Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Gyermektestbeszéd - hogyan értsük meg gyermekünket szavak nélkül is? - Szülők Lapja

Gyermektestbeszéd - hogyan értsük meg gyermekünket szavak nélkül is?


Nem látta valaki azt a doboz csokit, amit tegnap idetettem? – kérdezi az anyuka ötéves kislányára nézve, mire a kicsi megrázza a fejét, miközben mindkét kezét szorosan a szájára szorítva, hatalmasra kerekedett szemekkel azt nyöszörgi: Biztos, a cica megette.

Szerző: Szülők lapja
2012-11-19
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A kislányt ebben az esetben tökéletesen elárulta testbeszéde, ami verhetetlen, ha az igazság felfedéséről van szó. Cikkünkben annak jártunk utána, hogyan jelennek meg az egyes érzelmek nonverbális szinten a gyerekeknél.

Nonverbális jelek
Emlékszünk még a Hazudj, ha tudsz! címû sorozatra, amelyben az arc legapróbb rezdüléseinek tudósa, Cal Lightman professzor számtalanszor alázta meg az FBI-t és a CIA-t azzal, hogy megoldhatatlannak tûnő bûnesetekben biztos kézzel mutatott rá a tettesre csupán az arc és a test ösztönös üzenetei alapján? Nos, nem kell egy sok millió dolláros céget alapítanunk ahhoz, hogy ezt a módszert mi is alkalmazzuk, persze nem bûnözők esetében, hanem mindennapjainkban.

Paul Ekman, a nonverbalitás szakavatott tudósa óta tudjuk, hogy a nonverbális testi jelek sokkal hatékonyabban és őszintébben közlik, mik a szándékai, az érzelmei egy adott személynek, mint a szavak. Csalni, befolyásolni őket csak nagyon komoly gyakorlás árán lehet, s minél nagyobb a szakadék egy ember szavai és hangtalan jelzései között, annál nehezebb őt hitelesnek tartani.
 
Az alapérzelmek
A testbeszéd az emberi fejlődéstörténet része. Kialakulása köszönhető genetikai (örökölt) és környezeti (tanult) tényezőknek egyaránt. Bár vannak bizonyos eltérések kultúránként, népenként, mégis vannak olyan alapvető arckifejezések, nonverbális jelek, amelyek az egész emberiségre jellemzőek.

Ilyen univerzális érzelmek többek között a boldogság, a szomorúság, a félelem és a düh, amelyeket már egy újszülöttön is felfedezhetünk, és mivel a gyerekek sokszor még nem tudják magukat verbálisan kifejezni, a szülőknek sokat segíthet, ha tudják, mi az az érzelem, amit éppen gyermekeik arcán látnak.

Így olvass a jelekből!

 
1. Boldogság, öröm
A boldogság a legkönnyebben észrevehető és legpozitívabb érzelem, amit egy szülő megfigyelhet a gyermekén. A boldog, örömet érző gyerek felemeli a fejét, a vállait hátrahúzza, a karjai szabadon mozognak, nem feszülnek. Természetesen a mosolyából, a nevetéséből is jól látható, hogy minden rendben van éppen.
 
2. Szomorúság
Ha egy gyermek szomorúságot érez, lehajtja a fejét, vállai előreesnek. Gyakran hátat fordít a szüleinek, vagy mögéjük bújik. Minél idősebb egy gyerek, annál inkább igyekszik elrejteni szomorúságát szülei elől, ezért fordul el tőlük vagy zárkózik be a szobájába, hogy elrejtse érzelmeit. Egy szomorú gyermek gyakran ráborul a karjára, vagy hosszan néz valahová messzire, és láthatóan összerezzen, ha váratlanul szólnak hozzá.
 
3. Félelem
Ha egy gyermek fél, retteg valamitől, annak több jele is lehet a testen és az arcon. A félelem jellemzően a végtagok tartásából látszik. Ha a karok és a lábak merevnek tûnnek, az utalhat arra, hogy a gyermek feszült, tart valamitől. A gyermek igyekszik kerülni a felnőttel a szemkontaktust, gyakran néz lefelé, de az is előfordul, hogy hatalmasra tágult szemmel, rezzenéstelenül állja a felnőtt tekintetét. Árulkodhatnak még félelemről a magasra emelt szemöldökök és a kitágult orrlyukak. A testtartás görnyedt, mintha a gyermek igyekezne a lehető legkisebbre összehúzni magát. A keresztbe tett karok védekezést jeleznek, a nyugtalan kezek, a folyamatosan a ruhán vagy bármilyen tárgyon történő babrálás, a gyors légzés és beszéd vagy éppen a túlzott hallgatagság is félelemre utalnak.
 
4. Düh
Az elfojtott düh megjelenhet összeszorított ököl formájában. A merev fejmozgás, az összeszorított állkapocs is arra utalnak, hogy a gyerek dühös, de valamiért nem engedi ki ezt az érzelmet.
 
5. Titkok és hazugságok
Minél kisebb egy gyerek, annál könnyebb nála tetten érni, ha nem mond teljesen igazat, esetleg eltitkol valamit. A klasszikus „tünetek” az elvörösödő arc, a beszéd közben száj elé tartott kéz. Ha egy látszólag ártalmatlan kérdésre a gyerek nagyon intenzív gesztikulálásba, lábmunkába kezd, valami nem stimmel. Árulkodhatnak az előreeső vállak, a merev test vagy arc, a szemkontaktus kerülése, valamint az, ha a gyerek rendszeresen megérinti a száját vagy megdörzsöli az orrát.
Van olyan gyermek is, aki nem kerüli a szülő tekintetét, hanem épp ellenkezőleg, mereven, rezzenéstelenül állja azt, de ha jól ismerjük gyermekünket, tudhatjuk, hogy valami nem stimmel, hiszen ez egyébként nem szokása. Jellemző még a test mögé rejtett kéz. Ezeket a jelzéseket szakmai nyelven szivárogtatásnak hívjuk, hiszen ilyenkor - bármi is történjen szavak szintjén - a nonverbális jelek elárulják az igazságot.

Forrás: családháló.hu
Eredeti címe: Gyermektestbeszéd: kiszivárgott érzelmek

Címkék: gyermek, testbeszéd, nonverbális, jelek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan neveljünk boldog gyermeket? - Vekerdy Tamás interjú

A gyerekekkel való jó időtöltést nem kell napokhoz kötni – fejti ki véleményét Vekerdy Tamás pszichológus, akit a gyermek–szülő kapcsolat különféle stratégiáiról kérdeztünk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Ribizli túróval

Ribizli túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ribizli Túró

Recept:

A leszárazott, megmosott gyümölcsöt áttörjük, a már áttört túróval habosra keverjük. A túró mennyisége a ribizli lédússágától függ.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen csirkemellet vettél, ne edd meg! Szalmonellát találtak benne

vissza vissza