Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Hogyan mondjam el? - Szexuális felvilágosítás - Szülők Lapja

Hogyan mondjam el? - Szexuális felvilágosítás


Mikor, mit, hogyan? Általában ezek a kérdések, amelyeket a szülők, a pedagógusok, a gyermekekkel hivatásszerűen foglalkozók feltesznek maguknak, ha a szexuális felvilágosítás kerül szóba.

Szerző: Szülők lapja
2012-02-29
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mikor, mit, hogyan? Általában ezek a kérdések, amelyeket a szülők, a pedagógusok, a gyermekekkel hivatásszerűen foglalkozók feltesznek maguknak, ha a szexuális felvilágosítás kerül szóba.  - Forrai Judit, a SOTE Népegészségügyi Intézet munkatársának a véleménye, aki a téma egyik kiváló szakértője.

A szexualitás tabu?
A szexualitás témája sokáig tabuként kezelt, titokzatos, nem illő beszédtémának számított, ha mégis szóba került, csak amúgy "szőrmentén", virágnyelven, mára viszont fontos helye van a fiatalokkal történő kommunikációban - és nem véletlenül. Ahogy a doktornő mondja, a fiatalok biológiailag gyorsan érnek, érdeklődésük gyakran idő előtt fordul a nemiség felé. Felmérések mutatják, hogy a 13-14 évesek 50 százaléka rendelkezik már szexuális jellegű tapasztalattal, és a 15-16 évesek nagy része már aktív szexuális életet él.

Mikor kezdődjön a felvilágosítás?
- A korábban feltett kérdéseknek szinte mindegyike felesleges - hangsúlyozza Forrai Judit. - És hogy miért? Mert az az idő már régen elmúlt, mikor a szülők izgatottan várták, hogy a gyerek, a fiatal elérkezzen abba a korba, amikor már fel lehet, fel kell világosítani a szexuális élet legfontosabb dolgairól. Annak a bizonyos nagy beszélgetésnek bizony lejárt az ideje. Ugyanis nem kampánytémáról van szó, hanem folyamatról, vagyis a felvilágosítás már az óvodában, a gyerek eszmélésének idején kezdődik, és korának, érettségének megfelelően mindvégig tart, amíg erre szükség van.
    
Nem mindenki alkalmas a szerepre
A kicsik kíváncsisága kezdetben csak anatómiai jellegű, a fiú és leány "másságát" firtatják, a gyerek születésének titkai izgatják őket, és kérdéseikre válaszolni kell.
A "ki válaszoljon" kérdés a szakember véleménye szerint azért helyénvaló, mert nem mindenki alkalmas erre a szerepre. A legjobb az lenne, ha a szülő tenné meg ezt, de a legtöbb szülő - sajnos ki kell mondani - alkalmatlan erre. Pedig az ideális az lenne, ha a családon belül alakulna ki az a bizalmi légkör, amelyben a gyerek mindig mindenről bátran kérdezhet, és menet közben, korának megfelelő, jó válaszokat kap, érthetően, őszintén, világosan, egyszerűen. Az így "felvilágosított" gyerek tudatosabban, felkészülten jut el abba a korba, amikor már önmaga képes felelősen dönteni arról, hogy miként élje szexuális életét.

A szülő, vagy a pedagógus feladata?
A szülők általában halogatják az őszinte beszélgetést, a pedagógusokra várnak, de az általános iskola "szűkre szabott" osztályfőnöki órái, melyeken a testkultúrától az egészséges táplálkozásig sok mindenről szót kell ejteni, nem igazán megfelelő fórumok a szexuális problémák megtárgyalására. Ezért leginkább az idősebb társak, barátok vállalják a "jól értesült" szerepét, így egymástól hallva, sokszor felületes vagy téves dolgokat fogadnak el helyes elméletként vagy gyakorlatként, azt gondolva, hogy ők már többet tudnak a felnőtteknél.

Ne térjünk ki a kíváncsi gyermek kérdései elől!
- A helyesen, folyamatosan felkészített tinédzser magabiztosabb felnőtt lesz, felelősebb is, könnyebben eligazodik a társas kapcsolatokban, megtanulja, hogy a szexuális élet felelősséggel és veszélyekkel is jár - magyarázza a doktornő. - A tiltás önmagában nem elég. A "még fiatal vagy hozzá", vagy "te még nem érted ezeket a dolgokat" nem jó, nem célravezető mondatok. Meg is kell magyarázni az okokat. A nem kívánt terhességtől, a védekezés lehetőségein keresztül a nemi úton terjedő betegségekig sok minden beletartozik a felvilágosítás folyamatába.
    
"Titokdoktor"
Forrai Judit közlése szerint van néhány ország, ahol ezt a kérdést példamutatóan tárgyalják. Köztük említi Hollandiát, ahol valóban óvodás korban elkezdik a nemi szerepek tisztázását, a családi életre történő okos felkészítést. Ugyancsak itt működik a "titokdoktor" intézménye is, ami azt jelenti, ha a gyereknek bármi gondja van - ha például zaklatás, szexuális bántás, agresszió éri -, nyugodtan négyszemközt elmondhatja értő szakembernek, nem rendőrségi szobák komor falai közt kell vallomást tennie.

Kik segíthetnek igazán?
- Mi évek óta működtetünk egy kiemelten közhasznú alapítványt Szexedukáció elnevezéssel, amely felvilágosító előadásokkal, kiadványokkal segít eligazodni szakembereknek és laikusoknak ebben a szövevényes témakörben - jegyzi meg a doktornő.
 
Az okos, magyarázó, felvilágosító szavak sokat érnek, a nagy beszélgetés helyett a folyamatos párbeszéd a célravezető, de leginkább a felnőttek, a család, a szülők példája az, ami minden szónál többet mond. A fiatalok figyelnek, észreveszik a pozitív és a negatív példákat egyaránt, megjegyzik, lemásolják. A jó minta fél siker, az okos szó, az őszinte beszélgetés a ráadás, és egyben záloga is az eredménynek.

A szülők, nevelők felelőssége igen nagy a fiatalok időben történő, koruknak, érdeklődésüknek megfelelő felkészítésében, hiszen a szexuális kultúra fontos része az érzelmi életnek, a boldog felnőttkornak, a sikeres, példamutató családoknak.

Forrás: MTI

Címkék: szexuális felvilágosítás, szexualitás, szexedokáció

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ne vedd el a gyermek kíváncsiságát!

A szülők gyakran széttárt karral állnak az olyan kérdésekkel szemben, mint : „Hogyan lesz az eső? Miért sós a tenger? Hol lakik az Isten? Mit esznek a hangyák?” A szülők negyede bevallotta, hogy ilyenkor kitalálnak valamit, vagy megpróbálják elterelni a gyerek figyelmét, hogy ne kelljen válaszolniuk.

tovább a cikkre
4 jó szándékú szülői mondat, amit a gyerekek egészen máshogy értelmeznek - Hogyan beszélj okosan a gyermekeddel?

Akár a jó szándékú szülők is okozhatnak maradandó pszichológiai károsodásokat a gyermekükkel való kommunikáció során. Bármilyen jó szándékkal mondunk ugyanis valamit, a gyerekek teljesen máshogy értik azokat.

tovább a cikkre
Hogyan maradhat a Tiétek a szülői ágy?

A szülői ágy szentségéről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik amellett vannak, hogy a gyermeknek a saját ágyában a helye, nem szabad összekeverni a szülői ágyat a gyermek saját kis alvókuckójával és vannak, akik engedékenyebbek, időnként, vagy rendszeresen megosztják fekhelyüket a család aprajával is.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper húsvéti programok az egész családnak: állatsimogató, pónilovaglás, bábelőadások, kerti vasutazás

vissza vissza