Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Miért fontos a csecsemőkori fogtisztítás? - Szülők Lapja

Miért fontos a csecsemőkori fogtisztítás?


A csecsemőkorban elkezdett szájápolás megakadályozza a későbbi fogszuvasodást? Az Illinois-i Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a még fogzás előtt álló csecsemők nyálában is kimutathatók a fogszuvasodást okozó baktériumok.

Szerző: Szülők lapja
2011-08-25
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A fogszuvasodás a leggyakoribb gyermekbetegség
A fogszuvasodás a leggyakrabban előforduló fertőzéses betegség a gyerekek körében, derül ki az amerikai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ adataiból. Az óvodáskorba érve már a gyerekek 40%-ának fogszuvasodása van, mondta Kelly Swanson, az Illionois-i Egyetem vezető kutatója. Ráadásul az alacsonyabb szociális és gazdasági hátterű családok gyerekei sokkal magasabb cukortartalmú étrenden élnek, és az alacsonyabb iskolázottsággal rendelkező anyák gyerekei körében 32-szer nagyobb valószínűséggel fordul elő a fogszuvasodás, tette hozzá Swanson.

Már óvodáskor előtt kialakulhat a fogszuvasodás
Swanson új tanulmánya a még fogzás előtt álló gyerekekre koncentrált, ugyanis a témában eddig készült valamennyi tanulmány csak a már óvodáskorú gyerekeket vizsgálta, akik közül már soknak volt fogszuvasodása.

- Eddig úgy tudtuk, hogy a fogszuvasodás legkorábbi előfordulási időszaka a 19. és a 33. hónap közé tehető, de az új tanulmányból világosan kiderült, hogy ez az időszak jóval korábbra tehető. A rágcsálnivalók és a cukros italok minimalizálásával, valamint a fogak nélküli íny rendszeres tisztításával sokat tehetünk a fogszuvasodás kialakulása ellen - mondta Swanson.

Nagyon fontos a csecsemőkori szájápolás
A szájban található puha szövetek képesek elraktározni a potenciális kórokozókat még jóval azelőtt, hogy a fogak kibújnának az ínyből. Swanson szerint a legfontosabb az lenne, hogy a leendő szülőkkel még időben megértessék a szájápolás, a higiénia és a helyes étkezési szokások fontosságát, annak érdekében, hogy megelőzzék a fogszuvasodást.

Címkék: csecsemőkor, fogtisztítás, szájápolás, fogszuvasodás, fogzás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Fogszabályozás gyermekkorban - Ne csak ép, szép is legyen!

Nem árt tudni, hogy a kusza fogsor nem csupán esztétikai jellegű probléma, hanem idővel komoly betegségek (például fogágygyulladások, ízületi ártalmak) melegágya is lehet. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a nagyobb rendellenességek beszédhibákhoz és gyakran súlyos személyiségváltozáshoz is vezethetnek.

tovább a cikkre
Fogváltás, avagy érkezik a fogtündér

A fogváltás lényege, hogy a húsz tejfog szép lassan kiesik, és helyükbe összesen 32 db maradó fog lép. A tejfog időszaka 2-től 6 éves korig tart, a vegyes fogazat pedig 6-tól 12 éves korig.

tovább a cikkre
Ha jön a baba foga

Hogyan tisztítsuk a fogait? Mikortól kezdjük a baba fogainak mosását? Mit tegyünk, ha a baba nyűgös a fogak kibújása miatt? Az alábbi cikk mindezekre a kérdésekre tartalmazza a választ.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza