Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Gyerektípusok és szülőtípusok 3: A közepes-szangvinikus, a flegmatikus-szangvinikus és az érzékeny-kolerikus t... - Szülők Lapja

Gyerektípusok és szülőtípusok 3: A közepes-szangvinikus, a flegmatikus-szangvinikus és az érzékeny-kolerikus típus jellemzői - Hogyan kezeljük őket?

Szülőklapja képSorozatunkban most az utolsó három karaktertípus következik. A közepes-szangvinikus típus, a flegmatikus-szangvinikus karaktertípus, és az érzékeny-kolerikus alkat.

Szerző: Vercsek Judit
2012-08-31
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Miben hasonlítunk? Miben különbözünk? Miért van az, hogy valaki olyan jól kijön a gyerekével, én meg állandóan veszekszem vele? - Más embertípus, más jellemzők, sorozatunk utolsó része következik.

3 részes cikksorozatunkban közelebbről is megismertük a szangvinikus és melankolikus típust, valamint a kolerikus és flegmatikus típust, most olyan típusok jönnek, melyek nem tiszta karakterek, hanem az alapkarakterek keverékei. Általában emiatt színesebb, többrétűbb egyéniségekről van szó. Íme, a közepes-szangvinikus, a flegmatikus-szangvinikus és az érzékeny-kolerikus típus.
 

A közepes-szangvinikus gyermek és felnőtt jellemzői


Közepes-szangvinikus típus:
- Erre a típusra mondhatjuk, hogy mindenkivel megtalálja a közös hangot. Megérti és elfogadja mások megnyilvánulásait.
- Ő az „itt és most” embere. Jellemző rá az optimizmus, a pozitív gondolkodás. Általában vidám, az életet könnyen fogadja és könnyen halad előre. Széles ismerőskörrel rendelkezik. Legjobb tulajdonsága, hogy jól kommunikál, gyorsan alkalmazkodik a partnerhez, könnyen ráhangolódik bármelyik temperamentumra.
- Folyamatos változás jellemzi az életét, noha a változások kezelése nagy probléma számára.
- Kerüli a konfliktusokat.
- Negatív tulajdonsága, hogy sok mindent tud, de nem mélyen, csak felszínesen. Amit elkezd, azt nem mindig fejezi be, nem kitartó. Ha egy feladattal kerül szembe hajlamos rá, hogy bulit csináljon a munkából.
- Véleményét gyakran változtatja. Könnyen befolyásolható. Nem szereti a határokat. Mozgására jellemző, hogy kiegyensúlyozott, jól koordinált. Beszéde kifejező és fejlett a mimikája.
- Egészséges típus, ám ha mégis megbetegszik, akkor könnyen meggyógyul. Ha erős nyomás éri, amitől nem tud elmenekülni, akkor lesz beteg. Védelme a menekülés.

Ez a szülőtípus kedvelt a gyerekek körében, mert játszópajtás számukra. Jó példát adhat mások elfogadására. Természetes megnyilvánulásai magával ragadják a gyerekeket.

A közepes-szangvinikus mint gyermek:
- Sok barát és haver veszi körül. Ha csapat alakul körülötte, akkor ötletei miatt vezetővé is válhat. Kiáll a többiekért. Már egészen kicsi korától felfedezhetjük benne ezeket a tulajdonságokat.
- Tanulásában felületes, de mindig átmegy a vizsgákon. A jó eredmény nem annyira fontos számára.
- Szívesen szerepel, és szerepléseiben kiemelkedő.
- Kerüli a konfliktusokat. Megpróbál szót érteni ellenfeleivel. Rendszerint ez sikerül is neki.


 

A flegmatikus-szangvinikus gyermek és felnőtt jellemzői


A következő két karaktertípus, azaz a flegmatikus-szangvinikus és az érzékeny-kolerikus karakter egymással szemben áll, árnyoldalként élik az emberek.

Flegmatikus-szangvinikus személyiségtípus:
- Született diplomata, mindenkivel talál közös hangot.
- 80-90 százalékban igaza van abban, amit gondol a világról. Ritkán hibázik.
- Nem hazudik. Jól látja az élet dolgait.
- Munkavégzése esetén, ha pozitív passzban van,  jó hangulatban dolgozik, szeret mást is beszervezni, hogy segítsen. Ha pedig negatív, akkor depressziós lesz, előbb a saját dolgával foglalkozik, aztán jöhet a  munka.
- Ő a legerősebb típus az összes közül. Széles látókörű, mint a flegmatikus, és mélyen behatol a problémákba, mint a szangvinikus. Nagyon erős a kitartása. Végtelen a türelme.
- Szereti a vitális élvezeteket (alvás, meleg fürdő, lágy mozgás). Ő tud a legjobban ellazulni. Nehezen kel fel, lusta típus. Nagyon tud figyelni a saját testére.
- Legjobb táncos, jó a ritmusérzéke.
- Békés típus, próbál mindenkit megbékíteni.
- Nem szereti a hirtelen jövő változásokat.
- A passzív ellenállása végtelen, de aktivitás is van benne. Nem mondja azt, hogy nem, de azt sem, hogy igen.
- Mindent tud, de nem szeret róla beszélni, titoktartó.
- Erre a típusra jellemző a legerősebb félelem, de a legerősebb élvezet is. Mindent lát, amitől félni lehet. Minden helyzetet kiszámít és csak akkor tesz lépést, ha nem veszélyes.
- Jól tűri a magányt, egyedül soha nem unatkozik.
- Gyenge pontja a veséje, a hólyagja, nemi szerve gyulladásos, akut betegségei.

Flegmatikus-szangvinikus szülőre jellemző, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott, mindig kérdezhetnek tőle gyermekei, megfelelő választ kapnak. Megbízhatnak benne, amit ígér, mindig be is tartja, biztonságot ad!

Flegmatikus-szangvinikus gyermek kíváncsi, érdeklődő, nyugodt, figyelmes, elmélyül a számára érdekes dolgokban. Kicsit lusta is. Ha valamit magától megcsinál, akkor dicsérjük meg. Nem kell mellette ülni a tanulásnál, önálló.
 

Az érzékeny-kolerikus gyermek és felnőtt jellemzői


Érzékeny-kolerikus személyiségtípus:
- Nagyon keveset érzékel a világból, de arra nagy hatással bír.
- Extraszenzitív, azaz túlérzékeny születésétől. Időnként rózsaszínben látja a világot, máskor éppen öngyilkos akar lenni.
- Munkavégzése esetén általában kevesebbet teljesít, mint amennyit kellene és meg is  magyarázza, hogy elég annyi is.
- Normális körülmények között kolerikus. Nyomás alatt melankolikus. Állandóan nyugtalan. Nehezen is alszik el. Alacsony befogadási erővel rendelkezik. - Első reakciója: NEM! Látja a célt, de nem látja az akadályt sem.
- Nagyon gyakran hibázik az életében, felelőtlen. Erős kezdeményező erő jellemzi, lelkes típus. Gyorsan reagál, hirtelen. Néha agresszívan viselkedik. - Nincs benne félelem. Gyorsan megtalálja a megoldást.
- Makacs, sokszor megy fejjel a falnak. Nem visel álarcot, minden látszik rajta.
- Saját szemében nem látja a gerendát sem. A másik embernek belemondja a szemébe, ha valami nem tetszik.
- Nem tud közömbös lenni. Végletekben gondolkodik. Stressz neki, ha a cél felé menetben megakasztják. Hajlamos a balesetre.
- Nemi szervek krónikus betegségei jelenhetnek meg, a szexcsakrája energiahiányos.

Érzékeny-kolerikus szülőre jellemző, hogy hirtelen haragú, nem kiszámítható, hogy milyen passzban van éppen. Általában félnek tőle a gyerekek, mert hamar agresszívvá válik. Ugyanakkor magával ragadó egyéniség. Vehemensen adja elő gondolatait.

Az érzékeny-kolerikus gyermek túlérzékeny. Sok mindent stresszként él meg. Sokszor vannak dühkitörései. Makacs, ellentmond a felnőtteknek is. Mégis sok mindent elér az életében, mert nem hagyja magát!

Összességében:
Legfontosabb dolog, hogy ismerjük fel és meg saját vérmérsékletünket, hogy reálisan lássuk magunkat és társainkat. Ez nagyban hozzásegít problémáink orvosolásához, valamint a többiek várható viselkedésének kiszámításához. Az önismeret élethosszig tartó folyamat, mindig okozhatunk magunknak is meglepetéseket.

Amennyiben belátjuk gyengeségeinket, lehetőségünk adódik azok átalakítására, javítására. Akkor nem a szüleinket, gyerekeinket, párunkat, főnökünket, barátunkat, vagy a körülményeket fogjuk okolni.

Ugyanúgy foglalkozzunk erősségeinkkel is, és abból profitáljunk. Legyünk bátrak! És amikor már elég bátrak vagyunk, kérdezzük meg mások véleményét is magunkról.

Ne várjunk el olyasmit a gyerekünktől, amit Ő nem szeretne, vagy nem tud teljesíteni. (Pl. egy befele forduló gyermek nem szeret szerepelni, ezért ne is erőltessük.) Ha szülők vagyunk, akkor sohase fukarkodjunk a dicsérettel, buzdítással, bátorítással.

A személyiség egyszeri és megismételhetetlen. Ebben az egyedülállóságában rejlik a csodálatossága!

Ez is érdekelhet!
Gyerektípusok és szülőtípusok 1: A szangvinikus és a melankolikus típus jellemzői - Hogyan kezeljük őket? »
Gyerektípusok és szülőtípusok 2: A kolerikus és a flegmatikus típus jellemzői - Hogyan kezeljük őket? »


Szerző: Vercsek Judit extrapszichológus
Fotó: Rawpixel

Címkék: gyerektípus, szülőtípus, személyiség, karakter, egyéniség

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyerektípusok és szülőtípusok 2: A kolerikus és a flegmatikus típus jellemzői - Hogyan kezeljük őket?
Gyerektípusok és szülőtípusok 2: A kolerikus és a flegmatikus típus jellemzői - Hogyan kezeljük őket?

Most ismét két ellentétes személyiségtípust vizsgálunk meg. Ennél a két típusnál különösen szembetűnő a különbség. Ne felejtsük el azt sem, hogy negatív helyzetben éppen az árnyoldalt vetíti ki az ember a környezetére.

tovább a cikkre
Gyerektípusok és szülőtípusok 1: A szangvinikus és a melankolikus típus jellemzői - Hogyan kezeljük őket?
Gyerektípusok és szülőtípusok 1: A szangvinikus és a melankolikus típus jellemzői - Hogyan kezeljük őket?

Ki vagyok én? Miért viselkedem így? Vajon miért reagálom túl az élet dolgait? Hogy lehet, hogy más ember sokkal türelmesebb, lazább, kitartóbb... Miért megy másoknak könnyebben a gyereknevelés? Pedig én is mindent megteszek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg burgonya főzőlé

Recept:

10 dkg krumplit apró kockára vágunk, fedő alatt puhára főzünk annyi vízben, hogy épp ellepje a burgonyát.
Főzés után szitán áttörjük és a főzőlével habosra keverjük. A csecsemőnek kiskanállal adjuk.

Az alaposan megmosott burgonyát h&eacut(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza