2023. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 2 alapvető nevelési hiba, amit biztosan te is elkövettél már - Szülők Lapja

2 alapvető nevelési hiba, amit biztosan te is elkövettél már


A csecsemőknek még nincs önbizalomhiányuk. 8 éves korra az énkép 50%-a, 14 éves korra pedig már 80%-a kifejlődik. Az önbizalom hiányáért a felnőttek tehetők felelőssé… De hol rontjuk el, és mi tehetünk ellene?

Szerző: Kerner Tibor
2014-11-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kerner Tibor
író, tréner, párterapeuta, life és business coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
"A gyerekeknek inkább példaképek kellenek, mint kritikusok."
Joseph Joubert


A rút kiskacsa - mit tanít gyermekeinknek ez a mese?
Andersen halhatatlan története A rút kiskacsa. A mesében a kacsamamának a legnagyobb tojás kikeltésén kell a legtöbbet fáradoznia. Amikor végül kikelti, az nagyobb és csúnyább, mint a többiek; testvérei ezért szüntelen csípik, tépik és csúfolják. Egy napon már nem bírja a sok megaláztatást, és megszökik otthonról. Végül egy tanyán befogadják, ahol az ott lakó állatok szintén lenézik: a tyúkocska azért, mert nem tud tojást tojni, a kandúr pedig azért, mert nem tud dorombolni.

A kiskacsa vízre vágyik, és a messzi világ megismerésére. A tyúk ettől teljesen megdöbben: "Itt jó dolgod van, meleg szobád, és jó társaságod, akiktől bölcsességeket tanulhatsz!" De a kiskacsa nem nyugszik, megint nekiindul a nagyvilágnak.

Vándorlása végén egy tóban megpillant három gyönyörű hattyút, akik méltóságteljesen siklanak a vízen. Csatlakozik hozzájuk, és a hattyúk örömmel befogadják.
A
mikor a vízben meglátja saját képmását, a hajdani rút kiskacsa helyett egy gyönyörű hattyú képét látja - saját magát. Az öreg hattyúk fejet hajtanak a hajdani rút kiskacsa előtt. Mert "Ha valaki hattyútojásból kel ki, hattyú marad, ha baromfinép között nevelődik is!"

A felnőttkori önbizalomhiánya a gyermekkora vezethető vissza
A csecsemőnek nincsen önbizalomhiánya. A gyermek mindent a szüleitől és - később - a tágabb környezetétől tanul meg. Felnőttkorra az énkép, azaz a magunkról alkotott nézeteink összessége 100 százalékban kialakul. Nyolc éves korra ennek fele, 14 éves korra pedig már 80 százaléka kifejlődik. Nagy részét tehát nem tudatosan sajátítjuk el.

A felnőttkori önbizalom és az önbizalom hiánya egyaránt a gyermekkorból származik. Mivel ezekben az években a gyerekre a legnagyobb befolyással a szülei bírnak, a magabiztosság hiányáért is elsősorban őket terheli a felelősség.
 

2 alapvető nevelési hiba, amit a legtöbb szülő elkövet


Két szülői magatartás okozza a legtöbb problémát: a tiltás és a feltételhez kötött szeretet.

Tiltás
A tiltás azt jelenti, hogy a gyermeknek a világ megismerésére tett kísérleteit a szülő - legtöbbször jó szándékkal - nem engedi, félve a következményektől: "Ne mássz oda, le fogsz esni!" vagy "Szó sem lehet az úszótáborról, a víz veszélyes!"
Statisztikák szerint egy átlagos körülmények között felnövő gyerek 18 éves koráig 148 ezer alkalommal hallja, hogy NEM (vagy ennek különböző változatait). A tiltás eredményeként aztán felnőttkorban félni fog belevágni új dolgokba, mert nem bízik önmagában.

Feltételhez kötött szeretet
A feltételhez kötött szeretet lényege, hogy a szülő megvonja a szeretetét a gyerektől, amikor az neki nem tetsző dolgokat tesz, vagy mond. Ha például rossz jegyeket hoz haza, vagy nem teszi rendbe a szobáját, akkor megbünteti. A gyerek igyekszik viselkedését korrigálni, hogy visszakapja az elveszített szeretetet - a szülő pedig elégedett.

Felnőttként azonban az ilyen emberben az marad meg, hogy mindig mindenben el kell nyernie mások jóváhagyását. Rettegni fog, hogy ki mit fog szólni; ha mások helytelenítik viselkedését, akkor agresszívvé válik vagy összeomlik. Önbecsülését tönkretették, létrejött a lelki sérültek új generációja.

Olvasd el ezt is!
Ettől az egy dologtól függ, hogy igazán erős lesz-e a szülő-gyermek kapcsolat! Mi az a feltétlen szeretet? »

Szerző: Kerner Tibor, Önszervezés Specialista
Fotó: Pixabay

Címkék: gyerek, gyermeknevelés, önbizalomhiány, önbecsülés, önkép, gyermekkor, gyermekpszichológia

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mit okoz a gyermek lelkében a "Ne csináld..." típusú felszólítás? Mit mondj helyette?

Hogyan érjük el, hogy a gyermekünk azt tegye, amit mi szeretnénk? Miért nem vezet sehova, ha állandóan azt harsogjuk neki, hogy „Ne csináld!”. Miért kell pozitívan megfogalmaznunk mondandónkat, amikor kérni szeretnénk a gyerekektől valamit? Egyszerű gyereknevelési praktika, ami eddig minden szülőnek segített.

tovább a cikkre
Ezekkel a mondatokkal töröd össze a gyermek lelkét! - Megmutatjuk mit mondj helyette!

Te melyik szülőtípus vagy? Aki megszidja, vagy aki jó szándékkal motiválja gyermekét? Gyermeked eredményt értékeled inkább vagy az igyekezetét? Minden kiejtett szónak komoly súlya van, nem mindegy hát, hogy mit és hogyan mondunk gyermekünknek, ha virágzó és boldog gyermekkort szánunk számára.

tovább a cikkre
A gyermeknevelés alapszabályai - tippek a sikeres gyermekneveléshez

Ahhoz, hogy valaki következetes, és szeretetteljes apa, vagy anya lehessen, szükség van némi meggyőződésre, elszántságra és határozottságra a nevelés, fegyelmezés területén, ugyanakkor egy óriási adag kreativitásra is, hogy a legváltozatosabban ki tudja mutatni a szeretetét a gyermek felé.

tovább a cikkre
A nevelés buktatói I. rész - A túlóvás

A gyermek tüneteinek, zavarainak, nehézségeinek oka a családi neveléssel hozható összefüggésbe. W. Winnicott „elég jó anya” elméletére utalva, azt kell kihangsúlyoznunk, hogy persze nem az a cél, hogy tökéletes anyák legyünk, hisz addig vagyunk egészségesek, amíg azt érezzük, hogy mi is hibázhatunk és a tökéletesség elérhetetlen.

tovább a cikkre
A nevelés buktatói II. rész - A túlzott engedékenység

Vannak gyerekek, akik az anyától való függést átfordítva követelőzők, irányítók, esetleg zsarnokok próbálnak lenni, akiket a felnőttek szolgáljanak, kiknek így a kezében van a keretadás, szabályfelállítás (pl. mit vegyen fel anya, kivel találkozhat, vagy mikor feküdjenek le a családtagok).

tovább a cikkre
A nevelés buktatói III. rész - A túlzott szigor

Ez a nevelés másik oldala, amikor a szülő–gyerek kapcsolatban mi felnőttek átvesszük az teljes irányítást. Kényeztetéssel ellentétben, mindig mi szabjuk a gyereknek a kereteket, amik elég szűk mozgásteret biztosítanak.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kerner Tibor - író, tréner, párterapeuta, life és business coach

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megtalálták a kórházból eltűnt 10 éves kisfiút

vissza vissza