"Egy torz, mozogni nem tudó és zombisított generáció van felnövőben" - Így látja egy gyógytornász édesanya

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Miért káros a gyereknek, ha elmarad a szabad játék, ha nem rohangál, fára mászik, helyette pedig órákig a tévé vagy számítógép előtt gubbaszt? Egy gyógytornász és kisgyerekes anyuka véleménye. Már néhány éve kering a neten az a bejegyzés, melyet elvileg egy "gyógytornász és egyben anyuka" osztott meg valamikor - sajnos forrást és szerzőt sem találtunk az eredeti poszthoz, viszont a benne foglaltakban, úgy véljük, van igazság.

"Mi annak idején tavasztól őszig kint voltunk, alig lehetett bennünket betrombitálni a házba, bezzeg a mostani gyerekeket meg úgy kell noszogatni, hogy mozduljanak ki" - sok helyütt hallhatók és olvashatók ehhez hasonló megjegyzések, felemlegetve azt, hogy régen minden jobb volt. Tény, a szüleink, nagyszüleink gyerekkora óta eltelt pár évtized és nagyot változott a világ, ám szabad mozgásra most is ugyanúgy szüksége lenne a gyerekeknek.



A tudomány ugyanis azóta bebizonyította, nem volt haszontalan a sok rohangálás, fogócskázás, bújócskázás, fára mászás, gumizás, ugrókötelezés vagy ugróiskolázás, nem csupán "csak" játszottunk, hanem aktívan építettük az idegpályákat az agyunkban és a testünkben, elsajátítottuk a nagymozgások alapjait, ez pedig könnyebbé tette a finommozgások elsajátítását is.

Hogy miért káros, ha ezek elmaradnak, és a gyerek órákig gubbaszt a tévé, okostelefon vagy a számítógép előtt? Erről szól ez a kicsit talán dühből megírt, ám őszinte és sok igazságot tartalmazó bejegyzés.
 

"Egy gyógytornász és egyben anyuka sorait osztom meg veletek, nagyon fontosnak tartom:


Az óvodás gyerekeken végeztek egy iskolaérettségi tesztet. A végeredmény siralmas.

A csoport nagy részénél óriási gondok vannak. Kiderült, hogy sokaknál gondot okoznak a nagymozgások, nem tudják például külön mozgatni a jobb és bal vállukat, nem tudják, hogyan kell hátat púposítani, stb. Magyarán nem tudnak mozogni.

Ezek a gyerekek szeptembertől iskolapadba ülnek és finommotorikusan kéne produkáljanak valamit, ami a nagymozgások hiányában elég érdekes lesz.
Vannak, akiknek 6 év alatt nem meséltek még soha a szülei.

Többségük időtöltése kimerül a különböző vizuális média bambulásában. Vannak, akik már X-boxoznak és arról beszélnek, kit hogy végeznek ki a nemtudommilyen számítógépes játékban...

Rengetegnek érthetetlen, vagy hibás a beszéde, szegényes a szókincse.

Szóval miután anyaként ÉS gyógytornászként is sokkot kaptam, hogy milyen torz, mozogni nem tudó és zombisított generáció van felnövekvőben, hintem az igét, hogy vigyétek mozogni a gyereket!

Egyrészt a gyerekek értelmi fejlődése erősen függ a mozgásfejlődéstől, például a mászás kimaradása utalhat értelmi fejlődési zavarra, vagy van az a tanulmány, amely kimutatta, hogy a fára mászás és a jó matektudás között szoros kapcsolat van.

Másrészt már arra is tanulmányok vannak, hogy a képernyő előtt mozgásszegényen felnövő gyerekek soha nem érik el az elérhető maximális csonttömeget, huszonévesen már csontritkulástól és fájdalmaktól fognak szenvedni.

És ugyan nagycsoport vége felé úgy érzem, ők már sok mindennel elkéstek - van amit nem lehet pótolni, helyrehozni -, de a kisebbeknél még nem késő.

Ezek igenis létező problémák, és nem csak arról van szó, hogy anyának lesz 10 perc nyugi, amíg a gyerek tévét néz, és ugyan mi baja lehet abból, és különben is, csak szép magyar népmeséket néz...

NEM, nekik most az a dolguk, hogy a szülők idegeire menjenek, mozogjanak, fára másszanak, futkossanak...

Szóval mozgás, mozgás, mozgás, mese mese mese!
Buzdítsunk minden kisgyerekes szülőt erre!"

Olvasd el ezt is!
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: Miért hasznos a mászóka, hinta, csúszda, libikóka? »


Forrás: Facebook (szerző ismeretlen)
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2021.02.23