Népzene gyerekeknek: Így fejleszti a gyerek beszédkészségét és finommotorikáját, ha népzenei foglalkozáson vesz részt

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Népzene gyerekeknek: Így fejleszti a gyerek beszédkészségét és finommotorikáját, ha népzenei foglalkozáson vesz részt Milyen hatással van a népzene a gyerekekre? Miért fontos, hogy kicsi koruktól kezdve zenei foglalkozásokon vegyenek részt? Erről fejtette ki véleményét egy bölcsődei intézményvezető. Milyen hatással van a népzene a gyerekekre? Erről fejtette ki véleményét Tárnoki Erzsébet bölcsődei intézményvezető az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Mint a szakember elmondta, a sokéves tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a népzene javítja a kisgyermekek beszédkészségét, illetve felgyorsíthatja a megkésett beszédkészség kifejlődését.

Így segíti a népzene a kisgyermekek fejlődését
A szakértő hangsúlyozta, hogy a népzenei foglalkozások mindkét agyféltekét igénybe veszik, javítják az artikulációt és a mozgási képességeket, a gyermekek személyiségének egészét fejlesztik. A korosztályra szabott programoknak a szülők is hasznát vehetik, a nyilvános bemutatókon ezért ők is részt vehetnek - közölte.

Közösségi élményt is adnak
A kedvező tapasztalatok miatt szakértők a gyakorlatok szélesebb körű, országos kiterjesztését javasolják. A népzenére épített foglalkozások a finommotorika és képzelőerő fejlesztése mellett közösségi élményt is adnak a legkisebbeknek - tette hozzá.

Miért fontos a zenélés, éneklés már babakortól?
A zenélés, éneklés egyébként már egészen a kisbabakortól fontos, hiszen így fejlődik a kicsi hallása, az anya hangjától megnyugszik és később megpróbálja leutánozni az egyszerű dallamokat.

Mindazonáltal egy, a gyermekkori zenélést vizsgáló egyéves kutatásból az is kiderült, hogy a rendszeres közös zenélés jelentős mértékben növeli a gyerekek empatikus készségét - azaz könnyebben átérzik más örömét vagy bánatát, bele tudják magukat helyezni mások helyébe, és így megértik, min megy át.

A Cambridge-i Egyetemen végzett kutatásról bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz: Ezért énekeljünk, zenéljünk együtt a gyerekkel - Miért fontos számukra a közös zenélés? »

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/v_ivash

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.12.17