Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Hol aludjon a baba? A szülővel, vagy kiságyban? Pro és kontra - Szülők Lapja

Hol aludjon a baba? A szülővel, vagy kiságyban? Pro és kontra


A kisbabáknak legalább három éves korukig egy ágyban kellene aludniuk az anyukájukkal. Az ellentmondásos tanács egy gyermekgyógyásztól származik, aki felfedezte, hogy a kétnapos babák rosszabbul aludtak a kiságyukban, mint az édesanyjuk keblén. A szívüket is nagyobb stressz érte az előbbi esetben.

Szerző: Szülők lapja
2011-11-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Miért aludjon a szülővel? Könnyebben alakul ki a kötődés?
Ha anya és gyermeke külön alszanak, nehezebben alakul ki köztük a kötődés, károkat okoz az agyfejlődésben, mely viselkedészavarokhoz vezethet. Dr Nils Bergman, a Fokvárosi Egyetem munkatársa elmondta, hogy az egészséges újszülöttek optimális fejlődéséhez az első hetekben édesanyjuk mellkasán kellene aludniuk. Utána is a szülői ágyban kell nyugovóra térniük három, vagy akár négy éves korukig is.


Együttalváskor megnövekszik a bölcsőhalál kockázata?
Több tanulmány is összefüggésbe hozta azonban az ágymegosztást a bölcsőhalál megnövekedett kockázatával és a félelemmel, hogy az anya összenyomja álmában gyermekét, így általában ezt a megoldást nem javasolják senkinek. Egy nemrég végzett brit kutatásból kiderült, hogy a hirtelen csecsemőhalálok kétharmad részben olyankor követeztek be, mikor a kicsi szüleivel egy ágyban aludt. Dr. Bergman azonban továbbra is megvédte nézetét: „Amikor a tragédia megtörténik, annak nem az anya jelenléte az oka. Máshol kell keresni a hibát: mérgező gázokban, cigarettafüstben, alkoholban, nagy párnákban és veszélyes játékokban.”
 

Különalváskor nagyobb stressz éri a babákat
Tizenhat kisbabát figyeltek meg alvás közben. A vizsgálatok felfedték, hogy amikor egyedül aludtak, a szívük háromszor akkora stressz alatt volt, mint mikor édesanyjuk mellkasán szenderegtek.
A kiságyban az agyukban nem zajlott le az átmenet az aktív és csendes alvás közt. A 16 csecsemőből csak 6-nál figyeltek meg csendes alvást, melynek minősége azonban elég rossznak bizonyult, pedig az átmenetet tekintik a normál agyfejlődés egyik kulcsszereplőjének. Állatkísérletek során összefüggésbe hozták a stresszt és az alváshiányt a tinédzserkori viselkedészavarokkal.


Mikor NEM szabad együtt aludnia a szülőknek a babával?
Dr Bergman szerint a stresszhormonok által okozott agyi változások a későbbiekben megnehezíthetik a kapcsolatok kialakítását, mely például promiszkuitáshoz vezethet. A Nemzeti Gyermekszületési Kuratórium támogatja az együttalvást, azzal a kitétellel, hogy a szülők nem dohányoznak, isznak, drogoznak, nem elhízottak vagy túlzottan kimerültek. George Haycock professzor a Csecsemőhalálozást Tanulmányozó Alapítvány munkatársa a következőket tette hozzá: „Alapítványként azt kell javasolnunk a szülőknek, hogy a legbiztonságosabb az, ha a kicsi a szülők szobájában, de a saját kiságyában kap helyet.”


Forrás: Medipress

 

Címkék: baba, alvás, kiságy, aludjon szülővel, különalvás, együttalvás, bölcsőhalál

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Rossz alvó babák, rossz alvó gyerekek - Ki vagy mi lehet az oka?

„Na, és hogy telnek az éjszakák? Tudtok aludni?” – ez az a kérdés, amelyre minden kisbabás családban előbb-utóbb számítani kell. És ez az a téma, amely legalább annyira megosztja az embereket, mint a politikai hovatartozás… Alvók és nem alvók, tézisek és antitézisek, üdvözítő módszerek és pszichológiai fejtegetések feszülnek egymásnak kérlelhetetlenül.

tovább a cikkre
A baba éjszakai ébredései - tippek

Talán a legnagyobb problémát a csecsemőgondozás során az éjszakai ébredések okozzák, különösen, ha a visszaaltatás is gond. Ez talán akkor rosszabb, ha még egy éves kor után sincs változás.

tovább a cikkre
A bölcsőhalál megelőzése

A bölcsőhalál évezredeken át elkerülhetetlen fátumnak tűnt. Ellene semmit sem tehettünk. Mára azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott. Ma már elvileg megvan a lehetősége annak, hogy kivédjük ezt az értelmetlen tragédiát. A megoldás kulcsa a szülő. Feltéve, ha előzetesen felkészül a tragédia megelőzésére.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza