdve komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki gyermeküket.”

A korai pubertással önmagában persze senkinek sem lenne baja, azonban a kutatások szerint növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát és hatással van a későbbi reprodukciós képességre is - jegyzi meg az angol nyelvű China Daily című kínai lap.

Fotó: Pxhere
Forrás: csalad.hu

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.09.12