Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Egész nap csak lustálkodna a gyerek? - Így veheted rá legkönnyebben a testmozgásra, mondja a szakember - Szülők Lapja

Egész nap csak lustálkodna a gyerek? - Így veheted rá legkönnyebben a testmozgásra, mondja a szakember

Szülőklapja kép„A szemünk előtt nő fel egy generáció, amelynek egyre szélesebb a derékbősége. Ez a kutatás megmutatja, milyen egyszerű módon lehetne rávenni őket a testmozgásra.”

Szerző: Szülők lapja
2011-03-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A szemünk előtt nő fel egy generáció, amelynek egyre szélesebb a derékbősége. Ez a kutatás megmutatja, milyen egyszerű módon lehetne rávenni őket a testmozgásra, mondja a szakember.

Hogyan vegyük rá a gyereket, hogy eleget mozogjon?
- Jobb fizikai állapotban vannak azok a gyerekek, akik eleget játszanak és sportolnak együtt a környéken lakó legjobb barátjukkal - mondja egy brit kutatás, melyet Dr. Russ Jago végzett el a nagy-britanniai Sport-, Étkezés- és Egészségkutató Központból, a Bristoli Egyetemmel szövetkezve.

Vizsgálatai során 10-11 éves gyereket figyelt meg azzal kapcsolatban, hogy milyen mozgásformákat végeznek együtt a legjobb barátjukkal, az eredményeket pedig a Medicine & Science in Sports & Exercise című lapban jelentette meg.Közösen még a mozgás is kellemesebb
Összesen 986 gyereket vontak be a kísérletbe, akik nagyjából felének volt egy jó barátja a lakóhelyén. Ők általában az iskolából ismerték egymást, és elmondták a kérdezőknek, milyen fizikai tevékenységeket szoktak együtt végezni, és azt is, hogy a barátjuk szokta-e őket ilyen elfoglaltságra buzdítani.

Ezután minden gyerek és a barátja gyorsulásmérőt kapott, hogy ezzel figyeljék, mennyit mozognak napokra és percekre lebontva. A fiúkat és a lányokat külön vizsgálták.

- Mivel sok fiatal nem találkozik a fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásokkal, más módokat is keresni kell, hogy mozgásra bírjuk őket. Az eredményeink azt mutatják, hogy hatékony módszer, ha a barátokat közös sportolásra ösztönözzük, különösen iskolán kívül - véli dr. Jago.

A barátok szerepe hatalmas
A tanulmány egy nagyobb vizsgálati sorozatnak a része, amely azt kutatja, hogyan hatnak a kortársak a 10-11 évesek aktivitására.

- Az eredmények a baráti kapcsolatok erejét is mutatják - egyszerűen csak együtt mozogni egy baráttal, vagy kapcsolatban lenni valakivel, aki jó példával jár elöl, növeli a gyerekek fizikai aktivitását. Tudjuk, hogy akik gyerekként sokat mozogtak, ezt a jó szokást felnőttként is megtartják, így csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét - teszi hozzá Natasha Stewart, a Brit Szívgyógyászati Alapítvány tagja.

Hogyan motiválhatod szülőként a gyermeked, hogy mozogjon, sportoljon?
- Legyen a családban természetes a sportolás: focizz, biciklizz, kergetőzz a gyermekeddel, menjetek sokat játszótérre, járjatok rövidebb gyalogtúrákra már pici korától
- Járj elöl jó példával, sportolj, mozogj te is, legyen az otthoni torna, futás, edzőterembe járás, hadd lássa a gyerek, hogyan lehet mindezt beépíteni a napi rutinba
- Ahova lehet, járjatok gyalog - például bevásárolni, vagy az oviba-suliba
- Játsszatok együtt, mutasd meg, hányféle kinti, vagy akár benti mozgásos játék létezhet akár egy egyszerű labdával vagy más hétköznapi dologgal
- Szervezzetek közös kinti programot a gyermeked barátaival és azok szüleivel - nem baj, ha ez nem a sportról szól, a gyerekek úgyis feltalálják magukat, ha kergetőznek, bújócskáznak, felfedezik a környéket
- Menjetek el ingyenes sportnapokra, sportágválasztóra, hogy minél több sportot kipróbálhasson a gyermeked
- Hagyd kísérletezni, ne feszülj rá, ha nem akar karatézni, viszont úszni meg szívesen járna - a lényeg, hogy örömmel mozogjon, és ne kényszerből

Forrás: Medipress
Fotó: Freepik

Címkék: elhízott generáció, mozgás, sportolás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Agytornára is szüksége van a gyerekeknek

A gyerekeknek szükségük van a mozgásra ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek. Így az agyuk fejlődéséhez is szükség van a mozgásra, és fordítva: az agyuk jó működése elengedhetetlen a jó koordinációhoz.

tovább a cikkre
Így fejlődik a gyermek - utánzással!

A család a társadalom legkisebb alkotó egysége, a legalapvetőbb közösség az ember életében. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk mi felnőttek azzal, hogy gyermekeink első tapasztalataikat tőlünk szerzik meg.

tovább a cikkre
Gyermekek lelki problémái és a kineziológia

Napjainkban egyre többen fordulnak alternatív gyógymódokhoz betegségeik gyógyításával kapcsolatban. Ez főképp akkor tűnik jó megoldásnak, ha a nyugati orvoslás szemében láthatatlan, felderíthetetlen, lelki eredetű betegségről van szó.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös joghurt kukoricapehellyel

Gyümölcsös joghurt kukoricapehellyel

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 dl joghurt 2-3 ek kukoricapehely (gluténmentes) gyümölcs ízlés szerint

Recept:

2 dl joghurtba 2-3 evőkanál kukoricapelyhet áztatunk, majd ízlés szeint gyümölcsöt adunk hozzá (reszelt, vagy turmixolt gyümölcsöt).

Tipp!
Ha savanykás a gyümölcs, akkor egy édesebb gyümölccsel (pl. banánnal) édesítsük, cukrot(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper húsvéti programok az egész családnak: állatsimogató, pónilovaglás, bábelőadások, kerti vasutazás

vissza vissza