Botulizmus babáknál: Ezért ne adj mézet még kis mennyiségben sem az 1 évnél fiatalabb csecsemőnek - Bele is halhat

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Botulizmus babáknál: Ezért ne adj mézet még kis mennyiségben sem az 1 évnél fiatalabb csecsemőnek - Bele is halhat A méz mértékletes fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak. A szülők azonban soha ne adjanak mézet, még kis mennyiségben sem, az egy évnél fiatalabb csecsemőknek, mert csecsemőkori botulizmus alakulhat ki náluk. Felnőttek és nagyobb gyermekek esetén a méz mértékletes fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak. Fontos azonban, hogy a szülők soha ne adjanak mézet, még a legkisebb mennyiségben sem, az egy évnél fiatalabb csecsemőknek, mert életet veszélyeztető betegség, ún. csecsemőkori botulizmus alakulhat ki náluk, figyelmeztet a Nébih.

A botulizmus fő okozója a méz
A csecsemőkori botulizmus leggyakoribb forrása a méz. Felnőttek és nagyobb gyermekek bélrendszerében a kórokozó nem képes szaporodni és toxint termelni, így a méz fogyasztása náluk nem okoz megbetegedést.

Ne adj mézet a 12 hónaposnál fiatalabb babának!
Csecsemőknél azonban a méz fogyasztása - függetlenül annak eredetétől - már nagyon kis mennyiségben is a botulizmus kockázatával jár. Emiatt nemcsak a baba ételébe vagy teájába tett méz kockázatos, de mézes cumival vigasztalni a síró csecsemőt sem biztonságos.

Mi okozza a botulizmust?
A botulizmust egy baktérium (Clostridium botulinum) által termelt toxin okozza, amely az idegrendszert támadja meg. A baktérium  képes spórás alakot ölteni, ami a környezeti hatásoknak nagyon ellenáll, így nehezen pusztítható el. A spórák 100 °C hőmérsékleten több óráig életképesek maradnak, így a forralás sem pusztítja el őket.

A kórokozó spórái a talajban mindenütt jelen vannak. A talajból kerülhet a baktérium a zöldségfélékbe, földes áruba, és a méhek közvetítésével a mézbe is. A mézben a baktérium szaporodni és toxint termelni nem képes, de a spórák életben maradnak.

Miért okoz botulizmust a méz a csecsemőknél?
A csecsemőkori botulizmus egy ritka, ugyanakkor nagyon súlyos megbetegedés, amely az egy évnél fiatalabb gyermekeknél alakulhat ki a Clostridium botulinum baktérium spórás alakjának lenyelése miatt. A csecsemők éretlen bélrendszerében a Clostridium botulinum spórás alakja képes vegetatív alakká átalakulni, szaporodni és toxint termelni. A toxin megtámadja az idegrendszert.

A botulizmus tünetei csecsemőknél:
- elsőként jelentkező tünet általában a székrekedés
- majd gyenge szopás reflex
- kifejezéstelen arc
- izmok bénulása
- légzőizmok bénulása, halál

Botulizmus gyanúja esetén azonnal kérj orvosi segítséget, mert az azonnali kezelés megmentheti a baba életét!

Forrás: Nébih
Fotó: parenting.firstcry.com

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.12.04