Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap? - Szülők Lapja

Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap?


"A testi sértésekről készíthető látlelet, és megmondható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor a gyerek?” Pszichológus szakértőnk a gyermekbántalmazásról, szülői agresszióról, és az „ellopott gyermekkor”-ról világosít fel bennünket.

Szerző: Bojti Andrea
2015-02-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Bojti Andrea
Gyermekpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

„Hogy lehetsz ilyen szerencsétlen kisfiam? Mi ez a ronda rajz már megint? Ahelyett, hogy tisztességesen festenél, megint csak bekoszolod a lakást! Te istenverte! Takaríthatok most utánad! Bárcsak meg se születtél volna!”
Amikor gyermekbántalmazást emlegetünk, kevesen gondolnak bele, hogy az érzelmi terrorizálás, becsmérlés is bántalmazás.

Érzelmi bántalmazás – zavarodottság és félelem a gyerek lelkében
Érzelmi erőszaknak számít minden olyan cselekmény, amely a gyerekben tehetetlenségérzetet, zavarodottságot, félelmet vagy bűntudatot kelt.
Ilyen cselekedet, ha megalázzák, megszégyenítik a gyermeket. Kicsúfolják, leszólják a munkáját, hobbiját, barátait.
Bántalmazás, ha ordibálnak vele, ijesztő dolgokkal fenyegetik, fizikai erőszakot helyeznek kilátásba, tönkreteszik a tárgyait, játékait. Érzelmi abúzus az is, ha indokolatlan mértékű kontrollt gyakorolnak felette, nem engedik az akaratát érvényesülni, illetve ha elhagyással, örökbeadással fenyegetik.
Gyermek elleni érzelmi erőszak az is, ha a jelenlétében és a tudtával szeretteit bántják.

Súlyosan sérülnek azok a gyerekek, akik túl korán kerülnek „szülőszerep”-be
Sok esetben megtörténik, hogy a szülők ezeket a sértéseket a humor álarca mögé bújtatva fejezik ki, miközben biztosítják gyermeküket arról, hogy ők „csak viccelnek”.
Bántalmazás az is, ha a gyerek életkori és pszichés határait sürgetve túl korai önállósodást várnak el a gyerektől, túl nagy felelősséget hárítva így rá. Ilyen az, amikor a gyerek kvázi szülőszerepbe kerül, vagy felnőtt dolgokkal kell foglalkoznia.
Az „ellopott gyermekkor” esetei közé tartozik a szülői ridegség megtapasztalása, amikor a gyermek azt éli meg, hogy a szülő elérhetetlen számára. Az ily módon elutasított gyermekek fejlődésük során azt tanulják meg, hogy a magány egy biztonságos állapot, és attól való félelmükben, hogy újra át kell élniük az elutasítást, távol tartják magukat másoktól, ami elszigetelődéshez vezet.

Amikor az agresszió rendszeresen jelen van a család mindennapjaiban
Felmerül azonban a kérdés, hogy hol húzódik a határ a sok esetben ártatlannak látszó szidás, a szülők nevelési célzattal használt büntetési eszközei és a súlyos bántalmazás között?
Fontos szempont, hogy milyen gyakorisággal fordulnak elő ilyen esetek. Bárkivel előfordulhat, hogy egyszer-egyszer elszakad a cérna. Bántalmazásról akkor beszélünk, ha a gyerekkel szemben a verbális agresszió sokáig és rendszeresen jelen van.

Milyen hatással van a gyermekre az érzelmi bántalmazás?
Az érzelmileg bántalmazott gyermekekre jellemző, hogy önmagukat teszik felelőssé a családi problémák kialakulásában. Sokszor élnek meg tehetetlenségérzést. Egy idő után elhiszik, és belsővé teszik a rájuk irányuló negatív gondolatokat, így csökken az önértékelésük és mint egy önbeteljesítő jóslat, sokszor meg is valósulnak az elhangzott szavak. Mégis talán a legfontosabb, hogy az érzelmileg bántalmazott gyermekek nem élik át azt az érzést, hogy a szüleik önmagukért szeretik őket.

Mi késztet arra egy szülőt, hogy érzelmileg bántalmazza gyermekét?
„A legtöbb esetben a tudattalanul kialakuló folyamatok hátterében a gyermek szükségleteivel kapcsolatos hamis elképzelések, a szülők hiányos tapasztalatai mellett a család rossz szociális környezetét, az anyai depressziót, a gyermek krónikus betegségét is megemlítik a bántalmazás okaként.” (Cicchetti és Valentino)
Azok a szülők, akik maguk is bántalmazottak voltak, nehezebb helyzetben lehetnek a gyermeknevelés jó irányának megtalálásában. Az a szülő, aki maga soha nem tapasztalta meg a szeretve lenni érzését, nehezen adhatja át a feltétel nélküli szeretetet. Ezt az ördögi kört sokszor generációkon keresztül viszik a családok. A körből kilépni nehéz.
Első lépésben tudatosulnia kell a szülőben a kialakult folyamatoknak. Mindezek után a belsővé tett bántalmazó szülő megszelídíthető. De a folyamat végén ott van a lehetőség, hogy átadják az új generációnak a „szerethető vagyok”-érzést.

"A testi sértésekről készíthető látlelet, így az is megállapítható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról, egy vállvonogatásról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor az ember?”"
(Ancsel Éva)


Szerző: Bojti Andrea http://mipszi.hu/cikk/110305-szeretheto-vagyok cikke nyomán
Fotó: FreeDigitalPhotos

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>


Címkék: gyermek, gyermekbántalmazás, gyermeknevelés, érzelmi bántalmazás, verés, szidás, verbális agresszió

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Milyen életre szóló sebet ejt a gyerekben, ha a szülő állandóan kiabál vele, lehülyézi, fenyegeti őt?

Miért nem szabad folyton leszólni vagy hangosan kiabálni gyerekünkkel? Miért ne rajtuk vezessük le a napközben felgyülemlett feszültséget? Milyen felnőtt lesz az a gyerek, aki gyermekkorban állandó szorongást, agressziót, bántást, érzelmi fenyegetés élt át? Szakpszichológus válaszol.

tovább a cikkre
Mit okoz a gyermek lelkében a "Ne csináld..." típusú felszólítás? Mit mondj helyette?

Hogyan érjük el, hogy a gyermekünk azt tegye, amit mi szeretnénk? Miért nem vezet sehova, ha állandóan azt harsogjuk neki, hogy „Ne csináld!”. Miért kell pozitívan megfogalmaznunk mondandónkat, amikor kérni szeretnénk a gyerekektől valamit? Egyszerű gyereknevelési praktika, ami eddig minden szülőnek segített.

tovább a cikkre
"5 éves voltam, amikor a bácsi a bugyimba nyúlt" - Minden 10. gyereket szexuálisan bántalmaznak Magyarországon

„Ha az ember szülőként kerül szembe a szexuális bántalmazás problémájával, az első kérdése az, hogy miként kerülhetné el, hogy az ő gyerekével ilyen megtörténjen, a második pedig, hogy milyen jelekből veheti észre, ha valaki bántotta a gyerekét…„ (Víg Sára gyermekpszichológus).
Riport gyermekkori szexuális bántalmazásról, amelyben felnőttek számolnak be az egykori gyermekkori traumákról.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Bojti Andrea - Gyermekpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott tök

Rakott tök

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g tök 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl, vagy kefír bors petrezselyemzöld, vagy kapor zsemlemorzsa

Recept:

A friss tököt előfőzzük, majd a félpuha tököt margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. A rizses darált húst a tökre rétegezzük, a tetejére sajtot sz&o(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Bölcsődei támogatás igénylése 2022: Így kaphatsz akár havi 40 ezer forintot, amíg óvodás nem lesz a gyerek

vissza vissza