Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Óvodai beilleszkedés – nehézségek az óvodába indulás körül - Szülők Lapja

Óvodai beilleszkedés – nehézségek az óvodába indulás körül


Habár túl vagyunk az óvodai beszoktatás nehezén, ez közel sem jelenti azt, hogy gyermekeink egy-kettőre már át is álltak az új élethelyzetre. Az óvodai beilleszkedés sok édesanyának feladja a leckét – bizony néha még a hozzáértő „pedagógus-anyukáknak” is…

Szerző: Szülők lapja
2014-10-09
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ranschburg Jenő:  Első nap az óvodában

 Most sírok. Itt hagyott anyu.
 Sírok és nem törlöm le a könnyemet...
 Hadd lássák, hogy én most szenvedek!
 És hiába dobják ide a labdát
 Nem gurítom vissza...
 Nem lehet.
 Itt fogok ülni a széken estig
 S a mesét se hallgatom.
 Úgyse tetszik!


„Nem akarok felöltözni, nem akarok oviba menni, nem akarok ott ebédelni…”
Reggel van. Két hét betegség után a második napot gyűrjük az oviban. Tegnap már csak egy kicsit sírt. Mai feladat: ott kell enned, lányom! Nincs mese! Nem könnyű. Mert a lány elég akaratos, önfejű, dacos… nem tudom, kinek a gyereke lehet…? Tegnap megígérte, ott eszik. De ma mégis visszavonulót fúj. Este, miután ágyba dugtuk őket, a lányokat, kifundáltam egy játékot. Lerajzoltam a két nővért, a kicsit, és nagyot, nagy pocakkal. Gondoltam, miután a reggelit, és az ebédet is elfogyasztotta az óvodában, hazaérve az itthoni pocakos hasonmását is „megetetheti”. Így gyarapodhatnak a sok-sok beragasztott ételtől a babák pocakjai. Mi pedig túlléphetünk ezen a „márpedig nem eszem ott és kész” helyzeten. NEM, most ez sem segít. Már öltözni sem szeretne. A hű pajtás, Rozi sem segít, aki kutyához méltó higgadtsággal tűri, a hangos panaszt, mely lányom ajkából artikulálatlanul kitör.  

Egy darabig még tartom magam, hiszen nem csak anya vagyok, de pedagógus is! SZAKember! HOZZÁértő! ÉN nem adhatom fel! Aztán rám nézett, megtört, öreg szemekkel. Fájt a lelke, és ekkor bennem is megrepedt valami… Nem tudom mi…. „Anya ugye értem mész?” kérdezte ekkor. Én meg csak megöleltem, és nem tudtam mit mondani. Csak megöleltem. Így ültünk némán az ágyon, a gyermekem, és én.

Nehéz óvodai kezdet – „Pedig már 1 éve oviba készül”
Nehéz helyzet. Az óvoda kedves, szép, már régóta ismeri, hisz a nagy is odajárt. Az óvónénik kedvesek, megértők egytől egyig. A lányom vagány, megszokta, hogy visszajövök érte, mindig, ha elmegyek. Már régóta eljárok dolgozni, nyaralt is nélkülünk. Már egy éve oviba készül… A nővére már iskolás. Jó a kapcsolatunk, egészséges. Ő kiegyensúlyozott, a családunk is az, én is. Hol a hiba? Nem tudom. Mégis nehéz. Neki is, és nekem is. Elfáradtam, itt belül. A helyzetet sokszor analizáltam már, de ez is fáraszt. Fárasztanak a tanácsok, a vélemények. Irigylem azokat, akiknek szó nélkül beszokott a gyerekük.

Minden gyerek a saját tempójában szokik be az óvodába
Az oviból kilépve, csak baktattam, a fejemből bambultam kifelé. És rácsodálkoztam a fákra egyik még zöldellt, másik már szinte csupaszon meredt az ég felé. Az őszre gondoltam, az elmúlásra. A természet körforgására. Arra, hogy majd tavasszal, a fa új hajtást, levelet hoz. Majd virágot, melyből termés lesz és lehullik a levelekkel együtt. Végül mégsem marad más csak egy csupasz fa, mely pihen, majd erőt gyűjt, és újra teremt valamit, egy levelet, virágot, termést. Eszembe jutott, hogy ez az élet rendje. Némelyik fa még zöld, mikor a másik már szomorúan mered az ég felé, csupaszon, várva a zord telet, hogy tavasszal újra tündököljön. Így vagyunk ezzel mi is. Nem vagyunk egyformák, másként éljük meg életünk pillanatait. Van, aki könnyebben, van aki nehezebben.

A lányommal vagányok vagyunk, mind a ketten. Tudom, hogy túljutunk ezen is. Mégis ezt a leckét, ha ez annak nevezhető, soha sem felejtem el. Mert bár lehetünk mindketten felkészültek, kellően tapasztaltak, az élet néha mégis fáj, és meggyűr, és nagyon nehéz. Eszembe jutott egy idézet: „Az élet egy hatalmas buli, csak én nem kaptam rá meghívót.” És én úgy döntöttem, hogy ma ovi után, a lányom meg én, elmegyünk meghívót szerezni!

Szerző: Kerekesné György Zsófia, a Kukucskáló Műhely gyógypedagógusa
Fotó: Kukucskáló Műhely

Gyermeked nevelése során benned is hasonló gondolatok fogalmazódtak meg? Netán tanácsra vagy segítségre szorulsz? Te is találkozhatsz, és kérdezhetsz a szerzőtől vagy munkatársaitól, ha ellátogatsz a Kukucskáló Műhely most indított foglalkozássorozatára!
A Kukucskálkó Műhelyet óvodáskorú és kisiskolás gyermekek számára hozták létre, ahol hasznos elfoglaltságokkal szórakozva tanítanak és játszanak a gyerekekkel.
(Kukucskáló Műhely foglalkozásainak helyszíne: TEMI Fővárosi Művelődési Háza - Budapest, XI. Fehérvári út 47.)


KUKUCSKÁLÓ MŰHELY - SZÍNVONALAS FOGLALKOZÁSOK, SZAKTANÁCSADÁS, TOVÁBBI INFORMÁCIÓ>>

Videó - Egy kis kedvcsináló a Kukucskáló Műhely programjaihoz


Címkék: óvoda, óvodás gyerek, óvodai beszoktatás, óvodai beilleszkedés, gyermeknevelés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél
11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél

Hogy segítsünk eligazodni a gyermeknevelés útvesztőjében, összegyűjtöttünk 11 elgondolkodtató idézetet pszichológusoktól, íróktól - olvasd el, ők hogyan vélekednek a gyermek és szülői viszonyról, feladatokról, családról.

tovább a cikkre
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv

A fütyis színező után újabb kiadvány borzolja az apák és anyák lelkét: nevezetesen egy gyermeknevelési könyv, mely vallásos irányultsága mellett konkrétan arra okítja a szülőket, hogyan verjék meg a gyermeküket, ha az engedetlenül viselkedik.

tovább a cikkre
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?

Anyának és Nőnek lenni egyszerre - lehetséges-e? Kell-e, lehet-e sorrendet állítani? Nem kell kövekkel dobálni azt, aki mindkét szerepet egyeztetni tudja. Egy olvasónk, egy anya őszinte vallomása az elvárásokról saját maga felé és környezetének.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Szőlőlé

Szőlőlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm szőlő

Recept:

A megmosott, leszárított gyümölcsöt szitán áttörjük, vagy kimagozva gyümölcscentrifugával nyerjük ki a levét.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csö(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Fotók: Több mint 7 kilós óriásbébi született! - Még az anyukája is meglepődött, hogy milyen nagy baba

vissza vissza