Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap? - Szülők Lapja

Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap?


"A testi sértésekről készíthető látlelet, és megmondható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor a gyerek?” Pszichológus szakértőnk a gyermekbántalmazásról, szülői agresszióról, és az „ellopott gyermekkor”-ról világosít fel bennünket.

Szerző: Bojti Andrea
2015-02-11
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Bojti Andrea
Gyermekpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
„Hogy lehetsz ilyen szerencsétlen kisfiam? Mi ez a ronda rajz már megint? Ahelyett, hogy tisztességesen festenél, megint csak bekoszolod a lakást! Te istenverte! Takaríthatok most utánad! Bárcsak meg se születtél volna!”
Amikor gyermekbántalmazást emlegetünk, kevesen gondolnak bele, hogy az érzelmi terrorizálás, becsmérlés is bántalmazás.

Érzelmi bántalmazás – zavarodottság és félelem a gyerek lelkében
Érzelmi erőszaknak számít minden olyan cselekmény, amely a gyerekben tehetetlenségérzetet, zavarodottságot, félelmet vagy bűntudatot kelt.
Ilyen cselekedet, ha megalázzák, megszégyenítik a gyermeket. Kicsúfolják, leszólják a munkáját, hobbiját, barátait.
Bántalmazás, ha ordibálnak vele, ijesztő dolgokkal fenyegetik, fizikai erőszakot helyeznek kilátásba, tönkreteszik a tárgyait, játékait. Érzelmi abúzus az is, ha indokolatlan mértékű kontrollt gyakorolnak felette, nem engedik az akaratát érvényesülni, illetve ha elhagyással, örökbeadással fenyegetik.
Gyermek elleni érzelmi erőszak az is, ha a jelenlétében és a tudtával szeretteit bántják.

Súlyosan sérülnek azok a gyerekek, akik túl korán kerülnek „szülőszerep”-be
Sok esetben megtörténik, hogy a szülők ezeket a sértéseket a humor álarca mögé bújtatva fejezik ki, miközben biztosítják gyermeküket arról, hogy ők „csak viccelnek”.
Bántalmazás az is, ha a gyerek életkori és pszichés határait sürgetve túl korai önállósodást várnak el a gyerektől, túl nagy felelősséget hárítva így rá. Ilyen az, amikor a gyerek kvázi szülőszerepbe kerül, vagy felnőtt dolgokkal kell foglalkoznia.
Az „ellopott gyermekkor” esetei közé tartozik a szülői ridegség megtapasztalása, amikor a gyermek azt éli meg, hogy a szülő elérhetetlen számára. Az ily módon elutasított gyermekek fejlődésük során azt tanulják meg, hogy a magány egy biztonságos állapot, és attól való félelmükben, hogy újra át kell élniük az elutasítást, távol tartják magukat másoktól, ami elszigetelődéshez vezet.

Amikor az agresszió rendszeresen jelen van a család mindennapjaiban
Felmerül azonban a kérdés, hogy hol húzódik a határ a sok esetben ártatlannak látszó szidás, a szülők nevelési célzattal használt büntetési eszközei és a súlyos bántalmazás között?
Fontos szempont, hogy milyen gyakorisággal fordulnak elő ilyen esetek. Bárkivel előfordulhat, hogy egyszer-egyszer elszakad a cérna. Bántalmazásról akkor beszélünk, ha a gyerekkel szemben a verbális agresszió sokáig és rendszeresen jelen van.

Milyen hatással van a gyermekre az érzelmi bántalmazás?
Az érzelmileg bántalmazott gyermekekre jellemző, hogy önmagukat teszik felelőssé a családi problémák kialakulásában. Sokszor élnek meg tehetetlenségérzést. Egy idő után elhiszik, és belsővé teszik a rájuk irányuló negatív gondolatokat, így csökken az önértékelésük és mint egy önbeteljesítő jóslat, sokszor meg is valósulnak az elhangzott szavak. Mégis talán a legfontosabb, hogy az érzelmileg bántalmazott gyermekek nem élik át azt az érzést, hogy a szüleik önmagukért szeretik őket.

Mi késztet arra egy szülőt, hogy érzelmileg bántalmazza gyermekét?
„A legtöbb esetben a tudattalanul kialakuló folyamatok hátterében a gyermek szükségleteivel kapcsolatos hamis elképzelések, a szülők hiányos tapasztalatai mellett a család rossz szociális környezetét, az anyai depressziót, a gyermek krónikus betegségét is megemlítik a bántalmazás okaként.” (Cicchetti és Valentino)
Azok a szülők, akik maguk is bántalmazottak voltak, nehezebb helyzetben lehetnek a gyermeknevelés jó irányának megtalálásában. Az a szülő, aki maga soha nem tapasztalta meg a szeretve lenni érzését, nehezen adhatja át a feltétel nélküli szeretetet. Ezt az ördögi kört sokszor generációkon keresztül viszik a családok. A körből kilépni nehéz.
Első lépésben tudatosulnia kell a szülőben a kialakult folyamatoknak. Mindezek után a belsővé tett bántalmazó szülő megszelídíthető. De a folyamat végén ott van a lehetőség, hogy átadják az új generációnak a „szerethető vagyok”-érzést.

"A testi sértésekről készíthető látlelet, így az is megállapítható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról, egy vállvonogatásról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor az ember?”"
(Ancsel Éva)


Szerző: Bojti Andrea http://mipszi.hu/cikk/110305-szeretheto-vagyok cikke nyomán
Fotó: FreeDigitalPhotos

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>


Címkék: gyermek, gyermekbántalmazás, gyermeknevelés, érzelmi bántalmazás, verés, szidás, verbális agresszió

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Milyen életre szóló sebet ejt a gyerekben, ha a szülő állandóan kiabál vele, lehülyézi, fenyegeti őt?

Miért nem szabad folyton leszólni vagy hangosan kiabálni gyerekünkkel? Miért ne rajtuk vezessük le a napközben felgyülemlett feszültséget? Milyen felnőtt lesz az a gyerek, aki gyermekkorban állandó szorongást, agressziót, bántást, érzelmi fenyegetés élt át? Szakpszichológus válaszol.

tovább a cikkre
Mit okoz a gyermek lelkében a "Ne csináld..." típusú felszólítás? Mit mondj helyette?

Hogyan érjük el, hogy a gyermekünk azt tegye, amit mi szeretnénk? Miért nem vezet sehova, ha állandóan azt harsogjuk neki, hogy „Ne csináld!”. Miért kell pozitívan megfogalmaznunk mondandónkat, amikor kérni szeretnénk a gyerekektől valamit? Egyszerű gyereknevelési praktika, ami eddig minden szülőnek segített.

tovább a cikkre
"5 éves voltam, amikor a bácsi a bugyimba nyúlt" - Minden 10. gyereket szexuálisan bántalmaznak Magyarországon

„Ha az ember szülőként kerül szembe a szexuális bántalmazás problémájával, az első kérdése az, hogy miként kerülhetné el, hogy az ő gyerekével ilyen megtörténjen, a második pedig, hogy milyen jelekből veheti észre, ha valaki bántotta a gyerekét…„ (Víg Sára gyermekpszichológus).
Riport gyermekkori szexuális bántalmazásról, amelyben felnőttek számolnak be az egykori gyermekkori traumákról.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Bojti Andrea - Gyermekpszichológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csirkehúspüré

Csirkehúspüré

Feltétek a főzelékhez >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirkemell, vagy csirkecomb Só

Recept:

A megmosott nyers mell-, vagy combhúst ledaráljuk és enyhén sós vízben, vagy a hozzá készülő főzelékkel együtt megfőzzük, majd szitán áttörjük.

A hús ledarálása azért is praktikus, mert így könnyen kis adagokra osztható és lefagyasztható.

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

A 15 leggyakoribb tévhit a koronavírussal kapcsolatban, amiben még mindig sokan hisznek - A WHO helyreteszi

vissza vissza