Újszülöttek, csecsemők gondozása: Mire figyeljünk? - Gyermekorvos tanácsai

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Újszülöttek, csecsemők gondozása: Mire figyeljünk? - Gyermekorvos tanácsai

Kellő óvatossággal meg tudunk előzni sok balesetet, ami otthon érhetné gyermekünket. Legfontosabb, hogy megtanítsuk, mire és hogyan figyeljen, de amíg ezt megjegyzi egy apró gyermek, addig a fél szemünket mindig rajta kell tartanunk.

Kellő óvatossággal meg tudunk előzni sok balesetet, ami otthon érhetné gyermekünket. Legfontosabb, hogy megtanítsuk, mire és hogyan figyeljen, de amíg ezt megjegyzi egy apró gyermek, addig a fél szemünket mindig rajta kell tartanunk. Gyermekorvos tanácsai.

Mi az oka a gyermekkorban elszenvedett baleseteknek?
A legtöbb baleset a gyermek természetes fejlődéséből következik. A gyerekek 2 éves korukig nagyon gyorsan fejlődnek. Egyre többet mozognak, ülni, mászni, járni tanulnak, és nap mint nap újabb részeket fedeznek fel a világból. Másrészt ők még nem képesek eléggé kontrollálni mozgásukat, ugyanakkor nincs elég veszélyérzetük, érdeklődők, aktívak és találékonyak.



A kicsik napról, napra újabb dolgokra képesek, ami a szülőket, a gyermekre vigyázókat is váratlanul érheti. Izgalmas, ám elég megerőltető, felelősségteljes időtöltés annak, aki az ilyen korú gyerek felügyeletét ellátja.

A balesetek kockázata akkor a legnagyobb, amikor a gyermek az egyik fejlődési fokról a másikra lép át. Egy gyermek viszont nem nőhet fel úgy, hogy ne érjék kihívások és izgalmak, és ne legyen lehetősége tanulni a saját hibáiból. De azt természetesen meg kell akadályozni, hogy súlyos baleset érhesse őket. Amennyire csak lehet, biztonságossá kell tenni a gyermek környezetét, oly módon, hogy a gyermek felfedezhesse a környezetét anélkül, hogy folyamatos tiltásokba ütközne.

Törekedjünk a biztonságos környezet kialakítására!
A balesetek megelőzésének két kulcskérdése van. Biztosítsanak a gyermek korának megfelelő biztonságos környezetet, amelynek kialakítása, fejlesztése nem anyagi kérdés. Másrészt a mindennapi életben próbáljanak a gyermek fejével, eszével előre gondolkodni.

Minden évben gyermekek ezreit éri olyan baleset, ami megelőzhető lett volna, ha a szülők tisztában vannak a veszélyforrások természetével. Megnyugtató érzés tudni, hogy megtettek minden lehetségest a gyermek biztonsága érdekében.

Leggyakoribbak az esés, leesés következtében létrejövő balesetek, ezt követik a forrázásos-égéses balesetek, illetve a mérgezések.
 

A gyermek környezetében lévő potenciális veszélyforrások


Kiságy
A gyermek sok időt tölt a kiságyban, ezért nagyon fontos, hogy a kiságy biztonságos és jó minőségű legyen. Ellenőrizzék, hogy a rácsok közötti távolság ne legyen nagyobb, mint 6 cm, ennek révén lehet elkerülni, hogy a kicsi feje beszoruljon, és végzetes esetben megfulladjon. A kiságy oldalainak magassága minimálisan 60 cm magas legyen. Ha az oldalmagasság állítható, a csecsemő, kisded ne férjen hozzá a zárószerkezethez. Az ágy alján a lécek 2,5 cm-nél ne legyenek távolabb.

A gyermekpaplan, ágytakaró könnyű legyen, és igazodjon a gyermek nagyságához. Párna használatára nincs szükség, mert eltömheti a gyermek orrát és száját. Inkább csak egy textilpelenkát vagy puha kendőt használjon helyette, amely megvédi a lepedőt.

Pelenkázóasztal
Még az újszülött is nagyon élénk lehet. Egy hirtelen mozdulat, és a figyelem egy pillanatnyi hiánya is balesetet eredményezhet, a gyermek a pelenkázóasztalról leeshet a földre. A pelenkázóasztal akkor biztonságos, ha legalább 3 oldalról kb. 10 cm magas perem veszi körül, és akkor praktikus, ha minden, amire a gyermek tisztázásakor, fürdetésekor szükséges, az édesanya keze ügyében van.

Ha valami okból kifolyólag mégis ott kell hagynia a pelenkázót, a gyermeket sose hagyja  őrizetlenül.

Gyerek-etetőszék
Minden magas széket fel lehet dönteni, a gyermek élénkebb mozgásakor felborulhat. Ha a gyerek fel tud állni, használjanak biztonsági övet! Soha ne hagyják a gyereket magára az etetőszékben! Ha a szék összecsukható, jó, ha az összehajtás helyén pótlólag hevederrel is megerősítik. Legyen egy pánt a gyermek lába között is, hogy a lecsúszást is megelőzzük.

Bébiszék, bébihordozó
A csecsemő két hónapos korától már használható, de alkalmanként legfeljebb 15-20 percig, leginkább etetések után érdemes beletenni a gyermeket. A bébiszéket mindig a földre helyezzék le. Ha asztalra, székre, padra teszik, a gyermek egy hirtelen mozdulatára könnyen megbillenhet, és a bébiszék gyerekestől a földre eshet.

Fürdetés
A legtöbb kicsi élvezi a vizet és a fürdetést. Ügyeljen arra, hogy a víz hőmérséklete ne haladja meg a 35-37°C-ot. Ezt hőmérővel, vagy a könyökével ellenőrizze. Az egyik karját a gyermek feje alatt tartsa, és fogja meg a gyermeknek az ellenoldali felsőkarját! Ilyen módon a kicsi stabilan és biztonságosan fekszik a vízben.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea csecsemőorvos
Forrás: www.bethesda.hu
Fotó: Pixabay


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2012.03.06