Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > "Egy torz, mozogni nem tudó és zombisított generáció van felnövőben" - Így látja egy gyógytornász édesanya - Szülők Lapja

"Egy torz, mozogni nem tudó és zombisított generáció van felnövőben" - Így látja egy gyógytornász édesanya

Szülőklapja képMiért káros a gyereknek, ha elmarad a szabad játék, ha nem rohangál, fára mászik, helyette pedig órákig a tévé vagy számítógép előtt gubbaszt? Egy gyógytornász és kisgyerekes anyuka véleménye.

Szerző: Szülők lapja
2021-02-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Már néhány éve kering a neten az a bejegyzés, melyet elvileg egy "gyógytornász és egyben anyuka" osztott meg valamikor - sajnos forrást és szerzőt sem találtunk az eredeti poszthoz, viszont a benne foglaltakban, úgy véljük, van igazság.

"Mi annak idején tavasztól őszig kint voltunk, alig lehetett bennünket betrombitálni a házba, bezzeg a mostani gyerekeket meg úgy kell noszogatni, hogy mozduljanak ki" - sok helyütt hallhatók és olvashatók ehhez hasonló megjegyzések, felemlegetve azt, hogy régen minden jobb volt. Tény, a szüleink, nagyszüleink gyerekkora óta eltelt pár évtized és nagyot változott a világ, ám szabad mozgásra most is ugyanúgy szüksége lenne a gyerekeknek.A tudomány ugyanis azóta bebizonyította, nem volt haszontalan a sok rohangálás, fogócskázás, bújócskázás, fára mászás, gumizás, ugrókötelezés vagy ugróiskolázás, nem csupán "csak" játszottunk, hanem aktívan építettük az idegpályákat az agyunkban és a testünkben, elsajátítottuk a nagymozgások alapjait, ez pedig könnyebbé tette a finommozgások elsajátítását is.

Hogy miért káros, ha ezek elmaradnak, és a gyerek órákig gubbaszt a tévé, okostelefon vagy a számítógép előtt? Erről szól ez a kicsit talán dühből megírt, ám őszinte és sok igazságot tartalmazó bejegyzés.
 

"Egy gyógytornász és egyben anyuka sorait osztom meg veletek, nagyon fontosnak tartom:


Az óvodás gyerekeken végeztek egy iskolaérettségi tesztet. A végeredmény siralmas.

A csoport nagy részénél óriási gondok vannak. Kiderült, hogy sokaknál gondot okoznak a nagymozgások, nem tudják például külön mozgatni a jobb és bal vállukat, nem tudják, hogyan kell hátat púposítani, stb. Magyarán nem tudnak mozogni.

Ezek a gyerekek szeptembertől iskolapadba ülnek és finommotorikusan kéne produkáljanak valamit, ami a nagymozgások hiányában elég érdekes lesz.
Vannak, akiknek 6 év alatt nem meséltek még soha a szülei.

Többségük időtöltése kimerül a különböző vizuális média bambulásában. Vannak, akik már X-boxoznak és arról beszélnek, kit hogy végeznek ki a nemtudommilyen számítógépes játékban...

Rengetegnek érthetetlen, vagy hibás a beszéde, szegényes a szókincse.

Szóval miután anyaként ÉS gyógytornászként is sokkot kaptam, hogy milyen torz, mozogni nem tudó és zombisított generáció van felnövekvőben, hintem az igét, hogy vigyétek mozogni a gyereket!

Egyrészt a gyerekek értelmi fejlődése erősen függ a mozgásfejlődéstől, például a mászás kimaradása utalhat értelmi fejlődési zavarra, vagy van az a tanulmány, amely kimutatta, hogy a fára mászás és a jó matektudás között szoros kapcsolat van.

Másrészt már arra is tanulmányok vannak, hogy a képernyő előtt mozgásszegényen felnövő gyerekek soha nem érik el az elérhető maximális csonttömeget, huszonévesen már csontritkulástól és fájdalmaktól fognak szenvedni.

És ugyan nagycsoport vége felé úgy érzem, ők már sok mindennel elkéstek - van amit nem lehet pótolni, helyrehozni -, de a kisebbeknél még nem késő.

Ezek igenis létező problémák, és nem csak arról van szó, hogy anyának lesz 10 perc nyugi, amíg a gyerek tévét néz, és ugyan mi baja lehet abból, és különben is, csak szép magyar népmeséket néz...

NEM, nekik most az a dolguk, hogy a szülők idegeire menjenek, mozogjanak, fára másszanak, futkossanak...

Szóval mozgás, mozgás, mozgás, mese mese mese!
Buzdítsunk minden kisgyerekes szülőt erre!"

Olvasd el ezt is!
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: Miért hasznos a mászóka, hinta, csúszda, libikóka? »


Forrás: Facebook (szerző ismeretlen)
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: gyógytornász, véleménycikk, facebook-poszt, nagymozgás, finommozgás, gyerek fejlődése

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Értékrend a családban: Te milyen példát mutatsz a gyermekednek?
Értékrend a családban: Te milyen példát mutatsz a gyermekednek?

Az értékrend az ember leglényegesebb jellemzője: ez határozza meg bennünk a jó és a rossz fogalmát, különbözteti meg a helyeset a helytelentől, fontosat a lényegtelentől. Te milyen példát mutatsz a gyermekednek?

tovább a cikkre
Ha szemtelen és visszabeszél a gyerek: Ezt mondd neki, hogy ne torkolljon veszekedésbe a dolog - 5 tipikus helyzet és reakció
Ha szemtelen és visszabeszél a gyerek: Ezt mondd neki, hogy ne torkolljon veszekedésbe a dolog - 5 tipikus helyzet és reakció

Előbb-utóbb eljön az az időszak, amikor a cuki, szófogadó gyerek hirtelen minden ellen lázadni kezd és visszabeszél. Hogy ne torkolljon veszekedésbe vagy erőfitogtatásba a helyzet, mutatunk néhány határozott, de helyén való riposztot.

tovább a cikkre
Elmondom, mi a legfontosabb a gyereknevelésben! - Egy tanítónő helyretette az anyukás fórumok versengő kommentelőit
Elmondom, mi a legfontosabb a gyereknevelésben! - Egy tanítónő helyretette az anyukás fórumok versengő kommentelőit

Tényleg annyira fontos, hogy melyik baba meddig szopik, mikor áll fel vagy kezd el beszélni? Muszáj ebből versenyt kreálni az anyukáknak? Egy tanítónő fontos üzenetet fogalmazott meg minden szülőnek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

"Kivettem a 12 éves lányom az iskolából, hogy influenszer lehessen"

vissza vissza