Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Felejtsd el a sarokba állítást, ha rossz volt a gyerek - Sokkal jobb gyereknevelési módszert mondunk helyette - Szülők Lapja

Felejtsd el a sarokba állítást, ha rossz volt a gyerek - Sokkal jobb gyereknevelési módszert mondunk helyette

Szülőklapja képMit élnek át a gyerekek, ha sarokba állítják őket büntetésből? Miért bizonyul eredménytelen módszernek ez a büntetési forma? Mit tegyünk helyette? Egyszerű, de annál hatékonyabb gyermeknevelési módszer, amit még biztosan nem ismersz!

Szerző: Csupa Szív Magazin/Hanula Erika
2015-02-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A gyermeknevelés egyik jól bevált módszere a sarokba állítás. Legalábbis a szülők jelentős része azt gondolja, hogy hatékonyan működik... A gyerekek a sarokba állításról nem teljesen így vélekednek.

Hanula Erika, a Csupaszív magazin szerzője, mint sok minden mást, a sarokba állítást is képes más szemszögből megközelíteni, és a büntetést egy aprócska trükkel pozitív irányba fordítani.

Egyszerű, de annál hatékonyabb gyermeknevelési módszerről olvashatsz, amit bátran javaslunk tesztelésre.

Sarokba állítás - hogyan élik meg a gyerekek?
Amikor a mai kisgyerekek szülei még maguk is gyerekek voltak, teljesen elfogadott nevelési módszer volt, hogy ha a gyerek rosszul viselkedett, sarokba állították, vagy a szobájába küldték, azzal a felkiáltással, hogy “Gondolkozz el rajta fiam, hogyan viselkedtél!”. Nem csoda hát, hogy sokan ma is, már szülőként ezt a beégetett mintát viszik tovább, ugyanígy nevelik ők is a gyerekeiket.

De vajon megálltak-e elgondolkozni rajta, hogy mi zajlik le ilyenkor a gyerekben? Vajon az jár a fejében, hogy “Ó, igen, ez a helyzet most nagyban segít nekem, hogy belássam, rosszul cselekedtem, és rájöjjek, hogyan tudom jóvátenni”. Nem igazán. Sokkal valószínűbb, hogy olyan gondolatok kavarognak a fejében, hogy “Legközelebb nem kapnak rajta!”, “Ezt még visszakapják!” vagy akár az is, hogy “Rossz vagyok, nem szeretnek!”Nyugisarok a Büntisarok helyett - ugyanaz, más megközelítésben
Persze ez nem jelenti azt, hogy ha helytelenül viselkedik egy gyerek, azt következmények nélkül megteheti. De próbáljuk ezt is pozitívan megoldani. Például úgy, hogy a gyerekkel együtt kialakítunk egy úgynevezett nyugisarkot. Egy kuckót, egy biztonságos zugot, ahová el lehet vonulni. Ahol kedves, szeretett dolgok, tárgyak, rajzok veszik körül.

Ha aztán bármikor kitör a veszekedés, hiszti, rosszalkodás vihara, akkor nem elküldjük  a gyereket a sarokba, hanem felajánljuk neki, hogy elvonulhat a nyugisarokba kifújni magát, visszabillenni a régi kerékvágásba. Ha erre azt mondja “Nem!” (ami eleinte elég valószínű), akkor megkérdezhetjük tőle, hogy akarja-e, hogy vele menjünk. Így nem azt sugalljuk, hogy a bajban magára hagyjuk, hanem azt, hogy még ekkor is vele vagyunk, átsegítjük a nehézségeken.

Ha a nyugisarok pl. a szobája egy szeglete, akkor az idő alatt, míg ő ott kipuffogja magát, mi csendben tehetünk-vehetünk a szobájában. Vele is vagyunk, de nem is. Érezheti a közelségünket, de mégis egyedül oldja meg a feladatot. Persze tudom én (de még mennyire!), hogy ezt a veszekedés hevében a szülőnek nagyon nehéz megtennie, de hidd el, kipróbáltam, és tényleg megéri erő venni magunkon! Ha ez a módszer beválik a gyereknek, a későbbiekben akár saját maga akar majd a nyugisarokba elvonulni, feltöltődni egy kicsit.

A példamutatás mindig hatékony módszer
Persze, mint a gyerekekkel kapcsolatban a legtöbbször, itt is a példamutatás a leghatékonyabb módszer. Azaz jó, ha nekünk, szülőknek is van egy nyugisarkunk, ahová elvonulhatunk, ha éppen eldurranni készül az agyunk.

A felnőttek esetében persze nem kell, hogy ez feltétlenül fizikai hely legyen, lehet, hogy ilyenkor, konfliktushelyzetben elszámolunk tízig (vagy százig…), veszünk néhány mély levegőt, rápillantunk egy olyan fényképre, ami a gyerekünket mutatja valamilyen szomorú vagy nehéz helyzetben, emlékeztetve magunkat arra, mennyire fontos is számunkra és mennyire is szeretjük a gyerekünket.

Idomítás helyett tanítsunk a gyerekeknek önfegyelmet
Ha egy gyerek még nem elég érett arra, hogy megértse az ilyen nyugisarok koncepcióját, akkor még azt sem képes felfogni, a sarokba állítás, szobába küldés miről szól. Akkor csupán idomítjuk őt, ahelyett, hogy önfegyelmet, felelősségvállalást, vagy helyes probléma megoldási képességet tanítanának neki. Pedig ezek elengedhetetlenül fontosak a későbbi társas viselkedésében.

Ha esetleg, kedves szülőtársam, te is használod a sarokba küldős módszert, tudd, hogy a választás mindig ott van a kezedben, te döntesz, hogy konfliktushelyzetben hogyan reagálsz. Talán érdemes lenne kipróbálni ezt a módszert is.

Szerző: Csupaszív magazin/Hanula Erika
Fotó: Freepik

Címkék: gyerek, gyermeknevelés, büntetés, szidás, pozitív gyermeknevelés, nyugisarok

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A hiszti helyes és helytelen kezelése, avagy ne jutalmazd a hisztit!

Talán mindenki átélte már azt, amikor unokája a boltban kitartó hisztivel követelt valamit, amit nem akartál neki megvenni. És az unoka csak akkor nyugodott meg, amikor megkapta azt, amit kiszemelt magának. Mennyire vagyunk felelősek az effajta szituációkért? Hol botlunk meg a nevelésben, hogy akár ide is eljuthatunk?

tovább a cikkre
8 hatásos tipp kisebb hisztik kezelésére

A hisztinek több fajtája van. Van, ami enyhébb lefolyású és van, amely komoly dühkitörésben tetőzik. Egy tapasztalt szülő már az előjelekből meg tudja különböztetni, hogy melyik fajta van épp kitörőben. Sőt a kisebb hisztiket meg is tudja előzni, ha a megfelelő ponton vet gátat a kitörésének.

tovább a cikkre
A gyermekkori agresszió

Tapasztalataim szerint a gyermekkori agressziót a felnőttek (anyák, óvónők, pedagógusok) nem veszik eléggé komolyan. Nem lenne szabad legyinteni, hogy „majd kinövi", vagy az ellenkezőjét tenni: agresszióval válaszolni adott esetben, hiszen az agresszió agressziót szül.

tovább a cikkre
Akarom!!!

Amikor egy gyerek azt mondja „nem” vagy „akarom”, a szülők nevelési stílusa, karaktere befolyásolja, hogy hogyan fogadják ezt a két szót.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Majdnem meghalt a fiú, akivel kavicsokat etettek az osztálytársai - Eljárás indult az ügyben

vissza vissza