Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap?

Bojti Andrea

Gyereknevelés

Bojti Andrea


Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap? Pszichológus szakértőnk a gyermekbántalmazásról, szülői agresszióról, és az ellopott gyermekkorról világosít fel bennünket. "A testi sértésekről készíthető látlelet, és megmondható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor a gyerek?” (Ancsel Éva) Pszichológus szakértőnk a gyermekbántalmazásról, szülői agresszióról, és az ellopott gyermekkorról világosít fel bennünket.

"Hogy lehetsz ilyen szerencsétlen kisfiam? Mi ez a ronda rajz már megint? Ahelyett, hogy tisztességesen festenél, megint csak bekoszolod a lakást! Te istenverte! Takaríthatok most utánad! Bárcsak meg se születtél volna!” - Amikor gyermekbántalmazást emlegetünk, kevesen gondolnak bele, hogy az érzelmi terrorizálás, becsmérlés is bántalmazás.

Érzelmi bántalmazás - zavarodottság és félelem a gyerek lelkében
Érzelmi erőszaknak számít minden olyan cselekmény, amely a gyerekben tehetetlenségérzetet, zavarodottságot, félelmet vagy bűntudatot kelt.
- Ilyen cselekedet, ha megalázzák, megszégyenítik a gyermeket. Kicsúfolják, leszólják a munkáját, hobbiját, barátait.
- Bántalmazás, ha ordibálnak vele, ijesztő dolgokkal fenyegetik, fizikai erőszakot helyeznek kilátásba, tönkreteszik a tárgyait, játékait.
- Érzelmi abúzus az is, ha indokolatlan mértékű kontrollt gyakorolnak felette, nem engedik az akaratát érvényesülni, illetve ha elhagyással, örökbe adással fenyegetik.
- Gyermek elleni érzelmi erőszak az is, ha a jelenlétében és a tudtával szeretteit bántják.

Súlyosan sérülnek azok a gyerekek, akik túl korán kerülnek szülőszerepbe
Sok esetben megtörténik, hogy a szülők ezeket a sértéseket a humor álarca mögé bújtatva fejezik ki, miközben biztosítják gyermeküket arról, hogy ők "csak viccelnek".



Bántalmazás az is, ha a gyerek életkori és pszichés határait sürgetve túl korai önállósodást várnak el a gyerektől, túl nagy felelősséget hárítva így rá. Ilyen az, amikor a gyerek kvázi szülőszerepbe kerül, vagy felnőtt dolgokkal kell foglalkoznia.

Az ellopott gyermekkor esetei közé tartozik a szülői ridegség megtapasztalása, amikor a gyermek azt éli meg, hogy a szülő elérhetetlen számára. Az ily módon elutasított gyermekek fejlődésük során azt tanulják meg, hogy a magány egy biztonságos állapot, és attól való félelmükben, hogy újra át kell élniük az elutasítást, távol tartják magukat másoktól, ami elszigetelődéshez vezet.

Amikor az agresszió rendszeresen jelen van a család mindennapjaiban
Felmerül azonban a kérdés, hogy hol húzódik a határ a sok esetben ártatlannak látszó szidás, a szülők nevelési célzattal használt büntetési eszközei és a súlyos bántalmazás között?

Fontos szempont, hogy milyen gyakorisággal fordulnak elő ilyen esetek. Bárkivel előfordulhat, hogy egyszer-egyszer elszakad a cérna. Bántalmazásról akkor beszélünk, ha a gyerekkel szemben a verbális agresszió sokáig és rendszeresen jelen van.

Milyen hatással van a gyermekre az érzelmi bántalmazás?
Az érzelmileg bántalmazott gyermekekre jellemző, hogy önmagukat teszik felelőssé a családi problémák kialakulásában. Sokszor élnek meg tehetetlenségérzést.

Egy idő után elhiszik, és belsővé teszik a rájuk irányuló negatív gondolatokat, így csökken az önértékelésük és mint egy önbeteljesítő jóslat, sokszor meg is valósulnak az elhangzott szavak. Mégis talán a legfontosabb, hogy az érzelmileg bántalmazott gyermekek nem élik át azt az érzést, hogy a szüleik önmagukért szeretik őket.

Mi késztet arra egy szülőt, hogy érzelmileg bántalmazza gyermekét?
„A legtöbb esetben a tudattalanul kialakuló folyamatok hátterében a gyermek szükségleteivel kapcsolatos hamis elképzelések, a szülők hiányos tapasztalatai mellett a család rossz szociális környezetét, az anyai depressziót, a gyermek krónikus betegségét is megemlítik a bántalmazás okaként.” (Cicchetti és Valentino)

Azok a szülők, akik maguk is bántalmazottak voltak, nehezebb helyzetben lehetnek a gyermeknevelés jó irányának megtalálásában. Az a szülő, aki maga soha nem tapasztalta meg a szeretve lenni érzését, nehezen adhatja át a feltétel nélküli szeretetet. Ezt az ördögi kört sokszor generációkon keresztül viszik a családok. A körből kilépni nehéz.

Első lépésben tudatosulnia kell a szülőben a kialakult folyamatoknak. Mindezek után a belsővé tett bántalmazó szülő megszelídíthető. De a folyamat végén ott van a lehetőség, hogy átadják az új generációnak a „szerethető vagyok”-érzést.
 

Szerző: Bojti Andrea http://mipszi.hu/cikk/110305-szeretheto-vagyok cikke nyomán
Fotó: Freepik/user15285612


Bojti Andrea

Gyereknevelés

Bojti Andrea


2015.02.11