Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Hogyan lehet boldogabb és egészségesebb a gyermeked? - Egy egyszerű módszer, amit sajnos már elfelejtettünk - Szülők Lapja

Hogyan lehet boldogabb és egészségesebb a gyermeked? - Egy egyszerű módszer, amit sajnos már elfelejtettünk

Szülőklapja képMiért van jótékony hatása a nevetésnek az egészségre? Hogyan lehet az immunrendszert a nevetéssel karbantartani? Tudtad, hogy egy csecsemő akár 300-szor is elneveti magát naponta, mi felnőttek pedig alig 20-szor? Pedig egy jóízű nevetés csodákra képes…

Szerző: Aranyosi Ervin
2014-06-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Aranyosi Ervin
Vers-, és meseköltő, nevetés jóga klubvezető
kérdezd szakértőnket a témában >>
Ha már felébredtél, nevetni se késs el! / Induljon a napod vidám nevetéssel! / A nevetés gyógyít, felemeli lelked, /érdemes a napod vele ünnepelned… (Aranyosi Ervin)
- Lassan elcsépelt fogalommá válik, hogy a nevetés gyógyít. Számtalan orvosi kutatás támasztja alá kedvező élettani hatásait, mégis, az emberek hétköznapjaiból egyre inkább hiányzik.

Gyógyszerek helyett inkább nevettess!
Miközben tudjuk, hogy a betegségek hátterében szinte mindig lelki okok keresendők, vagyis betegségeink túlnyomó többsége pszichoszomatikus, - valójában a lélek gyógyítására, mentális egészségünk karbantartására kevés figyelmet fordítunk. Gyógyszerek helyett a nevetés praktikusabb megoldás lenne. Vajon a 21. század embere már nem szeret nevetni?

A csecsemők többet nevetnek, mint a felnőttek?
Egy egészséges csecsemő átlagosan naponta 200-300 alkalommal is elneveti magát, és mindössze az az oka rá, hogy a kacagás örömforrást jelent számára. Ez a nevetésszám felnőtt korunkra általában napi 15-20 alkalomra olvad, amely nem képes ellensúlyozni a bennünket ért negatív behatásokat. Vajon mi történik a kettő között? Mitől válik az ember ilyen komollyá?A gyerekeknél a nevetésmentes magatartás lett az "elvárt"
Ahogy életünk során a társadalom és a környezetünk elvárásainak megfelelően igyekszünk viselkedni egyre inkább a fegyelmezett, mosolygás-, és nevetés-mentes megnyilvánulás a kívánatos. Gyakran már az óvodákban és az iskolákban is fegyelmezett, komoly felnőtteket nevelésére törekednek, amely eleve a lelki betegségek kialakulásához nyújtanak jó alapot, úgymond táptalajt.

Ahogy a viccben is meg van írva: "Megtanítod járni és beszélni, azután azt mondod, - Ülj le és maradj csendben!"

A nevetés stresszoldó,  és elűzi a félelmeket
A nevetés elűzi a félelmeket, optimizmust és megnyugvást hoz. Nevetésre mégis csak a szabadidőben találnak lehetőséget a gyerekek, a fiatalok, amennyiben keresik ezen alkalmakat, és nem a különböző médiák és elektromos kütyük hódítják el a figyelmüket, illetve amennyiben a nevetéshez, jó kedvhez a szülők is partnerek tudnak lenni. Ugyanakkor számtalan olyan stresszes, idegesítő dolog van a gyermekek életében, amely rontja a betegségek elleni védekezésüket, rombolja az immunrendszerüket.

Úgy gondolom, jó lenne felszabadultabb, vidámabb és örömtelibb gyermekkort biztosítani gyermekeinknek, ami egyben javítaná az önbizalmukat, önmagukról kialakult képüket, és egyben az egészségükre is kedvező hatással lenne.

Mit tehetünk mi, szülők annak érdekében, hogy gyermekünk jobb kedvű, vidámabb legyen?

A karrier, pénz, okostelefon (…) nem pótolja az emberi kapcsolatokat
Először is, nekünk, felnőtteknek is kevésbé kellene komolyan vennünk az életet, több vidámságot és mosolyt kellene vinnünk a mindennapjainkba. Több közös programot tervezni családunknak, gyermekeinknek, keresni azokat a lehetőségeket, amelyek okot adnak az együtt örömködésre. Az együtt töltött idő, a közös szórakozás, a sportolás, a játék során számos alkalom kínálkozik a vidámságra. A karrier, a pénz, az okostelefon, számítógép és a játékterem nem pótolja az emberi kapcsolatokat, a boldog családi életet.

A családi filmnézés valóban szórakozás legyen!
Igen gyakran merül ki a családi program a közös tévénézésben, esetleg mozizásban. A szülők figyelme azonban nem terjed ki többnyire a megfelelő filmek kiválasztására, kontrollálására, pedig ennek akkor van igazán értelme, ha a filmnézés valóban szórakozás, és a gyermekben is kellemes érzéseket kelt, nem pedig rémálmokat, félelmeket generál. Az igazán nívós, nevetve oktató, mesélő rajzfilmek, vígjátékok jelenthetnek a gyermek normál mentális fejlődéséhez jó alapokat.

Egy gyermeket könnyű nevetésre bírni
Alapjában véve azonban a gyermeki lélek, amíg a kötöttségek megengedik, képes jó humorral rácsodálkozni a világra. Boldogan és önfeledten képes kacagni számára új, vagy éppen faramuci dolgokon, fonák helyzeteken - állatok, vagy kedves emberek viselkedésén.

Egy gyermeket könnyű nevetésre bírni, amíg ez nem tiltott, komolytalan dolog számára. Egy kis kukuccsolás, fogócska, bújócska épp úgy kacagásra bírja, mint az állatok viselkedésének megfigyelése. Nem véletlen, hogy a gyermekek vonzódnak az eső utáni pocsolyákhoz és imádnak bennük tapicskolni, mert ez vicces, érdekes. A felnőttnek pedig rögtön az jut az eszébe, hogy "ajjaj, a gyermekem most meg fog fázni".

A széltől is óvott gyerekek gyakran betegednek meg
Az állandó aggódás, az agyon fertőtlenítés, az agyonnyomó gondoskodni akarás azonban nem javít a gyermekek betegséggel szembeni ellenálló képességén, immunitásán, sőt rombolja azt.

Az ember úgy tanul, ha tapasztal, és milyen érdekes, az immunrendszerünk is ugyanígy működik. A steril körülmények között, a széltől is óvott gyerekek gyakrabban betegednek meg. A betegségeken természetes módon átesett gyermekek ritkábban betegednek meg, később más betegségeket is könnyebben legyűrnek.

A lelki ok felismerése vezet a valódi gyógyuláshoz
Sokan hallották már azt a latin mondást, hogy Ép testben ép lélek. Ezt a mai ember úgy fordítja magának, ha a testemet jó kondícióban tartom, akkor a lelkem is rendben lesz. Sajnos, ez így nem igaz. A betegségek a lélekből erednek. Tüneteink jelzések, hogy valamit rosszul csinálunk, rossz utat választottunk, hogy viselkedésünkön, életmódunkon, egyáltalán az élethez való hozzáállásunkon változtatni kellene.

Az akadémikus orvostudomány ezeket, a tüneteket igyekszik megszüntetni, vagy legalábbis csökkenteni. Mivel azonban az ok, amely a tünetet kiváltotta, nem változik, a tünetek folyamatos elnyomására igyekszik törekedni. A lelki okok felismerése vezethet azonban a valódi változáshoz, a gyógyuláshoz. A tünetek lényegében testünkön belül, különböző életesemények hatására bekövetkezett elváltozások, energia elakadások, úgynevezett blokkok kialakulásának következményei.

A nevetés támogatja az immunrendszert
Ám kicsit elkalandoztam, térjünk vissza a nevetésnek az egészségre gyakorolt jótékony hatásaihoz. Valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy egy jóízű nevetés során testünk és arcunk számos izma megfeszül, pulzusunk és vérnyomásunk megemelkedik.

Nevetés közben tüdőnk kitágul, rekeszizmunk megrezegteti belső szerveinket. A nevetés segítségével több oxigén kerül a vérbe, és jut el például az agyba. Ezzel javítja a gondolkodó és reagáló képességeinket. A rekeszizom mozgása a kacagás során egy különleges belső masszázst nyújt (ingyen és bérmentve) a belső szerveinknek, olyat, amelyet semmilyen más módszerrel nem tudunk jobban előidézni, ezek az összehúzódások megmozgatják a teljes bélrendszert, tüdőt, májat, gyomrot, stb., ezáltal javul ezeknek a szerveinknek a vérellátása is.

Amellett, hogy a nevetés felér egy kiadós testedzéssel, a kalóriaégetés miatt, fogyókúrának is kiváló. A nevetés támogatja az immunrendszert, javítva a betegségek elleni védekezést. A betegség gyógyulási szakaszában pedig meggyorsíthatja a felépülést.

Vannak olyan dolgok, amin nevetni kell!
Ezt a boldog lélek nem is rejtheti el.
De miért is tenné, hisz jól esik neki,
a lélek rezgését magasra emeli.
Nem nehezedik rá, úgy az élet súlya,
ki befelé figyel, hamar megtanulja.
Mert a lelki békét nevetés táplálja,
általa lombosabb életünk szép fája…
(Aranyosi Ervin)


Szerző: Aranyosi Ervin költő
Fotó: Freepik/senivpetro

Címkék: gyerek, egészség, nevetés, nevetés hatása, nevetésterápia, lelki béke, immunrendszer, alternatív gyógyítás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mit tehetünk mi szülőként azért, hogy a gyermekünk boldog legyen?

A gyermeknevelés nem csak az örömről szól, hanem árnyoldala is van. Szakértőnk hasznos tanácsai szülőknek arról, hogy hogyan teremthetünk harmóniát önmagunkban és a családban.

tovább a cikkre
Hogyan lehet boldog, kiegyensúlyozott gyermekünk? - interjú Vekerdy Tamással

Gyerekek, óvodák, iskolák címmel tartott előadást Kiskunfélegyházán a közismert gyermekpszichológus Vekerdy Tamás, aki a helyi Waldorf Egyesület meghívására érkezett.

tovább a cikkre
Hogyan neveljünk boldog gyermeket? - Vekerdy Tamás interjú

A gyerekekkel való jó időtöltést nem kell napokhoz kötni – fejti ki véleményét Vekerdy Tamás pszichológus, akit a gyermek–szülő kapcsolat különféle stratégiáiról kérdeztünk.

tovább a cikkre
Boldogabbak az egyke gyerekek?

Az egyke gyerekek boldogabbak, mint azok, akiknek testvérekkel kell megküzdeniük szüleik figyelméért, derült ki egy új tanulmányból. A cikkből kiderül, hogy mi okozhatja a testvérek boldogtalanságát.

tovább a cikkre
Hogyan legyél boldog anyuka?

Úgy érzed, hogy a környezeted elvárja Tőled, hogy mindig boldog anyukaként viselkedj, pedig Te majd összeesel a fáradtságtól?
Még nem tudod, hogy a kisbabád mikor, miért sír és bűntudat gyötör emiatt? Tükörbe nézel és már nem ugyanaz a karcsú, vidám nő néz vissza rád, aki az esküvői képeiden mosolyog?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Aranyosi Ervin - Vers-, és meseköltő, nevetés jóga klubvezető

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Majdnem meghalt a fiú, akivel kavicsokat etettek az osztálytársai - Eljárás indult az ügyben

vissza vissza