Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Miért fontos a csecsemőkori fogtisztítás? - Szülők Lapja

Miért fontos a csecsemőkori fogtisztítás?


A csecsemőkorban elkezdett szájápolás megakadályozza a későbbi fogszuvasodást? Az Illinois-i Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a még fogzás előtt álló csecsemők nyálában is kimutathatók a fogszuvasodást okozó baktériumok.

Szerző: Szülők lapja
2011-08-25
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A fogszuvasodás a leggyakoribb gyermekbetegség
A fogszuvasodás a leggyakrabban előforduló fertőzéses betegség a gyerekek körében, derül ki az amerikai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ adataiból. Az óvodáskorba érve már a gyerekek 40%-ának fogszuvasodása van, mondta Kelly Swanson, az Illionois-i Egyetem vezető kutatója. Ráadásul az alacsonyabb szociális és gazdasági hátterű családok gyerekei sokkal magasabb cukortartalmú étrenden élnek, és az alacsonyabb iskolázottsággal rendelkező anyák gyerekei körében 32-szer nagyobb valószínűséggel fordul elő a fogszuvasodás, tette hozzá Swanson.

Már óvodáskor előtt kialakulhat a fogszuvasodás
Swanson új tanulmánya a még fogzás előtt álló gyerekekre koncentrált, ugyanis a témában eddig készült valamennyi tanulmány csak a már óvodáskorú gyerekeket vizsgálta, akik közül már soknak volt fogszuvasodása.

- Eddig úgy tudtuk, hogy a fogszuvasodás legkorábbi előfordulási időszaka a 19. és a 33. hónap közé tehető, de az új tanulmányból világosan kiderült, hogy ez az időszak jóval korábbra tehető. A rágcsálnivalók és a cukros italok minimalizálásával, valamint a fogak nélküli íny rendszeres tisztításával sokat tehetünk a fogszuvasodás kialakulása ellen - mondta Swanson.

Nagyon fontos a csecsemőkori szájápolás
A szájban található puha szövetek képesek elraktározni a potenciális kórokozókat még jóval azelőtt, hogy a fogak kibújnának az ínyből. Swanson szerint a legfontosabb az lenne, hogy a leendő szülőkkel még időben megértessék a szájápolás, a higiénia és a helyes étkezési szokások fontosságát, annak érdekében, hogy megelőzzék a fogszuvasodást.

Címkék: csecsemőkor, fogtisztítás, szájápolás, fogszuvasodás, fogzás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Fogszabályozás gyermekkorban - Ne csak ép, szép is legyen!

Nem árt tudni, hogy a kusza fogsor nem csupán esztétikai jellegű probléma, hanem idővel komoly betegségek (például fogágygyulladások, ízületi ártalmak) melegágya is lehet. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a nagyobb rendellenességek beszédhibákhoz és gyakran súlyos személyiségváltozáshoz is vezethetnek.

tovább a cikkre
Fogváltás, avagy érkezik a fogtündér

A fogváltás lényege, hogy a húsz tejfog szép lassan kiesik, és helyükbe összesen 32 db maradó fog lép. A tejfog időszaka 2-től 6 éves korig tart, a vegyes fogazat pedig 6-tól 12 éves korig.

tovább a cikkre
Ha jön a baba foga

Hogyan tisztítsuk a fogait? Mikortól kezdjük a baba fogainak mosását? Mit tegyünk, ha a baba nyűgös a fogak kibújása miatt? Az alábbi cikk mindezekre a kérdésekre tartalmazza a választ.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Szőlőlé

Szőlőlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm szőlő

Recept:

A megmosott, leszárított gyümölcsöt szitán áttörjük, vagy kimagozva gyümölcscentrifugával nyerjük ki a levét.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csö(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Fotók: Több mint 7 kilós óriásbébi született! - Még az anyukája is meglepődött, hogy milyen nagy baba

vissza vissza