Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Drogok – az én gyermekem is veszélyben van? - Szülők Lapja

Drogok – az én gyermekem is veszélyben van?


A tizenéveseket egyre inkább fenyegeti a veszély, hogy kipróbálják a drogokat, esetleg függővé is válnak. Mit tehet a szülő, hogy gyermeke ne váljon drogfogyasztóvá? Mit tehet a szülő, ha rájön, hogy gyermeke már drogozott?

Szerző: Szülők lapja
2013-08-02
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A fiatalok sosem voltak szentek: néhány generációval korábban is különféle eszközökhöz nyúl­tak, hogy oldják a gátlásaikat, és önfeled­ten tudjanak szórakozni, de tény, hogy manapság egyre veszélyesebb az élet, és ezzel a kamaszoknak (és természetesen a szüleiknek is) számolniuk kell.
A tizenévesek a kortársaik által erősen befolyásolt kapcsolatrendszerben vál­nak valakivé. A kamaszkori testi-lelki változások megviselik őket, s ebben a folyamatban a közösség prioritásainak, szabályainak nagy szerepük van: jó vagy rossz irányba terelnek.
 
Tartozni valahová
Ebben a korban tartozni kell valami­lyen kortárs közösséghez. A csoport el­várásainak meg kell felelni, és akkor a jutalom, a barátság nem marad el. Egyformák vagyunk, összetartozunk – jel­zi egyértelműen a különféle bandákba verődő fiatalok öltözködése, viselkedési stílusa.
 
A sajátos ruhákat még csak-csak el­viselik a szülők, ám a meglehetősen szél­sőséges viselkedést már nehezebben to­lerálják. Igen széles a paletta: az enyhébb formáktól (hangoskodás, idétlenkedés, veszekedés, bátorság- és erőpróbák, rajongás) a komolyabb vétségekig (ré­szegségbe torkolló ivászat, drogmámor, rendőrségi előállítás) terjednek. Akit az elfogadó szeretetkapcsolaton keresz­tül otthon felkészítenek a kihívásokra, akit megerősítenek a jó döntésekben, az felismeri a határokat, és képes kilépni a veszélyes helyzetekből – akár a kor­társ kapcsolat elvesztésének lehetőségét is vállalva. A gyenge morális hátterű, tájékozatlan, könnyen befolyásolható gyermek azonban gyakran eszköztele­nül sodródik tovább.
 
Sok fiatal érzi úgy: a kiválasztott csoport­ba való beilleszkedéshez elengedhetetlen, hogy részt vegyen mindenben, a cigaret­tázás, az alkohol vagy a könnyebb drogok kipróbálásában is. Jó tudnunk, hogy egy 2007-ben végzett budapesti iskolavizsgálat eredményei szerint a gyerekek közel nyolc­van százaléka éppen ebben a beilleszkedős időszakban, tizennégy-tizenöt évesen ta­lálkozik először a droggal!

Kínzó kérdések
Ha egy szülő drogfogyasztásra utaló jeleket vél felfedezni gyermekén, külön­féle kérdések fogalmazódhatnak meg benne. Az alábbiakban ezek közül vizsgálunk meg néhányat.

Az egyszeri kipróbálásból kialakul-e rendszeres fogyasztás, illetve függőség?
Sokan ezt nem érzik valós veszély­nek, mások meg már egy alkalom után is „drogosnak” tartják gyermeküket. A kérdés megválaszoláshoz először is azt kell tisztáznunk, hogy miért válik egy fiatal rendszeres drogfogyasztóvá.
 
A barátokhoz fűződő kapcsolatnak akkor is nagy szerepe van, amikor már nem a kipróbálásról, hanem a „lazulás” lehetőségéről, boldogságkeresésről van szó. S hogy miért ilyen formában kere­sik a kamaszok a boldogságot? Mert sok­szor nem sikeresek a tanulmányaikban vagy a sportban, nincs elég barátjuk, a másik nem tagjai meg sem látják őket. Ezek olyan komoly sérelmek, amelyekre gyógyír kell. Ha pedig ezt nem kapják meg a megfelelő helyen, „öngyógyításba” kezdenek. A drog – sajnos – erre kiválóan alkalmas. Elhallgattatja a kritikus hango­kat, eltompítja a testi-lelki fájdalmakat, és egy titokzatos másik világba repít.

Mit tehetek azért, hogy a gyermekem ne kerüljön ilyen helyzetbe?
Ha továbbra is elfogadó, szeretettel teli légkörben, ugyanakkor hasznos korláto­kat támasztva neveli gyermekét, akkor jó eséllyel átvészelhetik a kamaszkor hullámvölgyeit.

Hogyan segíthetek neki, ha megtu­dom, hogy drogozik?
Mindenképpen keressenek fel egy szakembert, mert anélkül nem valószí­nű, hogy sikerül megoldaniuk a prob­lémát.
 
Összefoglalva legfőbb tanácsként azt mondhatjuk: fontos, hogy kellő figye­lemmel kísérjük gyermekeink életét, különben túl későn vesszük észre a problémákra utaló jeleket, és nem tanítjuk meg őket időben arra, hogy helyesen ke­zeljék a kísértésekkel teli helyzeteket.
 
Orsolics Zoltán Zénó
szociális szakember, ifjúsági tanácsadó, kétgyerme­kes édesapa
(A szerző maga is szabadult szenvedélybeteg.)

Family Magazin
 


Címkék: drog, drogfogyasztás, fiatal, kamasz, tizenéves, kamaszkor, cigaretta, alkohol, függőség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az óvodások 8 százaléka már kipróbálta a cigarettát!

A kormány elfogadta a dohánytermékek jelöléséről szóló előterjesztést. Az előterjesztés alapján jövő év szeptemberétől a dohánytermékek csomagolása csak képes egészségvédő feliratokkal gyártható, 2013. január 1-től pedig csak így hozható forgalomba a termék.

tovább a cikkre
Hogyan hat a szülők dohányzása a gyermekekre?

Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, és igaz ez arra is, amikor valaki füstös környezetben tartózkodik. A cigaretta 4000 különböző vegyületet tartalmaz, amelyből ötven rákkeltő. A gyermekek még a felnőtteknél is nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel szaporábban lélegeznek, és a szervezetük is fejlődésben van még.

tovább a cikkre
Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! - Súlyos betegségeket okozhat a kisgyermek tüdejébe jutó füst

A passzív dohányzás rendkívül veszélyes lehet a gyermekekre. A bölcsőhaláltól az asztmáig, a figyelemzavartól a dadogásig számos problémát okozhat a gyermek egészségében.

tovább a cikkre
Mennyi alkoholt szabad fogyasztani terhesség alatt?

Egy új tanulmány szerint a terhesség első harmadában is sok alkoholt fogyasztó nők gyermekei nagy eséllyel szenvednek valamilyen születési rendellenességben. Ugyanakkor az alkoholt csak alkalmanként fogyasztó nők gyermekeinél a hiányosságok kialakulásának esélye azonos azokéval, akik sohasem isznak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás csirkehúspüré

Sárgarépás csirkehúspüré

Főzelékek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 1 főre: 140 g sárgarépa 60 g csirkemell

Recept: A sárgarépát a csirkehússal megfőzzük, majd robotgéppel pürésítjük.

Dietetikus véleménye:

A főzővíz egy részét tartsuk meg, ezt használjuk fel a pürésítés során. A csirkemellet lecserélhetjük lebőr&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Bárcsak ne ordítoztam volna velük annyit! - 17 apuka mondta el, mit csinálna ma már másként a gyerekeivel kapcsolatban

vissza vissza