Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > A baba éjszakai ébredései - tippek - Szülők Lapja

A baba éjszakai ébredései - tippek


Talán a legnagyobb problémát a csecsemőgondozás során az éjszakai ébredések okozzák, különösen, ha a visszaaltatás is gond. Ez talán akkor rosszabb, ha még egy éves kor után sincs változás.

Szerző: Szülők lapja
2010-11-26
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Érthető, hiszen ha kialvatlanok vagy, akkor görgeted magad előtt ennek negatív következményeit egész nap, melynek megoldása már-már lehetetlennek tűnik. Mire figyelj oda, hogy az éjszakák pihentetőbbek legyenek?

A nyugodt alvást is tanulnia kell
Nagyon ritkán találkozunk olyan gyermekkel, aki gyakorlatilag néhány hetes korától átalussza az éjszakát, és ez nem is változik meg, amíg fel nem nő. Ez legalább annyira természetes, mint hogy azért vagy otthon, hogy gondozd, szeresd, neveld gyermekedet az első néhány évben. Az első életévek a fejlődés és a szokások kialakítása szempontjából mérföldkövek egy gyermek életében. Mindent meg kell tanulnia, nyugodtan aludni is! Mivel a gyermekek érzelmi, fizikai és mozgásfejlődése is folyamatos változáson megy keresztül, természetes, hogy a nyugodt alváshoz is idő kell, mire elérkezik.

Legfontosabb a napirend kialakítása
Mindenekelőtt nagyon fontos a kiegyensúlyozott napirend a gyermek mindennapjaiban. Általában 3 hónapos korra már tudod, hogy körülbelül miről szól a babázás, aztán amikor van egy kósza gondolatod, hogy végre kiszámítható a napod, megváltozik minden. Eleinte gyakrabban fordulnak elő váratlan meglepetések, de nagyjából másfél éves kor után már ez a folyamat lelassul. A cél érdekében a legfontosabb a nappali rendszeres etetés, a napi séta, és az esti rutin.

A NAPIREND FŐBB PONTJAI
1. Rendszeres etetés
Fontos, hogy az anyatejes babák is rendszeres időközönként szopizzanak. Természetesen nyugodtan szoptass igény szerint, de elcsúszni ott lehet, hogy most ide rohanok, most oda rohanok, most éppen itt szoptatok, most ott szoptatok. Továbbá, hiába evett 4 órája, ezt még gyorsan elintézem, aztán valahol megetetem, vagy sietnem kell, így gyorsan előtte újra megetetem, hiába evett egy órája. Belefér egy-két zűrösebb nap, de ez ne legyen rendszer. A csecsemőknek arra van szükségük, hogy összebújva, egy nyugodt kényelmes helyen, elegendő időt rászánva szopizhassanak, ha megéheztek. Ha előre vázlatszerűen megtervezed a napi programokat, a rendszertelen etetéseket is elkerülheted.

Gyakori, hogy a már éjszaka hosszabban alvó babák 4-6 hónapos korukban újra elkezdenek ébredezni és egyre sűrűbben igénylik az éjszakai etetést. Általában erre az időszakra jellemző az anyatej mennyiségének átmeneti csökkenése, és a csecsemők megnövekedett mennyiségi igénye is. Mivel jellemzően általában délután, estefelé tűnik kevesebbnek az anyatej, érdemes gyakoribb szoptatási alkalmakat beiktatni. A legcélszerűbb, ha délután 4-6-8 órakor, vagy 5-7-9 órakor szoptatsz, ahogy kijön, így bebiztosíthatod, hogy éjszaka éhség miatt nem ébred majd fel gyakran a csemetéd.

2. Napi séta
A levegőzés elengedhetetlen feltétele a jó alvásnak. Természetesen egész nap szakadó esőben, vagy kemény fagyban nem kell erőltetni, de a lényeg, hogy a lustaságodat és az úgyis rengeteg teendőnket szorítsd háttérbe a séta kedvéért. Nem szükséges fél napokat sétálni, sőt, de napi egyszer-kétszer egy-két óra csak jót tehet. A rendszeres sétával erősödik az immunrendszer, nő az agy oxigén ellátása, és a pszichés állapotra is kedvező hatással bír. Tehát babának és mamának egyaránt hasznos.

A séta spontán ne húzódjon el nagyon, időben érjetek haza, hogy a napirendet ne bolygassa meg. Fontos, hogy ha lehet, körülbelül mindig ugyanabban a napszakban tervezd be.

3. Esti rutin
Az esti rutin része a vacsora/szopi, nagyobbaknál játék elpakolás, fürdés, esti mese és alvás. Sokat segíthet az elalvásban, ha átbeszélitek röviden az aznapi történéseket, a beszélni tudóknál úgy, hogy hagyod, ők meséljék el. Továbbá jótékony hatású az altató vagy bármilyen szép dal eléneklése is, ha már a baba vagy kisgyerek az ágyban van.

Amire vigyáznod kell: az esti rutin fontos, hogy minél csendesebben történjen, ne akkorra tervezzék az édesapák se az esti ugrálós, kergetőzős játékot, a beszélgetés a nap eseményiről ne húzódjon el („Anya, de még azt hadd meséljem el!”), és ne olvasd végig az összes mesekönyvet, bármennyire is szeretné a gyermek, valamint bőven elég egy, maximum két dal a nyugodt alváshoz. Próbáld meg, hogy a fektetési idő nagyjából mindig ugyanarra az időre essen, a piciknél pedig a fürdés ideje történjen szinte mindig ugyanabban az időben.

Rajtad is múlik…
Az éjszakai ébredések sejthető oka időről időre változik. A legfontosabb, hogy visszaaltatás címén mire szoktatod rá. Talán az első hónapok a legnehezebbek, amikor már annyira fáradt vagy, hogy inkább a kényelmesebb megoldást választod. Viszont a csecsemők megszokják, hogy bizonyos igényükre hogyan reagálsz, és a későbbiekben csak azzal fognak megnyugodni. Tehát érdemes inkább nappal többet pihenned, hogy éjszaka hosszabban bírd az ébrenléteket, hiszen később sokkal nehezebb lesz őket a saját ágyukba visszaszoktatni.

Homor Márta
Védőnő
www.vedonoblog.hu

Címkék: baba, éjszaka, ébredés, visszaaltatás, tippek, alvás, napirend

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Így fejlődik a gyermek - utánzással!

A család a társadalom legkisebb alkotó egysége, a legalapvetőbb közösség az ember életében. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk mi felnőttek azzal, hogy gyermekeink első tapasztalataikat tőlünk szerzik meg.

tovább a cikkre
Mit tud a baba? 3-12 hónapos korig

Az egészséges babák között sincs két egyforma fejlődésű gyerek és ez talán így is van rendjén. Összeállításunkban bemutatjuk, hogy melyik időszakban mit kell tudni a csecsemőnek, illetve milyen esetekben szükséges szakemberhez fordulni, ha eltérést észlelünk.

tovább a cikkre
Ha jön a baba foga

Hogyan tisztítsuk a fogait? Mikortól kezdjük a baba fogainak mosását? Mit tegyünk, ha a baba nyűgös a fogak kibújása miatt? Az alábbi cikk mindezekre a kérdésekre tartalmazza a választ.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza