Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Finommotorika fejlesztése: Így ügyesedhet a gyerek keze, hogy jobban menjen az írás - 6 ötlet fejlesztőpedagógus - Szülők Lapja

Finommotorika fejlesztése: Így ügyesedhet a gyerek keze, hogy jobban menjen az írás - 6 ötlet fejlesztőpedagógustól

Szülőklapja képA finommotorika valójában a kézügyesség, ami elengedhetetlen feltétele iskolás korban az írás tanulásának. Fontos tehát, hogy odafigyeljük arra, gyermekünknek milyen a kézügyessége.

Szerző: Szülők lapja
2021-04-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A finommotorika valójában a kézügyesség, ami elengedhetetlen feltétele iskolás korban az írás tanulásának. Fontos tehát, hogy odafigyeljük arra, gyermekünknek milyen a kézügyessége, és megpróbáljuk otthoni, egyszerű módszerekkel fejleszteni azt - A Készségfutár fejlesztőpedagógusának ötletei.

Sokan megijednek attól a szótól, hogy finommotorika vagy grafomotoros készségfejlesztés - utóbbi, azaz a grafomotoros készségfejlesztés az a rajzolási- és íráskészség fejlesztés -, pedig a legegyszerűbb gyakorlatokkal is nagyfokú fejlődést érhetünk el otthon a gyermek finommotoros és grafomotoros fejlesztésében.A Készségfutár blog fejlesztőpedagógusa az alábbi 6 dolgot ajánlja szülőknek, az általa említett játékok és gyakorlatok óvodás és kisiskolás korban egyaránt remekül használhatók.
 

Hogyan segítsd elő gyermeked kézügyességének fejlődését? - 6 ötlet fejlesztőpedagógustól

 

1. Gyurmázás

Akár boltban vásárolt gyurmával, akár otthon elkészíthető só-liszt gyurmával, akár süteményhez vagy kenyérhez készített tészta gyúrásával sokat tehetünk gyermekük kézügyességének fejlesztése érdekében.

Már csak azzal, hogy megfogja a kezében a gyurmát, megszorítja, elengedi, majd ezeket többször megismétli, erősödnek a kéz izmai.A gyurmát bárhogy használhatja: nyomogathatja, téphet belőle kis darabokat, amiket aztán újra összegyúr egy kis gombócba.

Természetesen kérhetjük tőle azt is, hogy különböző alakzatokat és formákat gyúrjon belőle. Nagyon hasznos például a gömbölyítés (gyúrjon belőle golyókat!), kígyó formálás, lapítás, stb. Amikor ezek már jól mennek, jöhetnek a bonyolultabb, nagyobb kihívást jelentő gyurma művek elkészítése.

Kapcsolódó cikkünk:
Gyurmából járművek: 10+1 vagány jármű gyurmából, lépésről lépésre »

 

2. Ujj-torna - mondókázás

Kicsi gyerekeknél nagyon fontosak a mondókák és dalok. Erről később fogok még írni nektek. Mondókázással sokféle ujj-gyakorlatot végezhetünk a gyerekekkel. Interneten nagyon sok mozgásos mondókát találhatunk, lentebb linkelek is nektek néhányat.

Ezeknél a mondókáknál megadott mozgást kell végezni, miközben ritmusra mondjuk az ismert szöveget (mondókát vagy dalt). Mutatok egy példát:
Ujjaimat mutogatom,
Közben vígan mondogatom,
Kifordítom, befordítom,
Fölfordítom, lefordítom,
Zongorázok, furulyázok,
Erősebb lett a kezem,
A tornát befejeztem.


Közben végig csináljuk a gyerekkel, amit a mondóka mond. Mutogatjuk a kezünket, ujjainkat, megmozgatjuk őket, kifelé fordítjuk a tenyerünket, majd befelé, majd felfelé, majd lefelé. Aztán eljátsszuk, hogy zongorázunk, majd azt, hogy furulyázunk. A végén pedig megint mutatjuk a kezünket és megmozgatjuk az összes ujjunkat.

Olvasd el ezt is!
hirdetés

MÉG NINCS MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉK GYERMEKED SZÁMÁRA?

Szerezz be mindent egy helyen. Több ezer játék, korcsoportok, márkák, típusok szerinti keresés
KATTINTS MOST, HOGY MÉG IDŐBEN MEGÉRKEZZENEK  >>

vonal

[x] hirdetés

33 játékos mondóka gyerekeknek a kézzel, ujjakkal, tenyérrel »

 
(Kép forrása: https://logopedia.reblog.hu/cimke/ujjgyakorlatok)
 

3. Rajzolás és színezés

A gyerekek rajzai eleinte nem felismerhetőek, majd egyre inkább azzá válnak, így a gyerekeknek egyre több motivációjuk van a rajzoláshoz. A rajzolás önmagában is fejleszti a finommotoros és grafomotoros készségeit, de hasznos lehet időnként irányítani a folyamatot.

Megkérhetjük a gyerekeket, hogy konkrét dolgot rajzoljon le, vagy ugyanazt, amit eddig, csak máshogy.  A színezés még ennél is egyszerűbb. Egy adott rajz vagy kép kiszínezésekor a gyerekeknek nem kell gondolkodniuk, hogy mit rajzoljanak, így tényleg csak a színezés öröme marad nekik – közben mégis ügyesedik a kezük! 5-6 éves korban nagyon fogékonyak a színezőkre, érdemes ezt kihasználni!

Kapcsolódó cikkünk:
12 rajzoltató mondóka a gyermekednek - Fejlesztik a kézügyességet, hogy jobban menjen majd az írás »

 

4. Ollóhasználat

Sajnos az a tapasztalat, hogy még iskolába kerülésükkor is nehézségeik vannak az ollóhasználatban, pedig az egyik legfontosabb dolog. Óvodás korban is nyugodtan lehet vele próbálkozni, persze csakis felügyelet mellett. Nem kell bonyolult képeket, formákat rajzolni, hogy azokat vágják ki.

A legegyszerűbbel kell kezdeni: vágjon le például csíkokat, vagy bármilyen alakú és formájú darabokat. Később ezeket a darabkákat fel is tudjuk használni: készíthetünk gyermekeinkkel mozaik képeket a különböző méretű és alakú színes papírfecnik felhasználásával. Ehhez már ragasztóra is szükségünk lesz. A ragasztó használata is segít a gyerekek kézügyességének fejlődésében.
     
5. Legózás, építőkockák
Azt tudjuk, hogy mindegyik gyerek szeret legózni vagy építőkockákkal várat építeni. Ám ez neki nem csak játék és a fantázia kiélése, hiszen miközben pakolgatja a különböző alakú és méretű kockákat, sok más mellett a kézügyessége is fejlődik.Közben pedig a kockákat és a legó darabokat akár csoportosíthatja is különböző szempontok alapján, ami elősegíti a matematikai készségfejlődését.

Olvasd el ezt is!
Miért fontos az építőkockázás gyerekkorban? Milyen képességeket fejleszt? - Pszichológus válaszol »

 

6. Átírás, átrajzolás

Különböző előre megrajzolt formák, alakzatok, később pedig betűelemek és betűk átírása, átrajzolása. Például rajzolunk egy kört, és megkérjük, hogy piros ceruzával rajzolja át.

Később ezt megtehetjük betűkkel is, így könnyen megtaníthatjuk neki leírni a saját nevét, ami szuper motivációt biztosít számára az írás további gyakorlásához. Ha tudunk laminálni, készíthetjük laminált lapokat is. Így filctollal tudja átrajzolni vagy átírni, ami letörölhető, és később újraírható.

Forrás: Készségfutár
Fotók: Pixabay, Rawpixel

Címkék: kézügyesség, finommotorika, fejlesztő játékok

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

D-vitamin, kalcium, vas gyerekeknek: Ezt rontja el legtöbb szülő a kisgyermekek táplálásában!
D-vitamin, kalcium, vas gyerekeknek: Ezt rontja el legtöbb szülő a kisgyermekek táplálásában!

Mi a D-vitamin? Miért van rá szükségünk az egészséges fejlődéshez? Hogyan lehet bevinni a szervezetbe? Milyen táplálási hibákat követnek el a szülők a kisgyermekeknél? Miért kell különösen figyelni a gyerekek D-vitamin szükségletére?

tovább a cikkre
Ezért olyan veszélyes és káros az otthoni trambulin - Brutális gyerekbalesetekről számolt be a gyereksebész
Ezért olyan veszélyes és káros az otthoni trambulin - Brutális gyerekbalesetekről számolt be a gyereksebész

Hogy miért olyan veszélyes az otthoni trambulinozás? Dr. Kőnig Róbert ezzel foglalkozik legfrissebb Facebook-posztjában. Ha te is vettél a gyermekednek, vagy tervezed a megvásárlását, olvasd el mindenképp.

tovább a cikkre
Alfa generáció: Így változtatja meg a gyerek gondolkodását, ha sokat kütyüzik
Alfa generáció: Így változtatja meg a gyerek gondolkodását, ha sokat kütyüzik

A sokat mobilozó alfa generációs, azaz 2010 után született gyerekek figyelmi stílusa eltér az idősebb generációétól, ami hosszú távon jelentősen megváltoztathatja a világot.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Banán joghurttal

Banán joghurttal

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db banán 1 db natúr joghurt

Recept:

A meghámozott banánt apró karikákra vágjuk és a joghurthoz adva összeturmixoljuk.
 

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Ha a gyerek nehezen tudja elfogadni a változásokat - Ezt tedd szülőként, hogy ne hisztivel és sértődéssel reagáljon

vissza vissza