Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy el fogunk válni? - Szülők Lapja

Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy el fogunk válni?

Szülőklapja képVálni akarunk, de a gyerek még nem tud róla. Hogyan mondjuk el úgy, hogy a legkevésbé sérüljön a lelke? Biztosan sérülni fog a válás miatt? Együtt vagy külön-külön beszéljünk vele? Mondjuk el a teljes igazságot? Mi lesz, ha kiborul? És ha én is elsírom magam?

Szerző: Bojti Andrea
2014-04-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Bojti Andrea
Gyermekpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

Válni akarunk, de a gyerek még nem tud róla. Hogyan mondjuk el úgy, hogy a legkevésbé sérüljön a lelke? Biztosan sérülni fog a válás miatt? Együtt vagy külön-külön beszéljünk vele? Mondjuk el a teljes igazságot? Mi lesz, ha kiborul? És ha én is elsírom magam? Gyermekpszichológus tanácsai.

Megmondjuk a gyereknek, hogy elválunk?
Sokszor kérdezték már tőlem, meg kell-e egyáltalán mondani a gyereknek, hogy elválnak a szülők. Van, aki úgy tervezi, hogy lefekvés után megy el csak otthonról, hátha így fel sem tűnik senkinek, hogy már nem élnek párkapcsolatban. Más szülők a kezdetektől beavatják a gyerekeket a részletekbe, és nyíltan beszélnek velük párkapcsolati krízisükről. A jó megoldást illetően ebben a helyzetben sem lehet egyértelműen állást foglalni, hiszen nincs két egyforma család. Egy biztos, ha egy kapcsolatban válásra kerül a sor, és gyermek van a családban, ő is részese a történéseknek, tehát joga van tudni, mire számíthat.

A gyerekek megérzik, ha valami titok van körülöttük
A családi titkok, ki nem mondott érzések szörnyű nyomást gyakorolnak a családtagokra. A gyerekeknek különös képességeik vannak, és könnyen ráéreznek a tabutémára. Senkinek ne legyen az az illúziója, hogy fontos kérdésekben becsaphatja a gyereket. Ha konkrétan nem is, az érzések szintjén tudják, hogy valami titok lappang körülöttük.

Beszélni kell tehát róla, de hogyan? Lehetőség szerint együtt. Apával és anyával. Érdemes pénteken vagy hétvégén. Így van egy kis idő megnyugodni. Nem az utolsó pillanatban, hogy legyen idő felkészülni a költözésre.

Hogyan éli meg a gyerek a válást?
A gyerekek számára a válás mindig trauma. Még akkor is, ha nem mutatják ki. Életkortól függetlenül az egységes családról alkotott kép omlik össze bennük. Ezért is fontos beszélni róla és eloszlatni az esetleges félreértéseket. A gyerekek ugyanis hajlamosak magukat okolni. Azt gondolják, ők csináltak valami rosszat, és az ő hibájuk, hogy most elválnak a szülők. Találkoztam olyan kisfiúval, aki meg volt róla győződve, hogy azért megy el az apukája, mert ő a múlt héten (amikor nem engedték neki sokáig nézni a televíziót) mérgében arra gondolt, bárcsak elmenne.

Azt is tisztázni kell a gyerekekkel, hogy az irántuk érzett szülői szeretet örökké megmarad. Őket továbbra is mindkét szülő ugyanúgy fogja szeretni. Ha kicsik még, érdemes elmagyarázni azt is, mit jelent a szeretet és mit a szerelem. Ideális eset az, ha tudjuk úgy kommunikálni a változásokat, hogy a szerelem múlt el a szülők között, de a szeretet megmarad. Ezt még az óvodások is megértik, pláne akkor, ha ők is szerelmesek valakibe.

Amikor már lehet tudni mikor várható a költözés, arról is érdemes beszélni. Ha a gyerek költözik, engedjünk neki szabad beleszólást a szobájának a kialakításában. Ha ő maga dönthet arról, melyik játékokat vinné magával, mi az, amit itt hagyna, hamarabb kialakul a komfortérzete az új helyen.

Azt azonban mégsem lehet előre kiszámítani, hogyan fognak reagálni a gyerekek a bejelentésre. Volt olyan óvodás kislány, aki nagyon örült az új szobájának és büszkén dicsekedett társainak az új hercegnős takarójával. Aztán később még számos megdöbbentő kérdést feltett. Más gyerekek sírnak, vagy dühösek lesznek a hír hallatára.

Megismerkedés a szülő új partnerével
A kezdeti nehézségek könnyebben kezelhetőek, ha türelmesek, megértők vagyunk a gyerekekkel. A változásokhoz nekik is nehéz alkalmazkodni, ezért törekedni kell a fokozatosságra. Példának okáért, ha új partnere van valamelyik szülőnek, a vele való megismerkedést érdemes egy kicsit halasztani. Ha szükség van rá, akkor átmenetileg az eddigi szokásokon is változtathatnak. Miért ne aludhatna néhány napig a szülővel a gyermek az új helyen?

A gyermek örök kötelék
Válás után a családi struktúra átkereteződik. Hosszú távon azzal segítenek a legtöbbet, ha az „új életben” törekszenek a gyermek számára optimális, harmonikus környezet kialakítására. Egy dolgot senki ne tévesszen szem elől! A szülők válása párkapcsolati krízis, szakadás. A felnőttek egymás számára megszűnnek párként létezni, de a gyermeknek örökké a szülei maradnak. Közös gyermekük örök, kitörölhetetlen kötelék marad köztük…

Szerző: Bojti Andrea gyermekpszichológus
Fotó: Freepik

Címkék: válás, párkapcsolat, szülők, vállnak a szülők, párkapcsolati krízis, család, szeretet

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az apuka szerepe a gyermeknevelésben - hogyan lehet valaki jó apa?

Az édesapák számára kevés irodalom, segítség van. A szakirodalmak nagy része inkább az édesanyákhoz, édesanyákról szól. Éppen ezért ez a cikk most abban segít eligazodni, hogyan lehet valaki jó apa, miből áll össze az apa szerepe a gyermeknevelésben, illetve a gyermek identitásának alakulásában.

tovább a cikkre
Az örök tabutéma, avagy mit mondjunk a halálról a gyereknek?

Minden család életében megtörténik, hogy egy szeretett személy eltávozik. Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a halálról? Hogyan mondjuk el, hogy meghalt valaki? Esetleg titkoljuk el, vagy hazudjunk? Ezekről a kérdésekről is beszélnünk kell gyermekünkkel.

tovább a cikkre
Így segíts a gyermeknek, ha szomorú, dühöng, vagy hisztizik!

Hogyan viseljük el gyermekünk érzelmeit? Hogyan tanítsuk meg, miként viselje el a rossz közérzetet és a különböző érzelmeket? Szülőként hogyan viselkedjünk ezekben a helyzetekben?

tovább a cikkre
Hogyan lehet bensőséges viszonyunk a gyermekünkkel?

Miről beszélgessünk, hogyan kérdezzük a gyerekeket, hogy szívesen és bensőségesen beszélgessenek velünk. Íme néhány kérdés óvodásoknak, kisiskolásoknak és felsős diákoknak...

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Bojti Andrea - Gyermekpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Óraátállítás 2023: Közeleg a tavaszi óraátállítás ideje! - Melyik napra esik idén? Mutatjuk

vissza vissza