Túlsúlyos a gyermeked? Tippek, trükkök, ötletek a gyerekkori elhízás ellen - Dietetikus tanácsai

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Túlsúlyos a gyermeked? Tippek, trükkök, ötletek a gyerekkori elhízás ellen - Dietetikus tanácsai Jaj, de édes kis pufók! Ismerős? Sokan nem is gondolják, hogy az édes, pufók gyermeknek később komoly egészségügyi problémái lehetnek. De vajon mikor számít túlsúlyosnak egy gyermek? Mikor szükséges diétára fogni? Hogyan lehet megelőzni ezt a problémát? Jaj, de édes kis pufók! Ismerős? Sokan nem is gondolják, hogy az édes, pufók gyermeknek később komoly egészségügyi problémái lehetnek. De vajon mikor számít túlsúlyosnak egy gyermek? Mikor szükséges diétára fogni? Hogyan lehet megelőzni ezt a problémát?

Magyarországon minden ötödik gyerek elhízott, különösen a 6-8 éves korosztályt érinti a probléma. Az viszont kérdéses, hogy milyen korban kell vagy lehet fogyókúra fogni a túlsúlyos, esetleg elhízott kicsiket. Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa elmondja, milyen jelekre figyeljünk, és mikor kérjük ki szakember véleményét.
 

Hány éves kortól fogyózzon a gyerek?


Túlsúly vagy babaháj?
Amíg egy baba anyatejet, vagy annak pótlására tápszereket kap, nem beszélhetünk elhízásról, ha mégis súlytöbblet jelentkezik, annak valamilyen genetikai betegség áll a hátterében – hangsúlyozza a dietetikus. Az elhízás akkor alakulhat ki, amikor az anyatej és a tápszerek helyett a gyermek áttér a felnőttek által fogyasztott ételekre. Ez jellemzően az egy és két éves kor közötti időszakra tehető, de a második életévet követően szinte minden gyermek a család által fogyasztott ételeket eszi.

Hány éves kortól fogyózzon a gyermek?

Születéstől kezdve a BMI érték alakulását táblázatok alapján követhetjük, hogy az adott kor és nem szerint milyen referencia értéknek kell a gyermek hossz- és súlynövekedésének megfelelnie. Az ettől való eltérés százalékban fejezhető ki, ami alapján megállapítható, hogy akár súlyban, akár magasságban milyen mértékű az eltérés az átlaghoz képest.

Érdemes rendszeresen kiszámolni a BMI értéket, mert ha ez az érték 75% fölé emelkedik, a gyermek már a veszélyeztetett kategóriába tartozik. 90% fölötti érték esetében túlsúlyról beszélünk, 97% fölött pedig már az elhízott kategóriába soroljuk be a gyerekeket.

A cukor tehet mindenről?
A mozgásszegény életmód legalább olyan káros, mint a túlzott cukorfogyasztás. Az elhízásért ugyanúgy felelőssé tehető a sok mesenézés, a számítógépes játékok és a helytelen táplálkozás is. A helytelen táplálkozás sok esetben az időhiány miatt alakul ki. Különösen akkor, ha nincs idő az otthoni főzésre, az elfogyasztott ételek alapanyagának válogatására, így előtérbe kerülnek a gyors éttermek vagy a készételek. Tovább fokozza a bajt, ha ezek mellett megjelennek az étrendben a cukros italok, az édességek és a különféle nassolnivalók.

Ezt olvastad már? Ne a géneket okold! A legtöbb gyermek ezért túlsúlyos »

A cukrokkal nemcsak az a baj, hogy többet fogyasztunk belőlük, mint amit naponta lemozognánk. Mivel gyorsan felszívódnak, a szervezet is gyorsan reagál rájuk. Az inzulinreakciót követően gyorsan leesik a vércukorszint – és hiába csak a normális színtere tér vissza – ez az esés az agyban éhségérzetet vált ki, így ismét evésre sarkall.

A példa a minden?
A szülők azzal követik el a legnagyobb hibát, ha nem mutatnak jó példát. Ha ők maguk is egészségesen étkeznek, beemelik a mindennapokba a közös főzés és étkezés élményét, megelőzhetik a bajt. Fontos, hogy a szülő, a család feltárja azokat az okokat, szokásokat, amelyek a túlsúlyhoz, elhízáshoz vezettek. Első lépésként el kell vonni a gyermek figyelmét a túlzott evésről, végig kell gondolni, hogy milyen ételek, italok nem szolgálják a gyermek egészséges fejlődését. Ami nincs otthon, azt nem tudja a gyerek kivenni a hűtőből vagy levenni a polcról – erre már bevásárláskor is gondolhatunk.

Somogyi Krisztina kiemelte, hogy szánjunk időt a változás előkészítésére. Ne kényszerítsünk, legyünk türelmesek. Egyszerre csak egy dolgot változtassunk meg, vagy vezessünk be. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a gyermekek esetében maga a fogyókúra nem úgy történik mint felnőttkorban, hiszen fejlődésben lévő szervezetről van szó. A fő cél a súlygyarapodás megállítása, amellett, hogy a gyermek magassága folyamatosan nőjön.

Tippek, trükkök, praktikák a szakembertől
- Tűzzünk ki személyre szabott célokat! Legyen szó egy kisebb méretű, vágyott ruháról, vagy a könnyebb mozgásról.
- Használjunk applikációkat! A gyerekek könnyen tanulnak, ráadásul az applikációk világában szívesen és ügyesen kiigazodnak. Könnyedén használnak kalóriaszámoló programokat.
- A személyre szabott mintaétrend kialakításához forduljunk dietetikushoz! A személyes konzultáció során megismerhetőek a gyermek kedvenc ételei és szokásai, amelyek hozzájárulnak az ideális lista elkészítéséhez.
- Találjunk gyermekünknek hobbit, olyan játékot, amit szívesen játszik, amiben örömét leli, így ez elvonja a figyelmét arról, hogy éppen éhes.
- A TV elé csak akkor üljünk le, ha már befejeztük az étkezést. Hiszen ilyenkor az agyunk nem emlékszik, mennyit ettünk, így nem fogja tudni időben jelezni azt sem, hogy már régen jóllaktunk.

Fotó: Freepik/bearfotos

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2019.02.08