Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > "Egy torz, mozogni nem tudó és zombisított generáció van felnövőben" - Így látja egy gyógytornász édesanya - Szülők Lapja

"Egy torz, mozogni nem tudó és zombisított generáció van felnövőben" - Így látja egy gyógytornász édesanya

Szülőklapja képMiért káros a gyereknek, ha elmarad a szabad játék, ha nem rohangál, fára mászik, helyette pedig órákig a tévé vagy számítógép előtt gubbaszt? Egy gyógytornász és kisgyerekes anyuka véleménye.

Szerző: Szülők lapja
2021-02-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Már néhány éve kering a neten az a bejegyzés, melyet elvileg egy "gyógytornász és egyben anyuka" osztott meg valamikor - sajnos forrást és szerzőt sem találtunk az eredeti poszthoz, viszont a benne foglaltakban, úgy véljük, van igazság.

"Mi annak idején tavasztól őszig kint voltunk, alig lehetett bennünket betrombitálni a házba, bezzeg a mostani gyerekeket meg úgy kell noszogatni, hogy mozduljanak ki" - sok helyütt hallhatók és olvashatók ehhez hasonló megjegyzések, felemlegetve azt, hogy régen minden jobb volt. Tény, a szüleink, nagyszüleink gyerekkora óta eltelt pár évtized és nagyot változott a világ, ám szabad mozgásra most is ugyanúgy szüksége lenne a gyerekeknek.A tudomány ugyanis azóta bebizonyította, nem volt haszontalan a sok rohangálás, fogócskázás, bújócskázás, fára mászás, gumizás, ugrókötelezés vagy ugróiskolázás, nem csupán "csak" játszottunk, hanem aktívan építettük az idegpályákat az agyunkban és a testünkben, elsajátítottuk a nagymozgások alapjait, ez pedig könnyebbé tette a finommozgások elsajátítását is.

Hogy miért káros, ha ezek elmaradnak, és a gyerek órákig gubbaszt a tévé, okostelefon vagy a számítógép előtt? Erről szól ez a kicsit talán dühből megírt, ám őszinte és sok igazságot tartalmazó bejegyzés.
 

"Egy gyógytornász és egyben anyuka sorait osztom meg veletek, nagyon fontosnak tartom:


Az óvodás gyerekeken végeztek egy iskolaérettségi tesztet. A végeredmény siralmas.

A csoport nagy részénél óriási gondok vannak. Kiderült, hogy sokaknál gondot okoznak a nagymozgások, nem tudják például külön mozgatni a jobb és bal vállukat, nem tudják, hogyan kell hátat púposítani, stb. Magyarán nem tudnak mozogni.

Ezek a gyerekek szeptembertől iskolapadba ülnek és finommotorikusan kéne produkáljanak valamit, ami a nagymozgások hiányában elég érdekes lesz.
Vannak, akiknek 6 év alatt nem meséltek még soha a szülei.

Többségük időtöltése kimerül a különböző vizuális média bambulásában. Vannak, akik már X-boxoznak és arról beszélnek, kit hogy végeznek ki a nemtudommilyen számítógépes játékban...

Rengetegnek érthetetlen, vagy hibás a beszéde, szegényes a szókincse.

Szóval miután anyaként ÉS gyógytornászként is sokkot kaptam, hogy milyen torz, mozogni nem tudó és zombisított generáció van felnövekvőben, hintem az igét, hogy vigyétek mozogni a gyereket!

Egyrészt a gyerekek értelmi fejlődése erősen függ a mozgásfejlődéstől, például a mászás kimaradása utalhat értelmi fejlődési zavarra, vagy van az a tanulmány, amely kimutatta, hogy a fára mászás és a jó matektudás között szoros kapcsolat van.

Másrészt már arra is tanulmányok vannak, hogy a képernyő előtt mozgásszegényen felnövő gyerekek soha nem érik el az elérhető maximális csonttömeget, huszonévesen már csontritkulástól és fájdalmaktól fognak szenvedni.

És ugyan nagycsoport vége felé úgy érzem, ők már sok mindennel elkéstek - van amit nem lehet pótolni, helyrehozni -, de a kisebbeknél még nem késő.

Ezek igenis létező problémák, és nem csak arról van szó, hogy anyának lesz 10 perc nyugi, amíg a gyerek tévét néz, és ugyan mi baja lehet abból, és különben is, csak szép magyar népmeséket néz...

NEM, nekik most az a dolguk, hogy a szülők idegeire menjenek, mozogjanak, fára másszanak, futkossanak...

Szóval mozgás, mozgás, mozgás, mese mese mese!
Buzdítsunk minden kisgyerekes szülőt erre!"

Olvasd el ezt is!
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: Miért hasznos a mászóka, hinta, csúszda, libikóka? »


Forrás: Facebook (szerző ismeretlen)
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: gyógytornász, véleménycikk, facebook-poszt, nagymozgás, finommozgás, gyerek fejlődése

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Értékrend a családban: Te milyen példát mutatsz a gyermekednek?
Értékrend a családban: Te milyen példát mutatsz a gyermekednek?

Az értékrend az ember leglényegesebb jellemzője: ez határozza meg bennünk a jó és a rossz fogalmát, különbözteti meg a helyeset a helytelentől, fontosat a lényegtelentől. Te milyen példát mutatsz a gyermekednek?

tovább a cikkre
Ha szemtelen és visszabeszél a gyerek: Ezt mondd neki, hogy ne torkolljon veszekedésbe a dolog - 5 tipikus helyzet és reakció
Ha szemtelen és visszabeszél a gyerek: Ezt mondd neki, hogy ne torkolljon veszekedésbe a dolog - 5 tipikus helyzet és reakció

Előbb-utóbb eljön az az időszak, amikor a cuki, szófogadó gyerek hirtelen minden ellen lázadni kezd és visszabeszél. Hogy ne torkolljon veszekedésbe vagy erőfitogtatásba a helyzet, mutatunk néhány határozott, de helyén való riposztot.

tovább a cikkre
Elmondom, mi a legfontosabb a gyereknevelésben! - Egy tanítónő helyretette az anyukás fórumok versengő kommentelőit
Elmondom, mi a legfontosabb a gyereknevelésben! - Egy tanítónő helyretette az anyukás fórumok versengő kommentelőit

Tényleg annyira fontos, hogy melyik baba meddig szopik, mikor áll fel vagy kezd el beszélni? Muszáj ebből versenyt kreálni az anyukáknak? Egy tanítónő fontos üzenetet fogalmazott meg minden szülőnek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldfűszeres túró

Zöldfűszeres túró

Uzsonnakrémek kenyérre >>
11 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3 evőkanál túró 1 kávéskanál petrezselyemzöld 1 kávéskanál újhagyma, vagy vöröshagyma

Recept:

1-1 kávéskanálynyi - alaposan megtisztított - petrezselyemzöldet és újhagymát (vagy vöröshagymát, esetleg snidlinget) nagyon apróra vágunk, illetve lereszelünk. Hozzáadjuk a túróhoz és jól elkeverjük.

Kenyérre kenve adhatjuk a csecsemőnek (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Influenza elleni védőoltás 2021: Idén is ingyen oltanak be mindenkit influenza ellen - Kinek javasolják leginkább?

vissza vissza