Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 10.000 gyermek vár rá, hogy valaki haza vigye - nevelőszülők kerestetnek! - Szülők Lapja

10.000 gyermek vár rá, hogy valaki haza vigye - nevelőszülők kerestetnek!


10 000 gyermek vár nevelőszülőkre Magyarországon – írta nemrégiben Facebook bejegyzésében a Fészek Gyermekvédő Egyesület, aki nevelőszülők felkutatásával és képzésével foglalkozik. 10 000! – döbbenetes számadat, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni…

Szerző: Szülők lapja
2014-07-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

10 000 gyermeknek nem adatik meg, hogy a szüleik nyugodtan és harmóniában neveljék őket, sokszor azért, mert a család anyagi nehézségei, szociális körülményei, vagy egyéb gondjai miatt nem tudnak kiegyensúlyozott körülményeket nyújtani számukra. Ezeknek a gyerekeknek hétvégenként nem az a kérdés, hogy játszóházba vagy állatkertbe menjenek-e, hanem például az, hogy kerül-e egyáltalán ebéd az asztalukra. 10 000 gyermek vár befogadó és elhivatott nevelőszülőkre, hogy általuk megkaphassák az esélyt boldog gyermekkor reményére.
A Fészek Gyermekvédő Egyesület, aki ezeken a gyerekeken immár 15 éve igyekszik segíteni, a Facebook előnyeit kihasználva, hívta fel a figyelmünket az égető problémára.

Hogyan lehet valaki nevelőszülő? Hogyan kell jelentkezni?
A laikusok a nevelőszülőséget összekeverik az örökbefogadással, pedig közöttük lényeges jogi különbség van. Az örökbe fogadásnál az örökbe fogadó szülők véglegesen megkapják a gyermeket, az új szülők ezáltal a vér szerinti szülő státuszába kerülnek, akikkel azonos jogaik és kötelességeik lesznek. Míg a nevelőszülő feladata ettől lényegesen eltér: a gyermek gondozását átmenetileg vállalja, vagyis nem végleges időre kerül a gyermek az új családhoz. Miközben a gyermek a nevelőszüleivel él, a vér szerinti szüleivel is találkozhat, tarthatja velük a kapcsolatot. A nevelőszülők segítséget nyújtanak abban, hogy a nehéz sorsú gyermek megfelelő körülmények között tudjon felnőni, és azt igyekeznek minden támogatást megadni, hogy a Kicsi mihamarabb visszakerülhessen az eredeti családjához.
Az egyesület folyamatos toborzásai során olyan személyek jelentkezésére számít, akiktől nem áll távol ez a fajta segítségnyújtás, akiknek talán már többször is megfordult a fejükben, hogy nehéz sorsú gyerekeken segítenének, csak azt nem tudják, hogy hogyan fogjanak hozzá. Nevelőszülőknél az alsókorhatás 24 év, felső korhatár nincs, a maximális korkülönbség az 50 év, ami a nevelőszülő és a gyermek között maximum lehet; ideális, ha a nelelőszülőjelöltek házassági vagy élettársi kapcsolatban élnek, de a A Fészek Gyermekvédő Egyesület a jó tapasztalatok miatt egyenértékűen fogadja az egyedülállók jelentkezését is. Olyan nevelőszülőket keresnek, akik szívesen gondoskodnának saját otthonukban család nélkül maradt Kicsikről, és akik kifogyhatatlanok türelemből, empátiából és szeretetből.

A gyerekek sokszor magukat hibáztatják a kialakult helyzet miatt
Minden gyermek óriási traumaként éli meg azt, hogy kiszakítják a vér szerinti családjukból, és nem élhetnek a saját szüleikkel. Sokszor úgy érzik, hogy ők maguk a hibásak mindazért, ami történik. A családból való kiemelés gyakran egészen váratlanul történik: reggel elmegy a kisfiú az iskolába, és fogalma sincs arról, hogy délután már nem mehet haza, mert elviszik őt egy idegen családba… „Ilyen és ehhez hasonló helyzeteket próbálunk átbeszélni, megérteni a nevelőszülőnek készülő családokkal, és felkészítjük őket a megfelelő viselkedésre. Idővel a gyerekek persze beilleszkednek az új családokba, de sok segítséget kell nekik adnunk, hogy az őket ért traumát és veszteséget fel tudják dolgozni.” – mondja Báló Ottília, a Fészek Gyermekvédő Egyesület ügyvezetője.

A nevelőszülőség nemes feladat, ami rengeteg kihívással jár
„A nevelőszülőség annyit jelent, hogy más gyermekét kell nevelni, ami sosem ugyanolyan, mint amikor valaki a saját gyermekével foglalkozik. A feladat egyik nehézsége, hogy átmeneti időre szól, és mégis úgy „kell” szeretnie a vállalt gyermeket, mintha sajátja lenne, ugyanakkor késznek kell állni arra, hogy őt bármikor elengedje, ha azt a gyermek érdeke megkívánja. A nevelőszülő másik nagy kihívása, hogy felelőssé válik a rábízott gyermek testi-szellemi-erkölcsi fejlődéséért, biztosítania kell számára az életkorának, fejlettségi szintjének, egészségi állapotának megfelelő ellátást. Ez különösen nehéz feladat, ráadásul a gyermek részéről visszaérkező pozitív visszacsatolás nem azonnal jön - a hála, elismerés talán csak évek múltán várható, a munka gyümölcse később érik be.” – mondja Báló Ottilia.

A nehézségek mellett viszont felemelő érzéssel tölti el a nevelőszülőt, hogy hozzájárulhat egy gyermek boldogabb gyermekkorához, testi és lelki fejlődéséhez, sikeresebb felnőtté válásához, ami felbecsülhetetlen érték.
A nevelőszülőség 24 órás elfoglaltság, vagyis csak hétvégére, vagy csak bizonyos időpontokra nem lehet vállalni gyermeket. A nevelőszülő saját otthonába fogadja a gyermeket, és gondoskodik teljes körű ellátásáról, amíg arra szükség van, vagy amíg bármely más okból fel nem menti a gyámhivatal a feladat végzése alól.
És mi történik, ha egy nevelőszülő menetközben meggondolja magát? – mert ez is könnyen előfordulhat. Az egyesület szakemberei a felkészítés során megpróbálják szembesíteni a jelentkezőket a rájuk váró nehézségekre, élethelyzetekre, mert ekkor még tét nélkül tudják mérlegelni, hogy vállalkoznak-e az adott feladatra.

10.000 gyermek vár rá, hogy valaki haza vigye - nevelőszülők kerestetnek!

A nevelőszülő hozzájárulhat a nehéz sorsú gyermek boldogabb gyerekkorához (Rajz: Fészek Gyermekvédő Egyesület)

A nevelőszülők az idén januártól bért kapnak
A nevelőszülő a hatályos jogszabályokban meghatározott ellátásokat kapja, egyrészt a gyermek ellátására folyósított nevelési díjat és ellátmányt. A nevelőszülő munkájáért 2014.01.01-től bért kap, ez korábban a hagyományos nevelőszülők esetében egy szerény tiszteletdíj volt, ami nem képezte nyugdíjjogosultság, sem egészségügyi ellátás alapját.
(Az ide vonatkozó törvény elsősorban az 1997. évi XXXI tv a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, a nevelőszülői jogviszonyról az 513/2013 Kormány rendelet szól.)

„A nevelőszülők hihetetlenül tiszteletreméltó munkát végeznek”
„Keressük a lehetőségeket, hogy minél többekkel megismertethessük a munkánkat: hogy ne legyenek indokolatlan előítéletek, hogy kiderüljön, milyen hihetetlenül tiszteletre méltó munkát végeznek a nevelőszülők, hogy minél többen jelentkezzenek nevelőszülőnek, hogy minél többen támogassák önkéntes munkával, adománnyal a munkánkat, lehetővé téve ezáltal, hogy a lehető legtöbbet adhassuk nekik útravalóul: élményben, értékben, gondoskodásban.” – összegzi Báló Ottília.

10.000 gyermek vár rá, hogy valaki haza vigye - nevelőszülők kerestetnek!"Kedves néni és bácsi!
Én otthontalanul, állami gondozásban élek, csak nem vagyok örökbefogadható, mert a szüleim nem mondtak le rólam. Pedig olyan egyedül vagyok, és annyira szeretném, ha lenne apukám és anyukám, akik hazavisznek magukkal, és szeretnek. Nem lennél a nevelőszülőm?
Ha szeretnél segíteni nekem, hívd fel ezt a számot: 06 70 382 6487 vagy írj az info@feszekegyesulet.hu címre."


Rajzok, fotó: Fészek Gyermekvédő Egyesület

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: nevelőszülő, család, gyámhivatal, nehéz sorsú gyermek, gyermekéhezés, gyermekbántalmazás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Lényeges változások az örökbefogadás szabályozásában!

Változtak az örökbefogadási szabályai 2014.március 15-től. Jogi szakértőnk közérthetően magyarázza el a megváltozott új szabályokat: hány éves kortól lehet örökbefogadni, meddig gondolhatja meg magát a lemondó édesanya, mit jelent az örökbefogadás `utánkövetése`? Tudd meg, melyek az örökbefogadást érintő legújabb jogszabályi változások!

tovább a cikkre
Változások – ápolási díj, nevelőszülői viszony, óvodáztatás, diplomás gyed, gyed extra

Az Országgyűlés több mint harminc törvénymódosítást fogadott el hétfőn a jövő évi költségvetés végrehajtásának megalapozásaként. A képviselők bevezették a kiemelt ápolási díjat, amelyet a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozóikat ápolók igényelhetnek, továbbá döntöttek arról is, hogy csak 2015. szeptember 1-jétől lesz kötelező az óvoda a gyermek hároméves korától.

tovább a cikkre
Terjed a lelki terror a gyerekek között

Öngyilkosságba menekülő tinik történetei járták be a világot az utóbbi hónapokban. Az interneten és az iskolában zaklattak őket a kortársaik. A legfiatalabb áldozat 12 éves volt.

tovább a cikkre
Apai elismerő nyilatkozat és örökbefogadás változások

Egyszerűsödnek és életszerűbbek lesznek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel. A kormány nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be az erről szóló egyes családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatot.

tovább a cikkre
Az örökbefogadás lelki háttere

Napjainkban a becslések alapján hazánkban hozzávetőlegesen 150.000 pár küzd meddőségi problémával, azonban más esetekben is előfordulhat, hogy két ember úgy dönt, hogy más vér szerinti gyermekét szeretné a sajátjaként nevelni.

tovább a cikkre
Gyermekek lelki problémái és a kineziológia

Napjainkban egyre többen fordulnak alternatív gyógymódokhoz betegségeik gyógyításával kapcsolatban. Ez főképp akkor tűnik jó megoldásnak, ha a nyugati orvoslás szemében láthatatlan, felderíthetetlen, lelki eredetű betegségről van szó.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza