2023. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Drogok – az én gyermekem is veszélyben van? - Szülők Lapja

Drogok – az én gyermekem is veszélyben van?


A tizenéveseket egyre inkább fenyegeti a veszély, hogy kipróbálják a drogokat, esetleg függővé is válnak. Mit tehet a szülő, hogy gyermeke ne váljon drogfogyasztóvá? Mit tehet a szülő, ha rájön, hogy gyermeke már drogozott?

Szerző: Szülők lapja
2013-08-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A fiatalok sosem voltak szentek: néhány generációval korábban is különféle eszközökhöz nyúl­tak, hogy oldják a gátlásaikat, és önfeled­ten tudjanak szórakozni, de tény, hogy manapság egyre veszélyesebb az élet, és ezzel a kamaszoknak (és természetesen a szüleiknek is) számolniuk kell.
A tizenévesek a kortársaik által erősen befolyásolt kapcsolatrendszerben vál­nak valakivé. A kamaszkori testi-lelki változások megviselik őket, s ebben a folyamatban a közösség prioritásainak, szabályainak nagy szerepük van: jó vagy rossz irányba terelnek.
 
Tartozni valahová
Ebben a korban tartozni kell valami­lyen kortárs közösséghez. A csoport el­várásainak meg kell felelni, és akkor a jutalom, a barátság nem marad el. Egyformák vagyunk, összetartozunk – jel­zi egyértelműen a különféle bandákba verődő fiatalok öltözködése, viselkedési stílusa.
 
A sajátos ruhákat még csak-csak el­viselik a szülők, ám a meglehetősen szél­sőséges viselkedést már nehezebben to­lerálják. Igen széles a paletta: az enyhébb formáktól (hangoskodás, idétlenkedés, veszekedés, bátorság- és erőpróbák, rajongás) a komolyabb vétségekig (ré­szegségbe torkolló ivászat, drogmámor, rendőrségi előállítás) terjednek. Akit az elfogadó szeretetkapcsolaton keresz­tül otthon felkészítenek a kihívásokra, akit megerősítenek a jó döntésekben, az felismeri a határokat, és képes kilépni a veszélyes helyzetekből – akár a kor­társ kapcsolat elvesztésének lehetőségét is vállalva. A gyenge morális hátterű, tájékozatlan, könnyen befolyásolható gyermek azonban gyakran eszköztele­nül sodródik tovább.
 
Sok fiatal érzi úgy: a kiválasztott csoport­ba való beilleszkedéshez elengedhetetlen, hogy részt vegyen mindenben, a cigaret­tázás, az alkohol vagy a könnyebb drogok kipróbálásában is. Jó tudnunk, hogy egy 2007-ben végzett budapesti iskolavizsgálat eredményei szerint a gyerekek közel nyolc­van százaléka éppen ebben a beilleszkedős időszakban, tizennégy-tizenöt évesen ta­lálkozik először a droggal!

Kínzó kérdések
Ha egy szülő drogfogyasztásra utaló jeleket vél felfedezni gyermekén, külön­féle kérdések fogalmazódhatnak meg benne. Az alábbiakban ezek közül vizsgálunk meg néhányat.

Az egyszeri kipróbálásból kialakul-e rendszeres fogyasztás, illetve függőség?
Sokan ezt nem érzik valós veszély­nek, mások meg már egy alkalom után is „drogosnak” tartják gyermeküket. A kérdés megválaszoláshoz először is azt kell tisztáznunk, hogy miért válik egy fiatal rendszeres drogfogyasztóvá.
 
A barátokhoz fűződő kapcsolatnak akkor is nagy szerepe van, amikor már nem a kipróbálásról, hanem a „lazulás” lehetőségéről, boldogságkeresésről van szó. S hogy miért ilyen formában kere­sik a kamaszok a boldogságot? Mert sok­szor nem sikeresek a tanulmányaikban vagy a sportban, nincs elég barátjuk, a másik nem tagjai meg sem látják őket. Ezek olyan komoly sérelmek, amelyekre gyógyír kell. Ha pedig ezt nem kapják meg a megfelelő helyen, „öngyógyításba” kezdenek. A drog – sajnos – erre kiválóan alkalmas. Elhallgattatja a kritikus hango­kat, eltompítja a testi-lelki fájdalmakat, és egy titokzatos másik világba repít.

Mit tehetek azért, hogy a gyermekem ne kerüljön ilyen helyzetbe?
Ha továbbra is elfogadó, szeretettel teli légkörben, ugyanakkor hasznos korláto­kat támasztva neveli gyermekét, akkor jó eséllyel átvészelhetik a kamaszkor hullámvölgyeit.

Hogyan segíthetek neki, ha megtu­dom, hogy drogozik?
Mindenképpen keressenek fel egy szakembert, mert anélkül nem valószí­nű, hogy sikerül megoldaniuk a prob­lémát.
 
Összefoglalva legfőbb tanácsként azt mondhatjuk: fontos, hogy kellő figye­lemmel kísérjük gyermekeink életét, különben túl későn vesszük észre a problémákra utaló jeleket, és nem tanítjuk meg őket időben arra, hogy helyesen ke­zeljék a kísértésekkel teli helyzeteket.
 
Orsolics Zoltán Zénó
szociális szakember, ifjúsági tanácsadó, kétgyerme­kes édesapa
(A szerző maga is szabadult szenvedélybeteg.)

Family Magazin
 Címkék: drog, drogfogyasztás, fiatal, kamasz, tizenéves, kamaszkor, cigaretta, alkohol, függőség

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az óvodások 8 százaléka már kipróbálta a cigarettát!

A kormány elfogadta a dohánytermékek jelöléséről szóló előterjesztést. Az előterjesztés alapján jövő év szeptemberétől a dohánytermékek csomagolása csak képes egészségvédő feliratokkal gyártható, 2013. január 1-től pedig csak így hozható forgalomba a termék.

tovább a cikkre
Hogyan hat a szülők dohányzása a gyermekekre?

Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, és igaz ez arra is, amikor valaki füstös környezetben tartózkodik. A cigaretta 4000 különböző vegyületet tartalmaz, amelyből ötven rákkeltő. A gyermekek még a felnőtteknél is nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel szaporábban lélegeznek, és a szervezetük is fejlődésben van még.

tovább a cikkre
Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! - Súlyos betegségeket okozhat a kisgyermek tüdejébe jutó füst

A passzív dohányzás rendkívül veszélyes lehet a gyermekekre. A bölcsőhaláltól az asztmáig, a figyelemzavartól a dadogásig számos problémát okozhat a gyermek egészségében.

tovább a cikkre
Mennyi alkoholt szabad fogyasztani terhesség alatt?

Egy új tanulmány szerint a terhesség első harmadában is sok alkoholt fogyasztó nők gyermekei nagy eséllyel szenvednek valamilyen születési rendellenességben. Ugyanakkor az alkoholt csak alkalmanként fogyasztó nők gyermekeinél a hiányosságok kialakulásának esélye azonos azokéval, akik sohasem isznak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megtalálták a kórházból eltűnt 10 éves kisfiút

vissza vissza