Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így lesz jobb tanuló a gyerek! 5 tanulást segítő módszer a pedagógustól - Szülők Lapja

Így lesz jobb tanuló a gyerek! 5 tanulást segítő módszer a pedagógustól

Szülőklapja képOlyan tippeket mutatunk, amelyekkel megkönnyíthetik gyermeked számára a tanulást, és biztos tudáshoz segítheti őt a legkülönfélébb tantárgyakból!

Szerző: Szülők lapja
2015-09-29
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bizonyára észrevetted már gyermekeden, hogy tanulás közben elálmosodott, vagy megunta az egészet… Ha egy gyermek ezekkel a jelenségekkel találkozik, már azt sem fogja tudni, hogy mit olvas, és azt veszi észre magán, hogy szinte csak egymás utáni betűk egyvelegét látja, de a jelentésüket nem tudja felfogni. Ilyenkor van az, hogy legszívesebben a kukába hajítanák a tankönyvet!

Most azonban olyan tippeket mutatunk, amelyekkel megkönnyíthetik gyermeked számára a tanulást, és biztos tudáshoz segítheti őt a legkülönfélébb tantárgyakból! Kövesd az alábbi módszereket, hogy gyermeked végre megszabaduljon a tanulás okozta stressztől!

1. Üres hassal nem lehet tanulni
Mielőtt nekilát gyermeked a tanulásnak, egyen eleget! Ugyanis tanulás közben testünk sok energiát használ fel, és ha nincs elegendő energiája a gyerekeknek, akkor kevésbé tudnak odafigyelni a tananyagra. Ezért mielőtt elkezd tanulni, gondoskodj arról, hogy egyen eleget, és ne éhesen álljon neki a tanulásnak. Arra azonban vigyázz, hogy ne egye magát degeszre, mert az szintén hátráltatni fogja majd a tanulásban. Egy kis gyümölcs keksszel, egy zöldséges-húsos szendvics vagy akár egy müzliszelet jó szolgálatot tehet, melléjük pedig igyon gyermeked egy pohár vizet, teát vagy hígított gyümölcslevet.
 
2. Közös, értő tanulás
Ülj le gyermekedhez, és először olvasd el a leckét, a tananyagot. Ha találsz benne szakkifejezéseket, amiket a különböző tantárgyak tartalmaznak, olyanokat, mint például a kémiában használatos atomrács, elektronszerkezet stb., akkor magyarázd el neki ezeknek a szavaknak a jelentését a lehető legegyszerűbben, példákkal alátámasztva. Ha te sem tudod, mit jelentenek a szakszavak, akkor keressétek ki együtt az értelmező szótárból vagy a Google segítségével, és próbáljátok meg köznapi nyelven megfogalmazni, hogy mit kell érteni az alatt a szó alatt. Így nem csak a szavak értelmezését tanulja meg a gyermek, de azt is, hogy hol tud utánanézni a dolgoknak.3. Tanítsd tanulni!
Tanítsd meg gyermekét a szótár használatára, hogy legközelebb már önállóan ki tudja keresni a szövegből ezeket a szavakat! Ezáltal egyedül is képes lesz megtanulni az aznapi leckéket és elkészíteni a házi feladatokat. Ez nagy sikerélmény lesz számára, ami meghozhatja a kedvét a további szorgalmas tanuláshoz! Fontos, hogy ne használjon túl bonyolult szótárat, amelyben nehéz keresni, vagy amely nem elég érthetően írja le a szavak jelentését! (A legjobb a képes szótár, mert ott a gyerekek az ábrák alapján még könnyebben megértik a szavakat.)

4. Rajzok és jegyzetek
Az emberek sokkal jobban emlékeznek egy rajzra, mint a szöveges vagy szóbeli magyarázatra. A tankönyvekben nem mindig találunk elegendő mennyiségű ábrát, képet, amik szemléltetik az anyagot. Viszont ahhoz, hogy gyermek jobban megértse a tananyagot, szükséges a képi megjelenítés. Ha például a biológiát tanulja, és azon belül a papucsállatkát, akkor nézzetek meg róla egy képet, vagy ha le tudod rajzolni, akkor rajzold le neki. Emellett tanítsd meg gyermeked a jegyzetek készítésére, hogyan tudja a lényeget kiszűrni egy szövegből.

5. Gyakorlás nélkül nem megy
A tanulás egyik legfontosabb fázisa a gyakorlás. Ennek eredményeképpen gyermeked a gyakorlatban is képes lesz használni a már megtanult szabályokat. Hogy minél jobb eredményt érhessen el, ahhoz sokat kell gyakorolnia! Ha nem ért egy-egy témakört, vagy úgy érzi, hogy még nem gyakorolta be 100%-osan, akkor ne menjen át másik témakörre, hanem maradjon ugyanannál a leckénél!

Ha szeretnéd, hogy gyermeked minél többet gyakoroljon, akkor menj fel a www.tantaki.hu weboldalra most, és próbáld ki az oktatóprogramokat ingyen! Ha pedig még több ingyenes gyakorlófeladatra van szüksége gyermekednek, akkor kattints a felül található tantárgyakra, azokon belül a kisokos menüpontra, és nyisd meg valamelyik témakört, amelynek az alján megigényelheted az ingyenes, 60 feladatos gyakorlóprogramokat!

Szerző: Nagy Erika - Tantaki.hu
Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio

Címkék: tanulás, tanulást segítő módszerek, iskolás gyerek, gyereknevelés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél
11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél

Hogy segítsünk eligazodni a gyermeknevelés útvesztőjében, összegyűjtöttünk 11 elgondolkodtató idézetet pszichológusoktól, íróktól - olvasd el, ők hogyan vélekednek a gyermek és szülői viszonyról, feladatokról, családról.

tovább a cikkre
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv

A fütyis színező után újabb kiadvány borzolja az apák és anyák lelkét: nevezetesen egy gyermeknevelési könyv, mely vallásos irányultsága mellett konkrétan arra okítja a szülőket, hogyan verjék meg a gyermeküket, ha az engedetlenül viselkedik.

tovább a cikkre
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?

Anyának és Nőnek lenni egyszerre - lehetséges-e? Kell-e, lehet-e sorrendet állítani? Nem kell kövekkel dobálni azt, aki mindkét szerepet egyeztetni tudja. Egy olvasónk, egy anya őszinte vallomása az elvárásokról saját maga felé és környezetének.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza