Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Miért fontos a babák és a gyermekek számára a rendszeresség? - Szülők Lapja

Miért fontos a babák és a gyermekek számára a rendszeresség?

Szülőklapja képHogyan tehetjük gyermekeink számára harmonikusabbá és boldogabbá a gyermekkort? Milyen felnőtt lesz az a gyermek, akinek nem volt rendszer és biztonság az életében?

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
2014-05-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A rendszeresség a gyermekeink számára fontos kapaszkodót jelenten a mindennapokban. Segít eligazodni a világban, biztonságot nyújt, és a kiegyensúlyozott érzelmi-, és személyiségfejlődéshez is hozzájárul.  

A kisbaba megszületésével új családi rendszer is születik
A családi rendszert leginkább a kiszámíthatósággal, szokásokkal, hagyományokkal lehet jellemezni. Ha van rendszer az életünkben, akkor tudom, mikor mi várható. Ez biztonságot ad. Vannak emberek, akiknek fokozottabb mértékben van szüksége erre a kiszámíthatóságra, míg mások inkább a spontaneitást, a váratlan szituációkat kedvelik.

Egyes szülők számára a fenti kérdés fel sem merül, hiszen idejüket jól be tudják osztani, és ügyesen tudnak szervezni. Sok család esetében azonban felmerülhet ez a dilemma - főként egy-egy új élethelyzet miatt.Lássuk példaként egy fiatal pár esetét!

Alkalmazkodás a kisbabához - esettanulmány
„Éva és Balázs az egyetemen ismerték meg egymást. Sokat jártak bulizni, imádtak a barátokkal programokat szervezni. Ez a fajta felszabadult élet a tanulmányok befejezése után is folytatódott. A kimerítő munka után még jobban esett a hétvégi lazítás és kikapcsolódás. Nem volt más gondjuk, mint hogy magukkal, és egymással foglalkozzanak. Aztán Éva egyszer csak várandós lett. Örömmel vállalták a babát, hiszen évek óta együtt éltek már. Azt viszont egyikük sem tudta igazán elképzelni, mennyire megváltoztatja majd a gyermek a mindennapjaikat...

Már a várandósság alatt felmerültek problémák, hiszen Éva már nem tudott olyan könnyedén részt venni a közös programokban. Később pedig, amikor a baba megszületett, és éjjel-nappal igényelte édesanyját, Éva kétségbeesett: hová lett a régi élete? Ő csak egy rossz anya, és egy fáradt nő, aki azt sem tudja, hol áll a feje, és mihez kezdjen, hogy elviselhetőbb, netán boldogabb legyen újra az élete - gondolta.
Szerencsére Balázs észrevette Éva elkeseredettségét, és megpróbált mindenben segíteni neki. Rengeteg időt töltöttek hármasban, és lassan kezdték megérteni, babájuk igényeit, szokásait, így az életük napról napra, hónapról hónapra felszabadultabbá vált. A gyermek másfajta rendszert igényelt, amihez alkalmazkodniuk kellett, hogy később ő alkalmazkodhasson majd hozzájuk…”


Miben rejlik a családi béke titka?
A történet sok pár esetén hasonlóan kezdődik. Még talán, akik tudatosan készülnek erre az időszakra, azok sem sejtik, mi vár rájuk. A sok „rózsaszín” sztori a babavárásról, és a gyermekáldásról hirtelen szertefoszlik, mikor a mindennapokban megtapasztaljuk a kihívásokat, nehézségeket.

Egy újszülött minimum 3 óránkénti etetése, sokszor érthetetlennek tűnő sírása komoly (érzelmi és fizikai) próba elé állítja a szülőket. A kezdeti nehéz időszak azonban az összecsiszolódásról, egymásra hangolódásról szól: „Ha képes vagyok türelmesen, megértően megállni egy kis időre, és a másikra figyelni, akkor könnyebb úgy alakítani a dolgokat, hogy mindenkinek jó/jobb legyen.”
 
Érezzük komfortosan magunkat a családban!
Nem csak az újszülött igényel kiszámíthatóságot a családban. Minden élethelyzetnek megvannak a maga rendszeresség-igényei. A családtagokban felmerülő vágyak, szükségletek folyamatosan változnak, így a rendszert is mindig újra kell alakítani, az igényekhez kell igazítani. A szerepek változása is meghatározza, hogy milyen rendszert érdemes bevezetni. Ehhez a társadalmi, vagy családi konvenciók nyújthatnak segítséget.

Az újszülötteknek is igényük van „rendszerre”
Láthattuk, hogy teljesen más rendszer jellemzi pl. egy újszülöttről gondoskodó pár mindennapjait, mint a kamaszokkal együtt élő párokét.
Az újszülöttben ösztönösen él az igény a kiszámítható, számára biztonságot jelentő környezetre. Számára a legfontosabb, hogy az édesanyja vele legyen, és kielégítse a szükségleteit: 3 óránként megetesse, megszeretgesse, tisztába tegye, elaltassa, és így tovább.

A kisgyermeknek más „rendszeres” igényei vannak
Egy 2 éves, ún. dackorszakba lépő gyermeknek már nem az az elsődleges igénye, hogy megetessék, tisztába tegyék, hanem hogy hagyják énjét, akaratát kibontakozni, a világot felfedezni. Ugyanakkor nagyon fontos számára, hogy mindezt a szülő bátorító, támogató, mégis korlátokat szabó jelenléte mellett tehesse meg.

Mire van szüksége a (kis)kamaszoknak?
Kamaszkorban a családi élet úgy tűnik, kevésbé fontos a gyermek számára. Pedig ez nem igaz! Egy kiszámítható, megértő fészekbe mindig jó hazatérni. Ilyenkor a fokozatos háttérbe húzódás, ugyanakkor a folyamatos készen állás kell, hogy jellemezze a kapcsolatokat. Ez teremti meg ugyanis azt a bizalmi légkört, melyben kamasz gyermek könnyebben megnyílik.

Miért elengedhetetlen a családi rendszer kialakítása?
A rendszer egy család életében fontos kapaszkodót jelent. A mindennapok rutinja mellett, a közös családi ünnepek (születés-, és névnapok, karácsony, stb.), és hagyományok is nagymértékben meghatározóak. Ezek adják azt a mankót, amivel a gyermekünk elindul a nagybetűs ÉLET-be! A genetikai örökségen kívül, többek között, ezt kapja tőlünk útravalóul.

Hova vezethet a túlzott rendszertelenség?
Aki úgy nő fel, hogy kiszámíthatatlan, mikor mit eszik, mikor hol és kivel alszik, annak személyiségfejlődése veszélyeztetettnek mondható, és sokkal hajlamosabb lesz bármilyen pszichológiai/pszichiátriai kórképre, más betegségekre, esetleg antiszociális viselkedésre. Természetesen a szokásokhoz való túl merev ragaszkodás sem jó, az is megbetegítheti az egyént.

Fontos tehát, hogy mindig figyelembe vegyük a családtagok egyéni igényeit, és szükségleteit, és közösen alakítsuk a családi rendszert.
Szülőként ebben is nagy felelősségünk van!

Fotó: Unsplash/Jonathan Borba
Szerző: dr. Árvainé Koczok Márta

Címkék: család, gyermek, baba, újszülőtt, boldog gyermek, boldog baba, gyermeknevelés, rendszeresség,

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi adó- és járulékkedvezmény változások 2014-ben - most kell nyilatkozni!

2014-től jelentősen több fizetést vihetnek haza azok a szülők, akik januárban adóelőleg-nyilatkozatot tesznek. Ez a feltétele a családi kedvezmény és járulékkedvezmény igénybevételének.

tovább a cikkre
Családbarát munkahelyek teremtése

A házasság nem divatjamúlt forma, hanem megerősíti a férfi-nő kapcsolatot - jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.

tovább a cikkre
Boldog párkapcsolat baba mellett? Igen, lehetséges!

A tökéletes randevú - Hol adnak ilyet? Akciós? Mert akkor én is veszek, pont ilyenre vágyom. Árnyas sétány, a háttérben naplemente és halk zene. Divatos haj és csinos megjelenés, a társam illata varázslatos, de cseppet sem tolakodó.

tovább a cikkre
Hogyan neveljünk boldog gyermeket? - Vekerdy Tamás interjú

A gyerekekkel való jó időtöltést nem kell napokhoz kötni – fejti ki véleményét Vekerdy Tamás pszichológus, akit a gyermek–szülő kapcsolat különféle stratégiáiról kérdeztünk.

tovább a cikkre
Hogyan legyél boldog anyuka?

Úgy érzed, hogy a környezeted elvárja Tőled, hogy mindig boldog anyukaként viselkedj, pedig Te majd összeesel a fáradtságtól?
Még nem tudod, hogy a kisbabád mikor, miért sír és bűntudat gyötör emiatt? Tükörbe nézel és már nem ugyanaz a karcsú, vidám nő néz vissza rád, aki az esküvői képeiden mosolyog?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper húsvéti programok az egész családnak: állatsimogató, pónilovaglás, bábelőadások, kerti vasutazás

vissza vissza