Válogatós a gyerek és állandóan csak piszkálja az ételt? Lehet, hogy ez az oka, mondják a szakemberek

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Válogatós a gyerek és állandóan csak piszkálja az ételt? Lehet, hogy ez az oka, mondják a szakemberek Válogatós a gyermek? Még az is lehet, hogy egyszerűen a tálalás okozza a problémát. Egy kutatásban most három különböző tálalási módot vizsgáltak meg, azt keresve, hogy melyik a gyermekek körében a legnépszerűbb. A tálalás miatt is lehet válogatós a gyermek, írja a csalad.hu cikke. Hogy mire alapozzák ezt a kijelentést? Elmondjuk.

Ha a gyerkőc csak tologatja a villájával az ételt a tányéron, de bele nem harapna, lehet, hogy az étel elrendezése nem tetszik neki. A Koppenhágai Egyetem kutatói vizsgálata nem csak erre irányult, de arra is, hogy van-e különbség a gyermek neme és korosztálya szempontjából ebben a kérdésben.

Rendezzék sorba az ételeket
A szakemberek száz, 7-8 és 12-14 éves gyermeket kértek meg, hogy fényképek alapján rendezzenek sorba 6 különböző ételt oly módon, hogy a leginkább gusztusos elrendezéstől haladjanak a legkevésbé tetszőig.

A fotókon az ételek háromféle elrendezésben voltak:
- az első képen az étel különböző elemeit egymást nem érintve helyezték el a tányéron
- a másodiknál különálló összetevők formájában rendezték össze az ételeket, melyek közül néhány össze is volt keverve a másikkal
- a harmadiknál pedig minden összetevőt összekevertek

Az eredmények szerint a 7-8 éves lányok az ételüket különállón szeretik, úgy, hogy az összetevők egymással nem is érintkeznek, a fiúknak mindegy ebben a korban.
A 12-14 éveseknél pedig mind a lányok, mind a fiúk inkább a második és a harmadik típusú tálalási módokat részesítik előnyben.



Jobban szeretik látni az ételek közti határokat
- Az egyik magyarázat szerint a gyermekek úgy gondolhatják, hogy a különböző összetevők szennyezhetik egymást - mondta Annamarie Olsen, aki a kutatás tükrében azt javasolja a szülőknek, hogy a fiatalabbaknak szeparáltan, egymást nem érintve szolgálják fel az ételeket.

- Az is lehet, hogy a saját sorrendjükben akarják elfogyasztani az étel összetevőit, esetleg a világos határok az összetevők között jobb áttekintést nyújtanak nekik. A gyermek maga tudja összekeverni az ételt, ha a különböző elemek elválnak a tányéron, viszont szétválogatni egy mixet már nem lehetséges - tette hozzá a kutatás vezetője, ami indokolhatja azt, miért megy el könnyebben a gyerekek étvágya, amint rápillantanak a tányérra, főleg, ha folyékony állagú (főzelék, mártás, szósz) vagy aprított fűszernövény (hagyma, petrezselyem) is "összemaszatolja" az ételt.

Olvasd el ezt is!
Hogyan előzd meg, hogy ne legyen válogatós a gyerek? Mit tehetsz, ha sokat válogat? Hasznos ötletek »


Forrás: csalad.hu
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.10.25