Köldökcsonk ápolása: Videón mutatja be a Semmelweis Egyetem szülészetének főnővére, hogyan csináld jól

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Köldökcsonk ápolása: Videón mutatja be a Semmelweis Egyetem szülészetének főnővére, hogyan csináld jól Első gyermekes szülők gyakran megijednek attól, hogy a kisbaba köldökcsonkját ápolni kell, amíg le nem esik, ebben segít a Semmelweis Egyetem oktatóvideója. Első gyermekes szülők gyakran megijednek attól, hogy a kisbaba köldökcsonkját ápolni kell, amíg le nem esik, ebben segít a Semmelweis Egyetem oktatóvideója.

Mint Somogyi Istvánné, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának osztályvezető főnővére elmondja, a köldökápoláshoz két dologra van szükség:
- 70%-os alkoholra
- steril gézlapra

Köldökcsonk ápolása: Videón mutatja be a Semmelweis Egyetem szülészetének főnővére, hogyan kell helyesen csinálni

Naponta egyszer elég elvégezni a fájdalommentes műveletet
A csonkot pedig belülről kifelé kell ápolni-tisztítani, egyszer az egyik, majd a másik oldalon. Mint a szakember hangsúlyozza, ezt naponta egyszer elég megcsinálni, és bár elképzelhető, hogy a baba nyűgösen viseli, de fájdalommentes a művelet. Mindig a köldökápolás legyen az első dolog, utána lehet a babát pelenkázni.

Mikor kell orvoshoz vinni a babát?
A köldökcsonk 5-10 napon belül leszárad és leesik. Bár - mint elhangzik a videóban - általában nem szokott gond lenni, de ha a köldök felett egy piros csík kezd felfelé kúszni, akkor mindenképpen mutasd meg a kisbabádat a gyerekorvosnak.

Olvasd el ezt is!
Köldökcsonk kezelése: Fontos tudnivalók a hintőporozásról - Gyermeksebész válaszol »


Itt nézheted meg a Semmelweis oktatóvideóját:



Forrás: Youtube/Semmelweis Egyetem
Fotó: Unsplash/Jimmy Conover

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2022.02.15