Fogszabályzó tisztítása: Ilyen fogkefét és kiegészítőket használj, ha tisztán szeretnéd tartani a fogakat és a fogszabályozót!

Dr. Makausz Gyula

Gyerek fejlődése

Dr. Makausz Gyula


Fogszabályzó tisztítása: Ilyen fogkefét és kiegészítőket használj, ha tisztán szeretnéd tartani a fogakat és a fogszabályozót! A rögzített fogszabályozó készülékek térhódításának köszönhetően egyre több páciens ismerkedik meg testközelből is ezzel a modern kezelési lehetőséggel. Dr. Péntek Balázs fogszabályozás specialista beavat a részletekbe. A rögzített fogszabályozó készülékek térhódításának köszönhetően egyre több páciens ismerkedik meg testközelből is ezzel a modern kezelési lehetőséggel.

Az eszközpaletta bővülésének és a felhasznált anyagok sokszínűségének köszönhetően már nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek körében is egyre többen választják ezt a készülék családot.
 

Tökéletes szájhigiénia rögzített fogszabályozó viselése mellett


A jól megszokott fém fogszabályozók mellett ugyanis már választható kerámiából, műanyagból, vagy akár zafír kristályból készült "láthatatlan" bracket (a fogakra ragasztott zár) készlet is. Ennek megfelelően a funkció mellett már az esztétikai érték is kiemelt figyelmet kaphat. Ehhez azonban elengedhetetlen a tökéletes szájhigiénia fenntartása, hiszen egy elhanyagolt fogszabályozó éppen olyan kedvezőtlen esztétikai hatással bírhat, mint egy szuvas, letört metszőfog.



Tévhitek a rögzített fogszabályozókkal kapcsolatban
- A páciensek körében gyakori tévhit, hogy a rögzített készülék mellett lehetetlen a tökéletes szájhigiénia fenntartása. Ez téves megállapítás, ugyanis a kezelést megelőző megfelelő szájhigiénés oktatás és a kellő odafigyelés mellett a fogszabályozás teljes időtartama alatt megvalósítható a teljeskörű szájápolás.

- Szintén gyakori tévhit, amely szerint a rögzített fogszabályozó alatt szuvasodnak a fogak.A megfelelően ragasztott bracketek résmentesen rögzülnek a fogfelszínre, így a készülék alatt nem érheti káros behatás a fogat. A probléma az elhanyagolt készülék körül jelentkezik, ahol a nem megfelelő szájhigiénia miatt a felhalmozódott lepedék alatt fokozatosan gyengül a zománc, kezdetben krétafehér elváltozás, majd manifeszt szuvasodás alakulhat ki.
 

Milyen fogkefét és kiegészítőket használjunk, ha tökéletesen tisztán szeretnénk tartani fogainkat és a fogszabályozót?


A rendszeres fogmosás és szájápolás mindennapi gyakorlatban alkalmazott eszközei mellett javasolt kiegészítők
-
fogköztisztító kefe
- egycsomós fogkefe
- superfloss

A tökéletes szájápolásnál az első pont a jól megválasztott fogkefe
Fogszabályozós pácienseinknek a ragasztást követő időszakban először mindig hagyományos, kézi fogkefét javaslunk. Amikor már rutinná válik a fogmosás ragasztott készülékkel is és tudjuk azt, hogy mit, hogyan kell tisztítani, nyugodtan át lehet térni az elektromos fogkefére.

A megfelelő kézi fogkefe kiválasztásánál fontos szempont, hogy puha sörtéjű, lehetőleg kisebb fejű legyen, így hatékonyabb a tisztítás és elkerülhetjük az esetleges készülék sérülést.

Körkörös mozdulattal, finoman masszírozva a fogakat és a fogszabályozót nagyon szép eredményt lehet elérni. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy nem csak az elülső, külső felszíneket tisztítjuk, hanem (a fogfelszínre kissé ferdén tartva a fogkefét) alulról és felülről is meg kell mosni a fogszabályozót.

A fogköztisztító kefe szerepe kettős
- Első lépésben a hagyományosan alkalmazott módszerrel a fogközöket, tehát a szomszédos fogak érintkező felszíne és az íny közötti részt tisztítjuk.
- Ezután következhet a fogszabályozós ív (fém "drót") alatti részek, a bracketek oldalainak lepedékmentesítése. Érdemes többféle méretet beszerezni, hogy minden fogközben és a bracketek mellett is optimális tisztító hatást tudjunk elérni.

Mire jó az egycsomós fogkefe?
Az egycsomós fogkefék a nehezen elérhető hátsó gyűrűk, tubusok és egyéb kiegészítők tisztán tartásához használhatók. Kisebb, kompakt kialakításuknak köszönhetően olyan részek is elérhetők, amelyek a hagyományos fogkefe számára megközelíthetetlenek.

A superfloss
Multiband készülék mellett gyakori panasz, hogy nehezített, vagy egyáltalán nem megoldható a fogselymezés. Szerencsére erről sem kell lemondanunk, hiszen a superfloss pont erre a problémára kínál tökéletes megoldást. Műanyag bevonatú végének köszönhetően könnyedén bevezethető az alkatrészek alá/közé, így elvégezhetjük a jól megszokott fogselymező mozdulatot.

A tökéletes szájhigiéniáért
A napi rutinként végzett szájápolás befejezéseként alkalmazhatunk még valamilyen alkoholmentes, vagy gyógynövényes szájöblítőt. Ezzel, és a korábban felsorolt eszközökkel kiegészítve a fogmosást, valamint megfelelő instruálást követően tökéletes szájhigiénia tartható fenn az akár évekig tartó fogszabályozó kezelés teljes időtartama alatt.

Olvasd el ezt is! 7 jel, hogy a gyereknek fogszabályozóra van szüksége »

Ezek alapján látható, hogy még a rendszeres orvosi ellenőrzés sem helyettesítheti a mindennapos rutinszerű fogápolást és megfelelő táplálkozást. Ezek elhanyagolása esetén még a legszorosabb fogászati kontroll mellett is számolni kell a fogak egészségi állapotának romlásával.

Szerző: Dr. Péntek Balázs fogszabályozás specialista

Dr. Makausz Gyula

Gyerek fejlődése

Dr. Makausz Gyula


2018.09.07