Autizmus világnapja: Így értheted meg jobban, mitől mások az autizmussal élő gyerekek - 10 dolog, amire figyelj oda

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Autizmus világnapja: Így értheted meg jobban, mitől mások az autizmussal élő gyerekek - 10 dolog, amire figyelj oda Ellen Notbohm más sikeres könyvek mellett a Tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál című könyv szerzője - művében az autizmussal élő gyerekek szüleinek ad hasznos tanácsokat. Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számára. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik.

Ellen Notbohm újságíró, szülő-tanácsadó, akinek sikeres újságírói karrierje azután vett fordulatot, miután kisfia autizmus diagnózist kapott. Más sikeres könyvek mellett a Tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál című könyv szerzője - népszerű művében az autizmussal élő gyerekek szüleinek ad hasznos tanácsokat.

Az autizmus spektrumzavar: nincs két teljesen egyforma autizmussal élő gyermek vagy felnőtt - az igényeik egyediek. Ám vannak azért olyan közös jellemzők, amik általánosságban elmondhatók a legtöbb autizmussal élő emberről.



Ellen Nothbohm ezeket írta össze könyvében, melyek alapján az Autisták Országos Szövetsége lerövidítve közölt a lapjában.
 

10 dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál



1. Először is és mindenekelőtt - gyerek vagyok, aki autizmussal élek. Elsősorban nem "autista" vagyok. Az autizmusom a teljes személyiségemnek pusztán egy része, de nem ez határozza meg, milyen ember vagyok.

2. A szenzoros érzékelésem rendellenes. Ez azt jelenti, hogy azok a hétköznapi látványok, hangok, szagok, ízek és felületek, amik neked fel sem tűnnek, nekem egyenesen fájdalmasak is lehetnek. Az agyam nem tudja megszűrni ezt a sok ingert, túl vagyok terhelve!

3. Van különbség a "nem csinálom" (úgy döntök, hogy nem) és a "nem tudom megcsinálni" (nem vagyok képes rá) között.
Nekem gondot okoz az elvont és kifejezésekkel tűzdelt nyelv és szóhasználat. Nem arról van szó, hogy nem figyelek az utasításokra, csak egyszerűen nem tudom értelmezni, ami mondasz. Ezért próbálj velem egyszerű szavakkal kommunikálni.

4. Konkrétan gondolkodom. Ez azt jelenti, hogy szó szerint értelmezem a nyelvet.
A szólásokat, szójátékokat, az árnyalatokat, a kétértelmű kifejezéseket, következtetéseket, metaforákat, a célzásokat, szarkazmust és a gúnyt nem értem.

5. Légy türelmes, korlátozott a szókincsem! Figyelj a testbeszédemre, visszahúzódásaimra, akaratomra. Ám az is lehet, hogy betanult idézeteket hallasz tőlem könyvekből, filmekből, mások beszélgetéseiből - nem feltétlenül értem a szövegösszefüggést vagy a kifejezést, amit használok, mindössze azt tudom, hogy kivághatom magam vele, ha már muszáj válaszolnom, amikor kérdeznek.

6. Mivel számomra a nyelv használata nehéz, nagyon vizuális alkat vagyok. Kérlek, ne csak mondd, mutasd is meg, mit hogyan csináljak. Ha kell, többször is. A következetes ismétlés segít a tanulásban.

7. Inkább abból indulj ki, amit meg tudok csinálni, ne abból, amire képtelen vagyok!

8. Segíts a kapcsolatteremtésben!
Úgy tűnhet, mintha nem akarnék a többi gyerekkel játszani a téren, de néha egyszerűen csak fogalmam sincs arról, hogyan elegyedjek beszédbe velük, vagy hogy szálljak be a játékba. Ha bátorítod a többi gyereket: vegyenek be engem is a játékba, lehet, hogy boldogan csatlakozom hozzájuk.

9. Próbáld felismerni, mitől borulok ki!
Ha megtalálod, mi az, ami kiváltja a kiborulásaimat, meg is tudod őket előzni. Jegyezd fel az idejüket, a berendezést, az embereket, a tevékenységeket. Észre fogod venni a törvényszerűségeket.

10. Szeress feltétel nélkül!
A támogatásod nélkül csekély az esélyem a sikeres, önálló felnőttkorra. Ha viszont támogatsz, és mellettem állsz, a lehetőségek messze túlmutatnak azon, amit most esetleg gondolsz. Érek ennyit, megígérem.

Forrás: aosz.hu
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2019.04.02